Săptămâna 26 de sarcină

În săptămâna 26 de sarcină sprâncenele şi genele bebelușului sunt bine formate. Părul de pe capul copilului este mai lung şi mai des. Fătul este încă roşu şi zbârcit, dar se acumulează tot mai multă grăsime sub piele în fiecare zi. Pe măsură ce continuă să câştige în greutate în următoarele 14 săptămâni până la naştere, pielea lui zbârcită şi largă începe să fie mai pe măsura lui.

saptamana-26-de-sarcina

Acum s-au format deja amprentele digitale ale copilului. S-au dezvoltat toate părţile componente ale ochiului, însă probabil că fătul îşi va deschide ochii abia peste două săptămâni. În săptămâna 26, copilul cântăreşte 700-900 g.

Starea mamei în săptămâna 26 de sarcină

Apariţia unor edeme dureroase la nivelul mâinilor şi picioarelor, dar şi la nivelul feţei, senzaţia de privire înceţoşată sau de puncte negre apărute în câmpul vizual, dureri ale capului, dar şi o creştere rapidă în greutate, pot fi factorii favorizatori ai apariţiei preemclamsiei, o creştere bruscă a tensiunii arteriale. De aceea, atunci când vă confruntaţi cu unul dintre aceste simptome, nu ezitaţi să le comunicaţi medicului dumneavoastră pentru a vă putea ţine sub supraveghere tensiunea arterială. Apariţia preemclampsiei poate reprezenta un real pericol atât la adresa ta, cât şi la adresa copilului tău.

Tot în săptămâna 26 de sarcină vei putea fi victima unor dureri destul de persistente de spate, întrucât ligamentele tale se vor înmuia, lucru favorizat de hormonii din organismul tău existenţi în această perioadă de sarcină. Pentru a preveni aceste simptome destul de supărătoare încearcă să te relaxezi cât mai mult zilnic, foloseşte o pernă pentru a-ţi ţine picioarele ridicate, dar şi pentru a crea un confort la nivelul spatelui, nu sta cu picioarele atârnate, atunci când te afli în poziţia şezut, bea cât mai multe lichide şi nu uita de exerciţiile fizice sau de plimbarea zilnică alături de partenerul tău.

Uterul

În această perioadă uterul va ajunge aproximativ la jumătatea distanţei dintre ombilic şi sâni. În curând va ocupa tot spaţiul dintre pubis şi baza cutiei toracice. Acum copilul va fi mai activ. Pentru mulţi copii, perioada cea mai activă este între săptămâna 27 şi 32. Datorită acestei activităţi intense, este mai dificil să faceţi diferenţa între contracţiile Braxton-Hicks (false contracţii de travaliu), care par să nu aibă o succesiune clară şi nici un motiv stabilit. Ele au o durată şi o intensitate variabile, şi apar după un orar neregulat, dar poate fi numit orar. Adevăratele contracţii de travaliu urmează un anumit model. Ele sunt mai lungi, mai grupate şi au o succesiune clară. În plus, adevăratele contracţii iradiază în tot abdomenul. Falsele contracţii tind să se concentreze mai mult în anumite zone, de obicei la nivelul fundului uterin sau în abdomenul inferior sau în regiunea inghinală.

Dacă aveţi contracţii care vă îngrijorează, contactaţi-vă medicul. Acest lucru este important mai ales când contracţiile devin dureroase sau aveţi peste 6 contracţii pe oră. În acest stadiu al sarcinii, contracţiile regulate pot fi un semn de travaliu prematur.

Sistemul urinar

Fluxul urinar este mai lent, datorită uterului care se expansionează şi relaxării musculaturii în uretere, tuburile care transportă urina de la rinichi la vezica urinară. Drept urmare, aveţi risc crescut de a dezvolta infecţii urinare. Dacă urinaţi mai frecvent şi aveţi dureri, usturimi la urinat, febra sau modificarea culorii şi a mirosului urinei, atunci este posibil să aveţi o infecţie. Contactaţi-vă medicul. Infecţiile urinare sunt o cauză frecventă de travaliu prematur.

VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 27 DE SARCINĂ

[fbcomments]