Săptămâna 32 de sarcină

În săptămâna 32 de sarcină, lanugo, stratul de păr subţire care a crescut pe suprafaţa pielii copilului în ultimele câteva săptămâni, începe să cadă. Pe parcursul următoarelor săptămâni, copilul va pierde probabil majoritatea acestui păr. Imediat după naştere, puteţi observa unele rămăşiţe de lanugo pe umeri sau pe spate.

saptamana-32-de-sarcina

În această săptămână puteţi observa o modificare a mişcărilor copilului deoarece a crescut atât de mult încât stă îngrămădit în interiorul uterului. Deşi copilul este la fel de activ ca şi înainte, acum şuturile şi celelalte mişcări pot să vi se pară mai slabe. Probabil că din când în când veţi dori să verificaţi mişcările copilului, mai ales dacă vi se pare că activitatea este mai scăzută. Pentru a face acest lucru, întindeţi-vă pe partea stângă 30-60 de minute şi observaţi cu atenţie mişcările copilului ca număr. Datorită spaţiului limitat din uter, loviturile sau mişcările copilului pot părea mai încetinite. Dacă aţi observat sub 10 mişcări în 2 ore, contactaţi medicul. O scădere bruscă a mişcărilor ar putea semnala o problemă.

Până în săptămâna 32, greutatea copilului este de aproximativ 1800 g şi are o lungime de 35 cm, de la vârful capului la călcâi. Deşi nimeni nu îşi doreşte o naştere timpurie, este reconfortant să ştiţi că aproape toţi nou-născuţii la această vârstă vor supravieţui şi vor avea o viaţă normală.

Starea mamei în săptămâna 32 de sarcină

Tegumentele

În plus faţă de venele varicoase şi steluţele vasculare, în această lună pot apărea şi alte modificări la nivelul pielii. Pielea de la nivelul abdomenului poate fi uscată şi puteţi avea mâncărimi datorită faptului că stă în tensiune. Aproximativ 20% din femeile gravide au mâncărimi la nivelul abdomenului sau pe tot corpul.

Dacă mâncărimea este severă şi aveţi pete roşii, în relief, pe piele, aveţi o suferinţă numită urticaria pruriginoasă cu papule şi plăci din sarcină (PUPPP), caracterizată prin papule şi macule pruriginoase. PUPPP afectează aproximativ 1 din 150 de gravide. De obicei apar pe abdomen şi apoi se întind la braţe, gambe, fese sau coapse. Oamenii de ştiinţă nu ştiu care este cauza exactă a PUPPP, dar această suferinţă tinde să apară mai frecvent în anumite familii. Apar mai des la femei aflate la prima sarcină şi la cele cu sarcină gemelară sau multiplă. PUPPP pot fi tratate cu anumite medicamente pe care le prescrie medicul.

Puteţi observa şi apariţia unor cordoane indentate roz, roşiatice sau vinete la nivelul pielii de pe sâni, abdomen şi poate chiar pe braţe, fese sau coapse. Acestea sunt vergeturi, care apar la multe gravide. Credinţa populară că vergeturile se datorează câştigului în greutate, nu este adevărată. Se pare că apar datorită întinderii pielii, combinată cu o creştere normală a cortizonului, un hormon care poate slăbi fibrele elastice ale pielii dvs. Cercetătorii cred că genele dvs. joacă cel mai important rol în apariţia vergeturilor. Nu puteţi face nimic pentru a împiedica apariţia vergeturilor. Întrucât ele apar la nivelul ţesutului conjunctiv situat adânc sub piele, folosirea cremelor nu are niciun efect. În timp ele vor deveni roz-deschis sau gri, însă nu vor dispărea complet.

Starea emoţională a mamei

În numai câteva săptămâni veţi fi responsabilă de o nouă fiinţă umană. Probabil că în această perioadă începeţi să vă daţi seama de acest lucru. Ca urmare, puteţi deveni anxioasă sau vi se pare că aceste noi responsabilităţi vă copleşesc, mai ales dacă sunteţi la primul copil. Că să vă mai relaxaţi, revizuiţi deciziile pe care trebuie să le luaţi înainte de naşterea copilului. De copil se va ocupa un medic pediatru sau un medic de familie? Veţi alăpta sau veţi folosi preparatele din comerţ? Dacă vă hotărâţi asupra acestor aspecte acum, veţi simţi că ţineţi situaţia sub control. În plus, aceste noi responsabilităţi nu vor mai părea atât de grele la naşterea copilului.

Din cauza anxietăţii sau a emoţiei normale a aşteptării naşterii copilului puteţi avea probleme cu somnul, fie că nu puteţi adormi, fie că vă treziţi în cursul nopţii. Dacă vă simţiţi agitată sau anxioasă noaptea, încercaţi unele exerciţii de relaxare. Ele vă vor ajuta să vă odihniţi, şi dacă le faceţi de acum, vă vor ajuta la pregătirea marelui eveniment.

Vizita la medic

În această lună, vizita la medic este ultima consultaţie lunară. Din luna a 9-a, probabil că veţi merge la medic o dată la două săptămâni şi apoi săptămânal, până la naşterea copilului. În cursul vizitei din această lună, medicul vă va măsura din nou tensiunea arterială, greutatea şi vă va întreba despre orice semne şi simptome pe care le aveţi. Probabil vi se va cere să descrieţi „orarul” activităţilor copilului şi mişcările acestuia.

La fel ca şi la celelalte consultaţii, medicul va urmări creşterea copilului prin măsurarea dimensiunilor uterului dvs. Înălţimea fundului uterin în această lună – distanţa de la marginea superioară a uterului (fundus uterin) până la pubis – va fi probabil între 29 şi 32 centimetri – aproximativ egală cu vârstă sarcinii în săptămâni.

VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 33 DE SARCINĂ

[fbcomments]