Fiind de numai 3 centimetri și cântărind nu mai mult de 5 grame, bebelușul va trece în săptămână 10 de sarcină de la stadiul de embrion, la cel de făt, coada embrionară dispărând în totalitate. Funcțiile vitale ale acestuia încep să funcționeze, bebelușul reușind să treacă peste perioada cea mai critică. Articulațiile mâinilor, pumnilor, coatelor sau genunchilor sunt perfect formate, acesta putând să își îndoaie mâinile sau picioarele din încheieturi, chiar să își strângă pumnii. Lungimea mâinilor și a picioarelor este mai mare, acesta putându-și apropia atât membrele superioare, cât și pe cele inferioare.
În săptămâna 10 de sarcină se formează oasele scheletului. Pleoapele sunt mai dezvoltate și ochii par închiși. Urechile externe încep să capete forma finală. Încep să apară și mugurii dinților.
Rinichii, plămânii, ficatul, inima și creierul par să asigure funcțiile vitale necesare organismului. Ficatul va secreta în continuare globulele roșii, până ce funcțiile coloanei vertebrale vor putea începe să prindă viață. Coloana vertebrală va putea fi observată din punct de vedere ecografic, nervii spinali ajungând în această regiune. Creierul începe să crească mult mai repede. În această săptămână sunt produși 250.000 de neuroni noi în fiecare minut. Fruntea bombată a bebelușului și capul acestuia, încă destul de mare, fiind de aproape jumătate din dimensiunea corpului, ajută la dezvoltarea creierului acestuia. Dacă o să fie băiat, testiculele lui vor începe să producă hormonul masculin testosteron în săptămâna a zecea de sarcină.
Fătul, pe parcurs ce se dezvoltă, va fi încântat să se joace cu picioarele sale și să înghită tot mai mult lichid amniotic necesar supraviețuirii și dezvoltării sale intrauterine. Chiar dacă nu are dimensiuni încă prea mari, acesta va lua proporții vizibile pe parcursul săptămânilor ce vor urma, dublându-și dimensiunile.
Starea mamei în săptămâna 10 de sarcină
Ochii
În timpul sarcinii, corpul tău reține lichide. Acest lucru face ca învelișul extern al ochiului, numit cornee, să se îngroașe cu 3%. Această modificare devine de obicei evidentă cam în săptămâna a 10-a și se menține pe parcursul sarcinii și încă 6 săptămâni după naștere. Concomitent, presiunea lichidului aflat în interiorul ochiului, numită presiune intraoculară, scade cu aproximativ 10% în timpul sarcinii.
Ca urmare, ai putea începe ca în luna a 3-a să ai o privire mai neclară, mai încețoșată. Dacă porți lentile de contact, în special lentile dure, ar putea să devină inconfortabile. Totuși nu este nevoie să-ți schimbi lentilele de contact, ochii tăi vor reveni la normal după naștere.
Sânii
Sânii și glandele care produc laptele aflate în interiorul lor continuă să crească, fiind stimulați de producția crescută de estrogen și progesteron. Areolele mamare, zonele brune sau brun-roșiatice aflate în jurul mameloanelor, se pot mari și închide la culoare. Sânii te pot durea sau îi poți simți în tensiune, deși probabil că durerea a mai scăzut puțin față de luna trecută. De asemenea, îți poți simții sânii mai plini și mai grei.
Chiar dacă uneori vă veți dori ca lumea să observe minunea pe care o veți aduce pe lume, burtica nu este mărită suficient de mult pentru a fi observată de către cei din jur.
În această perioada uterul se mărește, fiind de dimensiunile unui măr, continuând să crească pe măsură ce fătul se va dezvolta.
Deși, de multe ori epuizată din cauza simptomatologiei sarcinii, este indicat ca în această perioadă și până spre finalul odiseei sarcinii să faceți zilnic mișcare, efectuând exerciții fizice ușoare, atât cât vă va permite organismul și conform recomandărilor medicale. Acestea vă vor ajuta la menținerea tonusului muscular și vă vor pregăti pentru o naștere mai ușoară.
De asemenea, vizitele medicale nu trebuie să lipsească, este indicat a avea o discuție cu medicul ori de câte ori vi se pare că treceți printr-o perioadă nefastă din punct de vedere medical. Nu trebuie să uitați de alimentația bogată în fibre, proteine, minerale, consumând zilnic legume, fructe, lactate, sucuri naturale și minimum doi litri de apă plată pe zi.
VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 11 DE SARCINĂ
[fbcomments]