Cu toate organele la locul lor, fătul începe în săptămâna 11 de sarcină creșterea rapidă. Din acest moment până în săptămâna 20 de sarcină – care marchează jumătatea sarcinii – copilul își va crește greutatea de 30 de ori și își va tripla lungimea. Pentru a face față acestei creșteri accelerate, vasele de sânge din placentă se vor mări și se vor înmulți, pentru a furniza elementele nutritive de care are nevoie copilul.
Urechile copilului își schimbă poziția, urcă și se mută pe părțile laterale ale capului, iar organele reproductive se dezvoltă accelerat. La sfârșitul săptămânii 11, minusculii muguri genitali externi se transformă fie în penis, fie în clitoris și labiile mari, care pot fi recunoscute.
Starea mamei în săptămâna 11 de sarcină
Uterul
Până în săptămâna a 11-a de sarcină, uterul încape încă în pelvis. Este greu ca cineva să își dea seama că ești însărcinată doar privindu-te. Chiar și în aceste condiții, probabil vei avea unele simptome determinate de sarcină. Pe parcursul lunii a 3-a, întrucât uterul crește și este situat în vecinătatea vezicii urinare, vei continua să simți nevoia de a urina mai des. Până la sfârșitul lunii a 3-a, uterul a crescut atât de mult încât iese din pelvis, astfel că presiunea asupra vezicii urinare nu va mai fi atât de mare.
Inima și sistemul circulator
Producția crescută de sânge va continua pe tot parcursul sarcinii, dar acum marchează sfârșitul perioadei de creștere maximă. Pentru a face față acestor modificări, inima ta continuă să pompeze sângele mai puternic și mai repede. Aceste transformări ale sistemului circulator pot continua să-ți cauzeze semne și simptome neplăcute, cum ar fi oboseala, senzația de amețeală și dureri de cap.
Tot acum vor putea apărea schimbări cu privire la tenul, unghiile și părul tău. Acestea vor putea avea un aspect mult mai sănătos decât de obicei, multe femei observând ca le crește mai repede părul sau unghiile.
Din cauza stărilor de greață și de vomă multor graviduțe li se va diminua apetitul culinar. Cu toate acestea ele trebuie să continue să se alimenteze, întrucât placenta va secreta mai mult sânge, copilul fiind într-o perioadă de creștere foarte rapidă.
Consumul exagerat de dulciuri și grăsimi poate aduce un aport negativ dezvoltării bebelușului.
Imaginea corporală
În primele luni de sarcină, vă pot preocupa transformările fizice ale corpului. Având în vedere accentul pe care societatea actuală îl pune pe siluetă, aceste transformări va pot neliniști. Mai exact, vă puteți simți grasă și urâtă. Aceste sentimente pot fi puternice mai ales în această lună când începeți să faceți un pic de burtică.
Modificarea formei și a funcționării corpului dvs. pot influența felul în care vă simțiți. Vă puteți simți mai puțin atractivă în general și pentru partenerul dvs. în particular. Aceste preocupări legate de imagine pot fi mai supărătoare în special dacă aceasta este prima sarcină.
O imagine negativă asupra corpului dvs. poate să va priveze de plăcerea sexului sau chiar de dorința sexuală.
Dacă va simțiți astfel, păstrați-vă în minte următoarele lucruri: la majoritatea femeilor, în timpul sarcinii se menține interesul pentru sex, deși poate scădea puțin. Acest lucru este normal; de asemenea, deși vă este greu să credeți, partenerul dvs. este mândru de transformările fizice ale corpului dvs. în timpul sarcinii. Cereți-i părerea!
VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 12 DE SARCINĂ
[fbcomments]