Când intri în al doilea trimestru, s-au format deja toate organele, nervii și mușchii, și încep să lucreze împreună. Acum ochii și urechile copilului sunt identificabili perfect, deși pleoapele sunt fuzionate pentru a proteja ochii încă imaturi. Ele se vor deschide abia în săptămâna 30. Țesutul care va deveni osos se dezvolta în jurul capului fătului și la nivelul brațelor și picioarelor. Dacă ai putea să arunci o privire copilului, ai putea vedea niște coaste minuscule.
În săptămâna 13 de sarcină bebelușul măsoară circa 8 centimetri, având o greutate de aproximativ 20 de grame. În ciuda acestor lucruri, organele interne ale acestuia sunt în totalitate formate, funcționând asemenea unui copil normal. Mușchii și nervii vor conlucra în această perioadă, ajutând la mișcările mâinilor, picioarelor și articulațiilor. Sistemul osos se va putea observa și acesta, fiind vizibile apariția coastelor, a oaselor mâinilor și picioarelor.
Organele interne par să se dezvolte cu o mare repeziciune. Rinichii vor secreta urină, tractul urinar funcționând de această dată, bebelușul putând elimina o parte a lichidului amniotic înghițit.
Amprentele, însemnele unice ale fiecărei ființe umane și-au făcut deja apariția. Dințișorii par să prindă rădăcini printre alveolele dentare răsărite de la nivelul gingiilor.
Forma feței este destul de bine evidențiată, nasul, ochii și urechile fiind puse toate la locul lor. Pleoapele, deși formate, nu se vor deschide, ele vor proteja încă ochii pentru mult timp de aici înainte, întrucât aceștia sunt destul de sensibili.
Ecografic, veți putea observa faptul că bebelușul își exersează zilnic reflexele, de această dată putându-și duce degetul în gura, suptul survenind ceva mai târziu. Chiar dacă vă doriți să îi simțiți orice mișcare, de un astfel de lucru va veți putea bucura mai târziu, întrucât acum bebelușul este destul de micuț și firav pentru a i se putea percepe vreo mișcare.
Starea mamei în săptămâna 13 de sarcină
În luna a 4-a începe cel de-al doilea trimestru, numit frecvent perioada de aur a sarcinii. Numele se potrivește de minune. Efectele neplăcute ale începutului de sarcină dispar, iar disconfortul celui de-al treilea trimestru nu au început încă. În plus, riscul de avort spontan este mult mai redus acum. În cea de-a treisprezecea săptămână de sarcină apar senzații noi.
Inima și sistemul circulator
Inima și sistemul circulator continuă să se expansioneze rapid. Aceasta poate determina o scădere a tensiunii arteriale. De fapt, în timpul primelor 24 de săptămâni de sarcină, tensiunea sistolică (valoarea cea mai mare dintre cele două) va scădea probabil cu 5-10 mmHg, iar cea diastolică (valoarea cea mai mică dintre cele două) cu 10-15 mmHg. După aceea, aceste valori tensionale vor reveni treptat la nivelul dinaintea sarcinii.
Te poți simți obosită sau chiar poți leșina atunci când afară este foarte cald, sau când faci un duș fierbinte. Acest lucru se întâmplă deoarece vasele mici de sânge de la nivelul pielii se dilată din cauza căldurii, determinând o reducere temporară a volumului de sânge care se întoarce la inimă.
În săptămâna 13 de sarcină organismul tău continuă să producă mai mult sânge. În acest moment, sângele suplimentar pe care îl produci reprezintă mai ales plasma, partea fluidă a sângelui. În primele 20 de săptămâni de sarcină produci mai multă plasmă, mai rapid decât produci celulele sangvine. Până când producția de eritrocite ajunge din urmă formarea de plasmă, concentrația de eritrocite din sânge este mai mică.
Dacă nu ai un aport adecvat de fier, care să-ți ajute corpul să producă mai multe eritrocite, poți deveni anemică. Anemia apare atunci când nu ai suficiente eritrocite în sânge și, ca urmare, insuficiență de hemoglobină, proteina care transporta oxigenul spre țesuturi. Anemia te poate face să te simți obosită și să fii mai sensibilă la infecții, însa ea vă afectează copilul doar dacă este severă. Graviditatea este în așa fel proiectată de natura încât chiar dacă tu nu primești suficient fier, copilul primește.
Fluxul sangvin crescut îți poate produce unele simptome neplăcute. Mucoasa nazală poate fi uscată și fragilă. Poate crește producția de mucus, determinând congestie nazală și senzație de nas înfundat. Poți avea sângerări din nas sau gingiile îți pot sângera când te speli pe dinți, chiar dacă până acum nu ți s-a mai întâmplat. La aproximativ 80% din femeile însărcinate apare înmuierea sau sângerarea gingiilor. Niciuna din aceste probleme nu dăunează copilului – însă te pot îngrijora și necăji pe tine.
Sânii
În această perioada sânii și glandele din interiorul lor care produc laptele continuă să crească, stimulați de producția de estrogen și progesteron. Acum poate deveni foarte vizibilă nuanța mai închisă a areolelor mamare. Deși această pigmentație închisă se va diminua după naștere, aceste zone vor rămâne probabil mai închise la culoare ca înainte de sarcină. Sânii vor continua să vă doară sau îi puteți simți mai plini și mai grei.
VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 14 DE SARCINĂ
[fbcomments]