Săptămâna 14 de sarcină

În săptămâna a 14-a de sarcină bebelușul este de mărimea unei portocale mai mici, cântărind circa 45 de grame și având 9 centimetri de la cap și până la picioare. Cu toate că încă nu este destul de mare, organele interne ale acestuia s-au dezvoltat aproape toate.

saptamana-14-de-sarcina

În săptămâna a 14-a de sarcină bebelușul va experimenta noi lucruri, se va încrunta, va întredeschide ochii, își va suge degetul, lucruri observabile de către tine cu ajutorul unei ecografii realizate la medicul care îți supraveghează sarcina.

Forma feței este bine conturată, nasul, ochii, urechile sunt la locul lor. Tot acum se va dezvolta tavanul cavității bucale a fătului. Capul va reprezenta de această dată 1/3 din dimensiunile corpului.

Mâinile și picioarele sale vor ajunge la mărimi potrivite pentru lungimea avută. Corpul bebelușului va fi acoperit cu un păr fin numit lanugo.

Ficatul acestuia va secreta bila și splina necesare pentru transportul globulelor roșii, dovadă că și în aceste locuri, lucrurile par să meargă ca pe roate.

Tiroida se va dezvolta și ea, bebelușul secretând de aceasta dată hormoni tiroidieni. Rinichii vor secreta urină, pe care o va elimina prin tractul urinar deja format. Ceea ce elimină bebelușul este de fapt o anumită cantitate de lichid amniotic înghițit de către acesta pe tot parcursul sarcinii.

Surprinzătoare va fi evoluția organelor genitale. Dacă ai un băiat se va dezvolta prostata. Dacă ai o fața ovarele ei se vor deplasa în jos din abdomen în pelvis.

Starea mamei în săptămâna 14 de sarcină

Sistemul respirator

Stimulată de progesteron, capacitatea dvs. pulmonară crește în săptămâna a 14-a de sarcină. La fiecare respirație, plămânii inspiră și expiră cu 30-40% mai mult aer ca înainte. Aceste modificări ale sistemului dvs. respirator permit sângelui să transporte mari cantități de oxigen spre placentă și copil. În plus, sângele poate îndepărta mai mult dioxid de carbon din corp ca de obicei.

Puteți observa în această lună că respirați ceva mai repede. De asemenea, puteți avea și senzația de lipsă de aer. Această senzație apare la 2/3 din femeile însărcinate, de obicei începând din a 13-a săptămână de sarcină, ca urmare a scăderii de către creier a nivelului de dioxid de carbon din sânge, pentru a facilita transferul de dioxid de carbon de la copil la dvs. În acest scop, creierul ajustează volumul dvs. respirator și frecvența respiratorie. De aceea, multe femei pot avea senzația de lipsă de aer.

Pentru a face față capacității pulmonare crescute, de-a lungul sarcinii cutia dvs. toracică se va mări în circumferința cu 5-8 cm.

Aparatul digestiv

Progesteronul și estrogenii în cantități crescute tind să relaxeze orice mușchi neted al corpului în timpul sarcinii, inclusiv cei de la nivelul tubului digestiv. Sub influența acestor hormoni, sistemul dvs. digestiv este mai lent. Mișcările care împing bolul alimentar din esofag în jos, spre stomac, sunt mai lente, iar stomacul are nevoie de mai mult timp pentru a se goli.

Scopul acestei încetiniri este să aloce mai mult timp pentru absorbția substanțelor nutritive în sânge, care ajung la copil. Din păcate, atunci când se combină cu creșterea uterului care înghesuie restul organelor din abdomen, acest tranzit încetinit poate determina arsuri la stomac și constipație, doua dintre cele mai frecvente și inconfortabile reacții adverse ale trimestrului doi.

Aproape 1/2 din femeile gravide suferă de arsuri la stomac. Acestea apar când sucul gastric refulează în esofag, conductul care face legătura între faringe și stomac. În aceste condiții, sucul gastric acid irită mucoasa esofagului, determinând senzația de arsură.

Scenariul este asemănător și în cazul constipației, care afectează cel puțin 50% din gravide. Este determinată sau cel puțin favorizată de încetinirea tranzitului digestiv și presiunii pe care uterul în continuă creștere o exercită asupra intestinului gros. În plus, colonul absoarbe mai multă apă în timpul sarcinii, ceea ce face ca scaunele să fie mai tari.

Oasele, mușchii și articulațiile

În această perioadă oasele, mușchii și articulațiile continuă să se adapteze la stresul crescut impus de susținerea greutății suplimentare. Ligamentele care vă susțin abdomenul devin mai elastice, și articulațiile dintre oasele bazinului încep să se înmoaie și să expansioneze. În final aceste transformări vor facilita expansiunea pelvisului în timpul nașterii, pentru a permite trecerea copilului prin el. Acum aceste modificări pot duce la apariția durerilor.

Porțiunea inferioară a coloanei vertebrale începe să se curbeze spre spate, pentru a compensa modificarea centrului de greutate determinată de creșterea fătului. Fără aceste modificări, probabil ați cădea. Însă aceste schimbări de postură vor solicita mușchii și ligamentele spatelui și pot cauza dureri la acest nivel.

VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 15 DE SARCINĂ

[fbcomments]