Cu dimensiuni încă destul de mici, în săptămâna 15 de sarcină bebelușul cântărește în jur de 70-80 de grame și măsoară un maxim de 10-12 centimetri. Cu toate acestea, organele sale interne, dar și funcțiile sale vitale par să se dezvolte din ce în ce mai bine, organismul lucrând încă spre definitivarea tuturor funcțiilor.
Sistemul osos și măduva osoasă sunt cele care se vor definitiva în săptămâna 15 de sarcină. Sistemul muscular va conlucra cu cel osos în așa fel încât bebelușul nu va întâmpina nici un fel de dificultate în îndoirea mâinilor, picioarelor, articulațiilor. Până la sfârșitul acestei săptămâni, copilul va putea să strângă pumnul.
Plămânii se remarcă prin dezvoltarea alveolelor necesare respirației, fătul ajutând la un astfel de procedeu prin înghițirea lichidului amniotic.
Încep să apară sprâncenele și firele de păr de pe scalpul fătului. Foliculii piloși pot începe să formeze pigmentul care este responsabil de culoarea parului (dacă este brunet).
Acum ochii și urechile fătului încep să arate ca cele ale unui bebeluș, și urechile au ajuns aproape de poziția lor finală, deși încă mai sunt implantate destul de jos. În plus, copilul capătă o piele atât de subțire încât se văd vasele de sânge.
Starea mamei în săptămâna 15 de sarcină
Uterul
Pe măsură ce uterul se extinde pentru a face loc copilului care crește în interiorul lui, abdomenul se va mări și el. Acest lucru va deveni mult mai vizibil în această lună.
Acum uterul este mai greu și este situat mai sus și mai în față, deplasându-vă centrul de greutate. Fără să vă dați seama, începeți să vă ajustați postura și felul în care stați în picioare, vă mișcați și vă plimbați. Uneori vă simțiți pe punctul de a vă dezechilibra. Acest lucru este normal. Veți redeveni grațioasă după nașterea copilului.
Pe măsura ce uterul devine prea mare pentru a mai încăpea în pelvis, organele interne încep să fie împinse din pozițiile lor obișnuite. În plus, mușchii și ligamentele din jur vor fi mai solicitate. Această creștere poate cauza unele dureri în această lună.
Comprimarea venelor care aduc sânge la membrele inferioare de către uterul mărit de volum poate determina crampe, mai ales în timpul nopții. Puteți, de asemenea, observa că ombilicul începe să iasă ușor în afară. Și acest lucru este rezultatul presiunii crescute exercitate de uterul în creștere. După naștere, își va recăpăta forma normală.
În această perioada puteți avea dureri la nivelul porțiunii inferioare a abdomenului. Acest lucru este urmarea întinderii ligamentelor și mușchilor din jurul uterului în creștere, dar acest lucru nu amenință în nici un fel copilul sau pe dvs. Totuși, dacă aveți dureri abdominale, anunțați medicul.
Sistemul urinar
Hormonul progesteron relaxează mușchii ureterelor, tuburile ce transportă urina de la rinichi la vezică urinară, încetinind astfel fluxul de urină. În plus, uterul mărit de volum împiedică suplimentar fluxul de urină. Aceste modificări, împreună cu tendința de a excreta mai multă glucoză în urină, va poate face mai susceptibilă la infecții ale vezicii urinare și rinichilor în această perioadă. Dacă urinați mai des ca de obicei, aveți usturimi la urinat sau febră, aveți probabil o infecție urinară. Anunțați medicul despre aceste semne și simptome. Durerea abdominală sau de spate poate, de asemenea, semnala o infecție urinara. Recunoașterea și tratarea infecțiilor urinare sunt deosebit de importante în timpul sarcinii. Netratate, aceste infecții sunt o cauză frecventă de travaliu prematur, mai târziu în cursul sarcinii.
Emoțiile
În această perioadă copilul începe să vă pară mult mai real, mai ales că acum nu mai încăpeți în vechii blugi. Puteți constata că grețurile s-au remis, dormiți mai bine și aveți din nou energie. Ca urmare, nu mai aveți stări de spirit schimbătoare și vă puteți concentra la pregătirea casei pentru viitorul copil.
Acum când sunteți binedispusă și aveți suficientă energie, începeți să vă preocupați de „organizarea” sarcinii. Dacă sunteți interesată de cursuri de puericultură, pe care să le urmați împreună cu partenerul, investigați opțiunile și înscrieți-vă. Acum este momentul să vă familiarizați cu legislația privind concediul prenatal și concediul de creștere al copilului.
Atunci când vă ocupați de aceste detalii, puteți avea dificultăți de concentrare. Vă puteți simți puțin împrăștiată și uituca. Acest lucru este normal, indiferent cât erați (sau nu) de organizată înainte de sarcină. Nu vă impacientați, în câteva luni veți fi la fel ca înainte de sarcină.
VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 16 DE SARCINĂ
[fbcomments]