Sistemul osos şi sistemul nervos au dezvoltat suficiente conexiuni pentru a coordona mişcarea membrelor şi a corpului. În plus, în săptămâna 16 de sarcină muşchii faciali ai fătului sunt suficient dezvoltaţi pentru a permite o întreagă varietate de expresii. În interiorul uterului, copilul se poate strâmba sau încrunta la dvs., deşi aceste mişcări nu sunt expresii conştiente ale unor emoţii.
Sistemul osos al fătului continuă să se dezvolte pe măsură ce în oase se depune mai mult calciu. Dacă aveţi o fetiţă, în această săptămâna în ovarele ei se formează milioane de ovule. Începând cu săptămâna a 16-a, ochii fătului sunt sensibili la lumină.
Deşi probabil dvs. nici nu vă daţi seama, fătul poate avea accese frecvente de sughiţ. Sughiţul apare adesea înaintea mişcărilor respiratorii organizate. Întrucât traheea fătului este plină cu lichid şi nu cu aer, sughiţul nu produce zgomotul caracteristic.
În săptămâna 16 de sarcină, copilul are o lungime de 10-12 cm şi cântăreşte în jur de 80 g.
Starea mamei în săptămâna 16 de sarcină
Tegumentul
Hormonii din sarcină pot începe să determine unele schimbări ale pielii dvs. în această perioada. Unul dintre semnele cele mai frecvente – pigmentatia crescută – apare la 90% din femeile gravide. Puteţi observă hiperpigmentarea în final a mameloanelor, în zona dintre vulvă şi anus (perineu), în jurul ombilicului, în axilă şi inghinal. Aceste modificări sunt mai pronunţate dacă aveţi tenul mai închis la culoare. Hiperpigmentaţia dispare de obicei după naştere, însă unele zone vor rămâne probabil mai închise la culoare că înainte de sarcină.
Puteţi observa şi o hiperpigmentare la nivelul feţei. Această problemă, numită „masca de sarcină” afectează aproape jumătate din femeile gravide, mai ales pe cele care au părul brunet şi tenul deschis. Apare de obicei pe frunte, tâmple, obraji, bărbie şi nas. Pigmentaţia de la nivelul feţei poate să nu fie la fel de intensă ca cea de la nivelul altor zone şi de obicei dispare complet după sarcină.
Mai pot apărea şi alte modificări:
- Hiperpigmentarea liniei albe care se întinde de la ombilic la părul pubian.
- Hiperpigmentarea aluniţelor, pistruilor şi petelor roşiatice preexistente.
- Înroşire şi mâncărimi la nivelul palmelor şi tălpilor. Datorate probabil producţiei crescute de estrogeni, aceste modificări ale pielii afectează 2/3 din femeile gravide.
- Marmorarea, învineţirea mâinilor şi picioarelor la frig. Această modificare determinată de estrogenii în exces va dispărea după naştere.
- Aluniţe noi, mai numeroase.
- Unghiile cresc mai repede, sau se rup mai uşor sau sunt mai moi şi apar mici striaţii.
- Transpiraţii abundente şi roşeaţa la căldură. Gravidele transpiră mai mult ca urmare a acţiunilor hormonilor şi nevoii de a controla producţia crescută de căldură de la făt. Perspiratia excesivă favorizează apariţia roseței la căldură.
Majoritatea acestor modificări ale pielii nu trebuie să va îngrijoreze. Ele dispar de obicei după naşterea copilului. Excepţia o reprezintă aluniţele care îşi modifică aspectul sau apariţia unor noi aluniţe. Aluniţele care apar în timpul sarcinii nu fac parte din acele tipuri susceptibile de a determina cancer de piele.
Vaginul
Puteţi observa apariţia secreţiilor vaginale mai abundente în luna aceasta. Este normal. Sunt cauzate de efectul hormonilor asupra celulelor mucoasei vaginale. Hormonii din sarcină stimulează producţia de mucus, dar această secreţie normală este reprezentată de celulele mucosei vaginale care au un turnover mai rapid. Aceste celule se combină cu luchidul vaginal normal pentru a formă o secreţie albicioasă, subţire. Aciditatea ei crescută se pare că are rol de a inhiba dezvoltarea unor bacterii potenţial nocive.
Transformările hormonale din sarcină pot perturba echilibrul mediului din interiorul vaginului. Când se întâmplă acest lucru, un anumit tip de microorganism care trăieşte acolo poate creşte mai repede ca celelalte, determinând o infecţie vaginală. Dacă aveţi o infecţie vaginală galbenă-verzuie, urât mirositoare sau însoţită de roşeaţă, mâncărimi sau iritaţii ale vulvei, contactaţi medicul. Dar nu vă speriaţi prea tare. Infecţiile vaginale sunt frecvente în timpul sarcinii şi răspund bine la tratament.
Sunt disponibile pe piaţă medicamente antifungice care se eliberează fără prescripţie medicală, dar nu folosiţi nici un medicament în timpul sarcinii fără a consulta în prealabil medicul. Întrucât şi alte tipuri de infecţii vaginale pot determina semne şi simptome similare cu cele ale infecţiilor fungice, cel mai bine este ca medicul să determine precis ce tip de infecţie vaginală aveţi înainte de a începe tratamentul.
Câştigul ponderal
În luna a 4-a veţi lua în greutate cam 450 g pe săptămână, în total 1800 g. De obicei câştigul ponderal săptămânal variază într-o oarecare măsură, de exemplu, într-o săptămână puteţi câştigă 600 g şi în următoarea doar 300 g. Dacă nu apare o modificare majoră în greutate, medicul ia în considerare tendinţele pe termen lung, nu schimbările din fiecare săptămână.
VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 17 DE SARCINĂ
[fbcomments]