Săptămâna 17 de sarcină

De o dimensiune din ce în ce mai mare, cântărind 140 de grame şi măsurând 13-14 centimetri lungime, bebeluşul se află încă în procedeul de formare. Cu toate acestea, seamănă tot mai mult cu aspectul unui bebeluş în miniatură.

saptamana-17-de-sarcina

Sistemul osos pare să se formeze în această săptămână, care până acum a fost unul de tipul cartilaginos. De această dată, acesta se va întări, bebeluşul putând face mişcări mult mai ample şi mai sigure la nivelul articulaţiilor.

În săptămâna 17 de sarcină continuă să apară sprâncenele şi firele de păr de pe capul copilului. Copilul dvs. continuă probabil să aibă accese de sughiţ. Deşi nu le puteţi auzi, veţi începe să simţiţi, mai ales dacă sunteţi la a doua sarcină.

În această săptămână începe să se dezvolte grăsimea sub pielea copilului. Aceasta va ajuta la menţinerea căldurii corpului copilului după naştere, când va trece de la temperatura din interiorul uterului la cea a lumii exterioare, foarte diferită. Ulterior copilul va adăuga mai multe straturi de grăsime.

Starea mamei în săptămâna 17 de sarcină

Inima şi sitemul circulator

Sistemul dvs. circulator continuă să se expansioneze rapid. Drept urmare, tensiunea dvs. arterială va rămâne mai mică decât normal în această perioadă. După aceea, probabil se va întoarce la nivelul dinaintea sarcinii. Vă puteţi simţi ameţită, puteţi avea greţuri sau puteţi leşina când vă ridicaţi brusc în picioare sau după un duş fierbinte.

Organismul dvs. continuă să producă mai mult sânge. În această perioadă sângele suplimentar produs constă mai ales din plasmă, partea fluidă a sângelui. După aceea, corpul dvs. va creşte producţia de eritrocite – dacă aveţi un aport adecvat de fier.

Anemia feriprivă (prin deficit de fier), o suferinţă în care scade numărul de eritrocite, poate apărea dacă nu consumaţi zilnic cele 30 mg de fier de care aveţi nevoie în fiecare zi pentru producţia crescută de eritrocite. Această suferinţă apare cel mai frecvent după săptămâna 20 de sarcină. Vă poate face să vă simţiţi mai susceptibilă la infecţii. Anemia poate afecta copilul doar dacă este severă.

Puteţi avea şi în cursul acestei luni unele reacţii adverse supărătoare ale sarcinii, precum congestia nazală, sângerări la nivelul nasului sau gingiilor atunci când vă spălaţi pe dinţi. Aceste modificări apar în urma creşterii fluxului sangvin la nivelul nasului şi gingiilor.

Sistemul respirator

Stimulată de hormonul progesteron, capacitatea dvs. pulmonară continuă să crească în această lună. La fiecare respiraţie, plămânii inspiră şi expiră cu 40% mai mult aer decât înainte. De asemenea veţi respira în continuare mai repede. Multe femei devin conştiente de lipsa de aer.

Sistemul digestiv

Sub influenţa hormonilor de sarcină, tranzitul digestiv rămâne încetinit. Din această cauză, asociată cu mairea de volum a uterului, veţi continua să suferiţi de arsuri la stomac şi constipaţie. Dacă vă ajută să ştiţi că nu sunteţi singură, 50% dintre gravide au aceste manifestări.

Sânii

În această perioadă modificările sânilor devin foarte evidente. Datorită fluxului cerscut de sânge şi creşterii în volum a glandelor care produc lapte, sânii pot deveni aproape cu 2 măsuri mai mari decât înainte de sarcină. Venele de la nivelul sânilor pot deveni de asemenea mai vizibile.

Vaginul

Puteţi observa în această perioadă o secreţie vaginală mai abundentă. Această secreţie subţire, albicioasă, cu un miros uşor, este determinată de efectele hormonilor din sarcină asupra glandelor colului uterin şi a mucoasei vaginale. Este normală în sarcină şi nu trebuie să va îngrijoreze. Totuşi, dacă aveţi o secreţie vaginală gălbuie sau verzuie, sau dacă are miros urât se însoţeşte de roşeaţă, mâncărimi sau iritaţii ale vulvei. Acestea sunt semne şi simptome ale unei infecţii vaginale, care este o suferinţă frecvent întâlnită în sarcină dar care poate fi tratată cu succes.

VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 18 DE SARCINĂ

[fbcomments]