Săptămâna 18 de sarcină

Măsurând aproximativ 15 centimetri şi cântărind în jur de 200 de grame, bebeluşul începe să ia vizibil proporţii de la o săptămână la alta.

saptamana-18-de-sarcina

În săptămâna 19 de sarcină oasele copilului încep să se întărească, proces numit osificare. Primele încep să se osifice oasele membrelor inferioare şi de la nivelul urechii interne. Având oasele urechii interne bine dezvoltate pentru a funcţiona normal şi nervii auditivi conectaţi între creier şi ureche, copilul poate auzi acum sunete. El sau ea va poate auzi bătăile inimii, mişcările aerului prin intestinele dvs. sau sângele circulând prin cordonul ombilical. Copilul se poate chiar speria şi tresări la zgomotele puternice.

Copilul poate înghiţi acum. În interiorul uterului, copilul poate înghiţi zilnic o porţie bună de lichid amniotic. Oamenii de ştiinţă cred că astfel este menţinut lichidul amniotic la un nivel constant.

Starea mamei în săptămâna 18 de sarcină

În săptămâna 18 de sarcină apetitul tău culinar începe să crească, semn că bebeluşul a luat destul de mult în greutate. Vei începe să fii observată de către cei din jur şi vei opta către haine mult mai largi decât de obicei, acestea oferindu-ţi senzaţia de confort. Talia ta se va îngroşa destul de vizibil, luând în greutate aproximativ 400 de grame în această săptămână. Este indicat a menţine un regim alimentar bazat pe multe fructe şi legume proaspete, evitând produsele conservate, coloranţii alimentari, dar şi “E”-urile destul de periculoase. Aşadar, încearcă să îţi prepare chiar tu propriul meniu zilnic întrucât vei fi sigură de ceea ce va conţine produsul şi de modul în care a fost preparat.

Uterul

Este de la sine înţeles că uterul continuă să crească. Până în săptămâna 20 ajunge în dreptul ombilicului. Când ajunge la mărimea finală, se întinde de la nivelul pubisului până sub cutia toracică.

Pe măsură ce fătul creşte, în paralel se dezvoltă şi placenta. Până în săptămâna 17 de sarcină, grosimea placentei este de peste 2,5 cm, ea conţinând mii de vase de sânge care transportă oxigenul şi nutrienţii la copil.

Uterul, care acum este mai mare, vă afectează cu siguranţă centrul de greutate, şi de aceea, modul în care staţi în picioare, vă mişcaţi sau plimbaţi. Pe măsură ce văadaptați la această nouă realitate, vă puteţi simţi cam neîndemânatică, greoaie. Puteţi simţi dureri mai ales la nivelul spatelui şi abdomenului inferior.

Tot acum puteţi simţi în regiunea inghinală o senzaţie de tracţiune sau o durere ca un junghi, mai ales dacă aţi făcut o mişcare bruscă pentru a apuca un obiect. Durerea apare prin întinderea ligamentului rotund, unul din ligamentele care susţin uterul. Durerea determinată de întinderea ligamentului rotund durează de obicei câteva minute şi apoi dispare. Deşi e neplăcută, nu are niciun fel de repercusiuni negative asupra fătului. Totuşi ar fi bine să discutaţi cu medicul despre orice durere abdominală continuă pe care o aveţi. Durerea abdominală poate fi un simptom de travaliu prematur sau de alte probleme.

Aparatul urinar

Şi în această perioadă fluxul urinar continuă să fie mai lent, ca rezultat al creşterii volumului uterului şi a relaxării muşchilor de la nivelul ureterelor, conductele ce transportă urina de la rinichi la vezica urinară. Drept urmare, aveţi acelaşi risc crescut de a contacta infecţii urinare.

Semnele şi simptomele de infecţie a tractului urinar includ urinatul mai frecvent, senzaţie de arsură la urinat, febră, durere abdominală şi durere lombară. Dacă aveţi oricare din aceste probleme, contactaţi-vă medicul. Chiar dacă nu aveţi o infecţie a aparatului urinar, este mai bine să fiţi sigură decât să va pară rău mai târziu. Aceste infecţii reprezintă o cauză frecventă de travaliu prematur.

VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 19 DE SARCINĂ

[fbcomments]