Săptămâna 19 de sarcină

Fiind de mărimea unei vinete mai mici, cântărind 210-250 de grame şi măsurând 15-16 centimetri, bebeluşul se află încă în continuă dezvoltare organică.

saptamana-19-de-sarcina

În săptămâna 19 de sarcină pielea copilului se acoperă cu un înveliş alunecos, alb, grăsos numit vernix caseoasa, sau vernix, pe scurt. Vernixul ajută la protejarea pielii delicate a fătului, împiedicând descuamarea sau zbârcirea ei. Sub vernix pielea fătului este acoperită de un strat fin de păr, numit lanugo.

Rinichii sunt suficient de dezvoltaţi pentru a produce urină în această săptămână. Urina fătului este secretată în sacul amniotic, pungă cu lichid din interiorul uterului care conţine copilul şi lichidul amniotic.

Acum auzul fătului este bine dezvoltat. El sau ea aude probabil o mulţime de sunete diferite, poate chiar conersatiile dvs. Vocea mamei este de departe cea mai importantă în orice conversaţie. Când cântaţi sau vorbiţi cu copilul, puteţi fi sigură că el ar putea observa. Este mai puţin clar dacă el poate acum să recunoască anumite sunete.

Creierul copilului dezvoltă milioane de neuroni motori, nervi care ajută muşchii şi creierul să comunice. Drept urmare, copilul probabil face acum mişcări conştiente, ca suptul degetului mare de la mână, sau mişcări ale capului, precum şi mişcări involuntare. Puteţi sau nu să simţiţi deja aceste mişcări. Dacă nu le simţiţi încă, acest lucru se va întâmpla în curând.

Starea mamei în săptămâna 19 de sarcină

Oasele, muşchii şi articulaţiile

Ligamentele care vă susţin abdomenul continuă să devină mai elastice, şi articulaţiile între oasele bazinului continuă să se înmoaie şi să devină mai laxe. În plus, porţiunea inferioară a coloanei vertebrale se curbează acum spre spate, pentru a vă ajuta să vă menţineţi echilibrul. Toate aceste modificări ale oaselor, articulaţiilor şi ligamentelor vă pot cauza unele dureri de spate.

Durerea de spate afectează jumătate din femeile gravide. Poate apărea în orice moment al sarcinii, dar cel mai frecvent apare în lunile 5-7. Această durere poate fi pur şi simplu supărătoare. Dacă aveaţi această problemă şi înainte de sarcină, această durere lombară poate să interfere acum destul de mult cu activităţile dvs. zilnice.

Dacă această durere de spate este persistentă sau este însoţită de crampe ale abdomenului inferior, contactaţi imediat medicul.

Tot în această săptămână, tensiunea arterială s-ar putea să rămână în continuare destul de mică. Aşa că încearcă cât mai mult să te protejezi, să eviţi mişcările bruşte, să stai cât mai mult timp întinsă. S-ar putea să te simţi obosită, să simţi că nu ai putere, să te simţi ameţită. Totul din cauza tensiunii arteriale scăzute.

Vei începe maratonul cumpărăturilor prin magazinele cu hăinuţe de gravide întrucât nimic din vechea garderobă nu te va mai încăpea în cel mai scurt timp.

Tegumentele

Dacă în cursul lunii a 4-a au apărut unele modificări ale pielii dvs., aceste schimbări sunt încă vizibile în luna a 5-a şi pot fi în continuare până la sfârşitul sarcinii. În plus, faţă de modificările pielii caracteristice lunii a 4-a, în această perioadă puteţi avea o uşoară hiperpigmentare la nivelul feţei. Puteţi avea şi o hiperpigmentare în jurul mameloanelor, ombilicului, în axile, pe faţă internă a coapselor şi la nivelul pelvisului (zona dintre anus şi vulvă).

Majoritatea acestor transformări nu trebuie să vă îngrijoreze. Ele dispar de obicei după naşterea copilului. O excepţie o reprezintă modificări ale aluniţelor sau apariţia de noi aluniţe. Dacă aveţi o aluniţă recent apărută sau o aluniţă care şi-a schimbat aspectul sau dimensiunea, contactaţi-vă medicul.

Câştigul ponderal

Probabil veţi lua în greutate câte 450 g pe săptămână în cusul lunii a 5-a, în total aproximativ 1700. Până în săptămâna 20, probabil că aveţi cam 4,5 kg în plus faţă de greutatea pe care o aveaţi înainte de sarcină.

VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 20 DE SARCINĂ

[fbcomments]