Sub protecţia vernix-ului, pielea fătului se îngroaşă şi se dezvoltă mai multe straturi în săptămâna 20 de sarcină. Acestea includ epiderma, stratul cel mai superficial; dermul, stratul din mijloc, care formează 90% din piele; şi hipodermul, cel mai profund strat al pielii constituit mai ales din grăsime.
Părul şi unghiile copilului continuă să crească. Dacă aţi putea arunca acum o privire fătului, aţi constata că seamănă foarte mult cu un bebeluş, cu sprâncene, păr pe cap şi membre destul de bine dezvoltate.
La 20 de săptămâni, adică la jumătatea sarcinii, aţi putea probabil să simţiţi copilul mişcându-se. Notaţi-vă data şi comunicaţi-o medicului la următoarea consultaţie. Copilul are o lungime de aproximativ 15 cm şi o greutate de 270 g.
Starea mamei în săptămâna 20 de sarcină
În săptămâna 20 de sarcină aţi ajuns la mijlocul sarcinii. Uterul a crescut până la nivelul ombilicului.
Cândva în timpul acestei luni, veţi avea o experienţă foarte specială. Veţi simţi primele mişcări ale copilului ca pe nişte fâlfâiri. Aceste mişcări le puteţi simţi ca pe nişte fluturi în stomac sau ca un stomac care ghiorăie. Aceste mişcări pot fi la început sporadice. Ele vor deveni mai regulate mai târziu în cursul sarcinii. De obicei, perioada în care fetuşii au activitate maximă este a doua jumătate a lunii a 7-a şi toată luna a 8-a. Aceste mişcări constituie o sursă de mare amuzament şi plăcere pentru mamă. Ele va amintesc că fătul este un individ unic, separat, şi va permite să începeţi să vă imaginaţi cum va fi copilul dvs. Mişcările copilului sunt un mod mai plăcut de a vă aminti că sunteţi însărcinată decât sunt greaţa şi alte semne şi simptome.
Acum se definitivează procesul de ataşament emoţional cu copilul dvs. Pe măsură ce sarcina avansează, atât dvs. cât şi partenerul dvs. veţi putea simţi aceste mişcări palpându-vă abdomenul. Acest lucru creşte implicarea emoţională.
Vă puteţi întreba dacă puteţi comunica cu el sau îl influenţaţi pozitiv în această etapă a sarcinii. Este greu de prezis acest lucru. Abilităţile fătului în interiorul uterului au început să fie studiate doar de puţin timp. Însă cu siguranţă, nu strică să ascultaţi o muzică liniştită sau să îi spuneţi copilului cuvinte iubitoare. În plus, acest lucru va face să vă simţiţi mai bine şi vă ajută să deveniţi sensibilă la nevoile copilului dvs., ceea ce reprezintă o parte importantă a procesului de devenire a viitorului părinte.
Transformările multiple care au început în primele săptămâni de sarcină continuă să crească şi să se accentueze. Acum sarcina dvs. a devenit evidentă pentru toţi cei din jur.
Ecografia
Dacă veţi face un examen ecografic în această perioadă, veţi avea o experienţă uluitoare. Ecografia permite vizualizarea formei şi a contururilor corpului copilului, inclusiv inima minusculă care bate în interiorul pieptului micuţ. În cele mai multe cazuri, copiii sunt perfect sănătoşi, iar examenul ecografic este o experienţă palpitantă şi plină de satisfacţii.
Pentru multe gravide, ecografia este la fel de emoţionantă ca primele mişcări ale copilului. Ecografia le oferă viitorilor tătici o posibilitate de a veni mai direct în legătură cu copilul.
Invitaţi-vă partenerul să vă însoţească la ecografie. Această imagine tangibilă îi poate întări participarea emoţională la sarcina dvs. şi îi creşte ataşamentul faţă de copil.
Vizita la medic
Vizita la medic din această lună se va concentra din nou asupra urmăririi creşterii copilului, confirmarea datei naşterii şi detectării oricărei probleme de sănătate pe care aţi putea-o avea. Dacă ţineţi minte data când aţi simţit pentru prima dată copilul mişcându-se, spuneţi-o medicului. Această dată va deveni încă un indiciu preţios pentru determinarea cât mai precisă a vârstei fătului.
La fel ca la consultaţia de acum o lună, medicul vă va măsura dimensiunea uterului. Prin determinarea înălţimii fundului uterin – distantă de la porţiunea superioară a uterului (funduş) la osul pubic. Această măsurătoare îl va ajuta să stabilească mai precis vârsta fătului şi dezvoltarea sa. Din săptămâna 18 până în săptămâna 34 de sarcină, înălţimea fundului uterin, în cm, este egală cu numărul de săptămâni al sarcinii.
În afară de măsurarea înălțimii fundului uterin, medicul vă va determina greutatea şi tensiunea arterială, şi vă va întreba despre semnele şi simptomele pe care le-aţi avut.
VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 21 DE SARCINĂ
[fbcomments]