Cântărind 350 de grame şi măsurând 27 de centimetri de la cap până la nivelul călcâielor, bebeluşul tău începe să arate asemeni unui nou-născut, în săptămâna 21 de sarcină. Faţa este pe zi ce trece tot mai bine conturată, buzele fiind mai bine diferenţiate, nasul şi urechile fiind amplasate la locul lor, iar ochii sunt şi ei mai bine conturaţi, cu toate că irisul nu a căpătat încă culoare. Genele şi sprâncenele, dar şi părul de pe scalpul bebeluşului începe să iasă cât mai bine în evidenţă. Dinții se vor putea vedea asemenea unor muguraşi de sub alveolele gingiilor.
Pancreasul îşi va începe activitatea furnizând necesarul de hormoni pentru bebeluş. În această săptămână, măduva spinării va începe să secrete globule roşii, procedeu realizat până în present de ficat şi splină.
În săptămâna 21 de sarcină copilul va începe să absoarbă mici cantităţi de glucide din lichidul amniotic pe care îl înghite pe parcursul zilei. Aceste glucide vor trece prin aparatul digestiv al copilului, care acum este suficient de dezvoltat pentru a le absorbi. Glucidele din lichidul amniotic reprezintă doar o mică parte din nutriţia copilului dvs., majoritatea hranei de care are nevoie fătul este furnizată de placentă.
În această săptămână, măduva osoasă a copilului începe să formeze celule sangvine. Până în acest moment, celulele sangvine au fost sintetizate de ficat şi de splină; de acum va participa şi măduva spinării.
Starea mamei în săptămâna 21 de sarcină
În această lună începe a doua jumătate a sarcinii. Uterul se va expansiona până deasupra ombilicului şi probabil veţi simţi primele mişcări ale copilului. Acum sunt mişcări mai puternice ca „fluturii din stomac” de săptămâna trecută.
Hormonii
Sunt produşi diferiţi hormoni în cantităţi variate pentru a face faţă cerinţelor fătului. Pe măsură ce avansează sarcina, nivelul de estrogeni şi progesteron creşte la valori de 10 ori mai mari decât cele ale unei femei care nu este gravidă. În cursul primelor 5 luni de sarcină, nivelul de progesteron era ceva mai mare decât nivelul de estrogeni. În această lună nivelul dvs. de estrogeni ajunge din urmă progesteronul. În săptămânile 12-22, cei doi hormoni vor avea cam acelaşi nivel sangvin. Din săptămâna 24, nivelul dvs. de estrogeni va fi puţin mai mare ca cel de progesteron.
Inima şi sistemul circulator
Tensiunea arterială va continua să se menţină la valori mai mici decât normalul şi în această săptămână. După săptămâna 24, probabil se vor întoarce la nivelul dinaintea sarcinii. În această lună organismul dvs. continuă să formeze mai mult sânge. Până în acest moment, producţia de eritrocite a ajuns din urmă producţia crescută de plasmă, cu condiţia să aveţi un aport adecvat de fier. Dacă nu obţineţi zilnic cele 30 mg de fier de care aveţi nevoie zilnic, aţi putea avea un risc crescut de anemie feriprivă. Probabil veţi suferi în continuare de congestia nazală, sângerări nazale şi gingivale când vă spălaţi pe dinţi. Aceste modificări sunt determinate de fluxul sangvin crescut la nivelul căilor nazale şi gingiilor.
Aparatul respirator
Pentru a face faţă capacităţii pulmonare în creştere, cutia dvs. toracică se măreşte. Până la naştere, diametrul cutiei toracice va fi mai mare cu 5 cm. După naştere, dimensiunile cutiei toracice vor reveni la cele dinaintea sarcinii.
Modificările aparatului respirator vă fac să respiraţi puţin mai frecvent, dar probabil că acum nu mai aveţi senzaţia de lipsă de aer. Uneori, mai târziu în cursul sarcinii, respiraţia ar putea să vă devină mai uşoară, întrucât fătul va începe să coboare înspre pelvis, pentru a se pregăti pentru naştere.
VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 22 DE SARCINĂ
[fbcomments]