Pe parcursul săptămânii 22 de sarcină se dezvoltă mai bine sensibilitatea gustativă şi tactilă. Încep să se formeze mugurii gustativi pe suprafaţa limbii, iar creierul şi terminaţiile nervoase sunt acum suficient de mature pentru a procesa senzaţia de atingere. Dacă aţi putea să aruncaţi o privire copilului în această săptămână, l-aţi putea vedea cum experimentează aceste sensibilităţi nou-dobândite – îşi atinge faţa, îşi suge degetul mare de la mână sau îşi atinge alte părţi ale corpului. La acest moment, copilul nu încearcă să facă ceva anume, ci doar atinge tot ceea ce îi este la îndemână.
Aparatul reproducător al copilului continuă de asemenea să se dezvolte. Dacă aveţi un băiat, în această săptămână încep să îi coboare testiculele din abdomen. Dacă aveţi o fată, acum uterul şi ovarele sunt la locul lor, şi vaginul s-a dezvoltat. Fetiţa dvs. are deja în dotare toate ovulele de care va avea nevoie de-a lungul întregii sale vieţi reproductive. Până în săptămâna 22 de sarcină, fătul a ajuns la o lungime de 20 cm (de la vârful capului la călcâi) şi la o greutate de aproximativ 450 g.
Starea mamei în săptămâna 22 de sarcină
Sânii
Şi în această lună sânii se măresc şi acum sunt pregătiţi pentru a produce lapte. Puteţi observa mici picături de lichid apos sau gălbui la nivelul mameloanelor, chiar din acest moment timpuriu. Acesta este un lapte timpuriu, numit colostru. Conţine anticorpi activi în lupta cu infecţia, produşi de organismul dvs. Dacă alăptaţi, colostrul va fi hrana nou-născutului în primele zile după naştere. Vasele de sânge din interiorul sânilor sunt vizibile la suprafaţa pielii, ca nişte linii roz sau albăstrui.
Uterul
În jurul săptămânii 22 de sarcină uterul va începe să facă exerciţii pentru travaliu şi naştere. Începe să îşi exerseze masa musculară pentru marea încercare care îl aşteaptă. Aceste exerciţii de încălzire se numesc contracţiile Braxton-Hicks. Acestea sunt contracţii care apar ocazional, nedureroase, ca o senzaţie de stoarcere la nivelul porţiunii superioare a uterului sau în abdomenul inferior sau regiunea inghinală.
Contracţiile Braxton-Hicks se mai numesc fals travaliu. Aceasta pentru că ele sunt foarte diferite de contracţiile care apar în adevăratul travaliu. Contracţiile Braxton-Hicks au un orar de apariţie neregulat, au durată şi intensitate variabile. Contracţiile adevăratului travaliu au tendinţa de a se concentra într-o singură zonă, radiază în tot abdomenul şi în regiunea lombară. Contracţiile Braxton-Hicks pot fi uşor confundate cu cele adevărate. Contactaţi-vă imediat medicul dacă aveţi contracţii care vă îngrijorează, în special dacă devin dureroase sau aveţi mai mult de 6 contracţii pe oră. Contracţiile dureroase, regulate în acest stadiu al sarcinii pot fi un semn de travaliu prematur. Principala diferenţă între adevăratul travaliu şi contracţiile Braxton-Hicks este efectul asupra colului uterin. În adevăratul travaliu, colul uterin începe să se deschidă (se dilată). Aţi putea fi nevoită să consultaţi medicul pentru ca acesta să stabilească dacă contracţiile pe care le aveţi sunt cele ale adevăratului travaliu.
Oasele, muşchii şi articulaţiile
Ligamentele care vă susţin abdomenul continuă să se întindă şi în această lună, iar articulaţiile între oasele bazinului se înmoaie şi devin mai laxe, pentru a pregăti naşterea. În plus, coloana dvs. vertebrală continuă să se curbeze şi mai mult spre spate în porţiunea ei inferioară, pentru a vă împiedica să cadeţi în faţă sub greutatea copilului din ce în ce mai mare. Împreună, aceste modificări ale oaselor, articulaţiilor şi ligamentelor pot să vă cauzeze dureri de spate.
VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 23 DE SARCINĂ
[fbcomments]