Săptămâna 23 de sarcină

În săptămâna 23 de sarcină, plămânii bebelușului se dezvoltă rapid, încep să se pregătească pentru viaţa în exterior. Plămânii încep să producă substanţe care căptuşesc alveolele pulmonare (surfactant). Această substanţă permite sacilor aerieni să se umple uşor cu aer. De asemenea surfactantul împiedică lipirea alveolelor atunci când se dezumflă.

saptamana-23-de-sarcina

Când copilul se naşte înainte de termen, plămânii încă nu au avut ocazia de a funcţiona. Însă acum este probabil ca plămânii să funcţioneze în afara uterului. Totuşi, copilul dvs. are nevoie de mult mai mult surfactant pentru a putea să respire singur eficient.

În plus, vasele sangvine ale plămânului fetal cresc şi se dezvoltă pentru a pregăti respiraţia. Copilul începe să facă mişcări respiratorii, dar acestea sunt simple încercări. Fătul mişcă lichidul amniotic în plămânii şi îl scoate apoi afară. Copilul primeşte oxigen însă prin placentă. Nu există aer în plămâni decât după naştere.

Deşi fătul arată ca un bebeluş, este încă fragil şi delicat, cu ţesut adipos puţin şi cu o piele zbârcită, parcă mai largă. Atunci când va începe producţia de grăsime, copilul va avea o piele pe măsura sa. Va arăta ca un sugar, nu ca un pensionar.

Copiii născuţi la 23 de săptămâni pot uneori să supravieţuiască dacă primesc îngrijiri medicale adecvate în unitatea de terapie intensivă neonatală. Însă complicaţiile snt frecvente şi de obicei serioase. Vasele de sânge ale creierului sunt delicate şi imature la 23 de săptămâni, mai ales în zonele din creier cu o creştere accelerată de la nivelul mezencefalului, numite matricea germinativă. Imaturitatea vaselor sangvine de la acest nivel creşte riscul de sângerare spontană în interiorul creierului după naştere, numită hemoragie intracerebrală (HIC) sauhemoragie intraventriculară (HIV). Dacă această sângerare este severă, copiii au risc de probleme de dezvoltare. În plus, retina nu este complet formată până aproape de sfârşitul sarcinii; copiii născuţi la 23 de săptămâni pot suferi de o afecţiune oculară numită retinopatie de prematuritate, care poate determina tulburări de vedere.

Vestea bună este că prognosticul pe termen lung al nou-născuţilor prematuri se ameliorează în fiecare an, pe măsură ce cunoștințele în domeniul medicinei fetale continuă să crească. Drept urmare, un copil născut la 23 de săptămâni poate deveni un copil normal şi sănătos – dacă beneficiază de îngrijiri supraspecializate şi este suficient de norocos să nu dezvolte complicaţii. Totuşi, nu există niciun dubiu că la această vârstă fătul stă cel mai bine în uter.

Starea mamei în săptămâna 23 de sarcină

Aparatul urinar

Aveţi în continuare risc crescut de a suferi infecţii ale tractului urinar în această lună. Acest lucru este efectul modificărilor normale ale organismului în timpul srcinii. Fluxul mai lent al urinei este determinat de mărirea de volum a uterului şi a musculaturii mai laxe a ureterelor, conductele care transportă urină de la rinichi la vezica urinară, sub acţiunea progesteronului.

Dacă urinati mai des ca de obicei, aveţi o senzaţie de usturime la urinat sau febră, durere abdominală sau durere de spate, contactaţi-vă medicul. Acestea sunt semne şi simptome ale unei infecţii urinare, care reprezintă o cauză frecventă de travaliu prematur.

Vaginul

Aveţi probabil în continuare o secreţie vaginală subţire, albicioasă, inodoră. Este normală. Multe femei au o secreţie crescută în timpul sarcinii. Dacă însă aveţi o secreţie vaginală verzuie sau gălbuie, urât mirositoare sau însoţită de roşeaţă, mâncărimi sau iritaţii ale vulvei, ar trebui să vă îngrijoreze. Acestea sunt semne şi simptome ale unei infecţii vaginale, favorizată şi de hormonii de sarcină. Dacă aveţi oricare dintre aceste simptome contactaţi medicul.

Câştigul ponderal

Şi în luna a 6-a veţi lua în greutate cam 450 g pe săptămână, în total 1700 g pe lună. Dacă o săptămână vă îngrăşaţi cu 600 g şi în una doar cu 300 g, nu trebuie să vă faceţi probleme. Atât timp cât câştigul ponderal este relativ constant, fără creşteri şi scăderi bruşte, sunteţi în regulă.

VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 24 DE SARCINĂ

[fbcomments]