Săptămâna 24 de sarcină

În săptămâna 24 de sarcină fătul începe să aibă percepţia poziţiei sale în interiorul sacului amniotic: dacă este cu capul în jos sau cu partea din dreapta sus. Această percepţie a echilibrului se datorează dezvoltării în această săptămână a urechii interne.

saptamana-24-de-sarcina

Copiii născuţi la 24 de săptămâni au o şansă mai mare cu 50% de a supravieţui. Pe măsură ce vârstă fătului creşte, se măresc şi şansele de supravieţuire. Totuşi, complicaţiile sunt frecvent întâlnite şi serioase. La sfârşitul săptămânii 24 de sarcină, copilul dvs. are o lungime de 34 cm şi cântăreşte cam 650 g.

Starea emoţională a mamei în săptămâna 24 de sarcină

În luna a 6-a puteţi să vă faceţi probleme în legătură cu naşterea. De fapt, poate că deja vă frământă de la un timp: „Ce se întâmplă dacă nu ajung la spital la timp?”, „Cum să mă dezbrac în faţă unor străini?”, „Ce să fac dacă îmi pierd autocontrolul în timpul travaliului?”, „Dacă bebeluşul va avea probleme?”.

Probabil că şi pe partenerul dvs. îl frământă unele dintre aceste întrebări. Adesea, ambii viitori părinţi au aceleaşi temeri, însă nu recunosc. Fiecare din parteneri crede că trebuie să fie „puternic” pentru celălalt. Partenerul dvs. se teme că aţi putea păţi ceva în timpul naşterii.

Cursurile de pregătire pentru sarcină şi naştere sunt ocazia ideală de a raspunde acestor temeri. Aceste cursuri sunt o ocazie unică. Ele vă permit să vorbiţi despre temerile dvs. cu alte cupluri care va împărtăşesc îngrijorările. În plus vă pun în contact cu o persoană pregătită ca educator pentru travaliu, care vă poate răspunde la întrebări punct cu punct, distrugând unele mituri şi furnizându-vă informaţii preţioase. Astfel vă puteţi uşura bagajul emoţional.

Faceţi-vă timp să alcătuiţi o listă a temerilor dvs. şi cereţi-i şi partenerului să facă acelaşi lucru. Apoi comparaţi listele. Împărtăşind temerile dvs. şi educatorului, celorlalte cupluri de la orele de pregătire şi medicului dvs. va ajută să vorbiţi despre aceste temeri. Ele vor avea mai puţină putere asupra dvs.

Fiţi mai apropiată de partenerul dvs.

Majoritatea femeilor devin mai interesate de sex acum decât la începutul sarcinii. Puteţi fi mai interesată de sex acum decât eraţi înaintea sarcinii. Bucuraţi-vă acum de aceste sentimente – înainte de sosirea copilului care va necesita un timp preţios.

Această preocupare mai accentuată pentru sex nu este universală şi este posibil ca dvs. să nu simţiţi acest lucru. Pe măsură ce intraţi în ultimele luni de sarcină, această dorinţă s-ar putea reduce sau chiar dispare complet.

Vizita la medic

Vizitele la medic din această perioadă se concentrează asupra urmăririi dezvoltării copilului şi depistarea oricărei probleme de sănătate pe care aţi putea-o avea. La fel ca la consultaţia de luna trecută, medicul vă poate determina dimensiunile uterului prin măsurarea înălţimii fundului uterin – distanța de la porţiunea superioară a uterului la osul pubic. În această lună înălţimea fundului uterin este cam 21-24 cm – aproximativ egală cu numărul de săptămâni al sarcinii.

În plus, faţă de acest test, medicul vă poate măsura greutatea şi tensiunea arterială şi poate evalua frecvenţa cardiacă a copilului. Medicul vă poate întreba ce semne şi simptome aţi mai avut.

VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 25 DE SARCINĂ

[fbcomments]