Săptămâna 25 de sarcină

În săptămâna 25 de sarcină mâinile copilului sunt complet formate, degetele au unghii micuţe şi fătul îşi poate îndoi degetele şi pumnii. În această săptămână copilul îşi poate folosi mâinile pentru a descoperi diferitele părţi ale corpului. El explorează mediul înconjurător şi structurile din interiorul uterului dvs., inclusiv cordonul ombilical. Totuşi terminaţiile nervoase de la nivelul mâinilor copilului mai au mult până să fie complet dezvoltate. Dacă fătul încearcă să îşi atingă degetul mare de la picior, s-ar putea să îi fie cam greu.

saptamana-25-de-sarcina

Alegerea numelui celui mic s-ar putea să fie o preocupare pentru această săptămână de sarcină, dar şi pentru perioada imediat următoare, cu cât vă apropiaţi tot mai mult de sfârşitul perioadei de graviditate.

Părul de pe scalp va creşte din ce în ce mai mult, dar şi puful fin de pe corp, denumit lanugo, va creşte şi el.

Cu cât ne vom apropia mai mult de momentul naşterii, cu atât vom fi mai siguri de şansele acestuia de supravieţuire, întrucât funcţiile vitale vor funcţiona din ce în ce mai bine decât până acum.

Starea mamei în săptămâna 25 de sarcină

În luna a 7-a uterul va ajunge la jumătatea distanţei dintre ombilic şi sâni. Copilul va deveni foarte activ, mai ales în a doua jumătate a lunii. Până la sfârşitul săptămânii 28, aţi parcurs 70% din sarcină. Naşterea este aproape.

Vei putea fi surprinsă întrucât vor putea apărea schimbări la nivelul părului tău. Vei putea observa că devine mai strălucitor ca niciodată şi mult mai bogat, acest lucru datorându-se faptului că nu mai cade aşa de mult. Toate aceste lucruri reprezintă o modificare datorată prezenţei hormonilor de sarcină.

Efectuarea exerciţiilor fizice te vor ajuta în această săptămână la menţinerea tonusului muscular, dar şi la pregătirea pentru naşterea naturală şi refacerea acesteia. Cu toate acestea, dacă medicul îţi recomandă un anumit tip de exerciţii nu ezita să le efectuezi. Dacă însă, îţi va interzice să le efectuezi, întrerupe-le întrucât ar putea reprezenta un pericol la adresa sănătăţii tale şi a bebeluşului.

Inima şi sistemul circulator

În această lună tensiunea dvs. arterială va creşte, intorcându-se la valoarea dinaintea sarcinii. În plus, puteţi simţi bătăi mai regulate, o senzaţie de fâlfăire a inimii, ca şi cum inima ar fi omis câteva bătăi. Această senzaţie v-ar putea îngrijora, dar de obicei nu are o semnificaţie gravă. Această senzaţie dispare de obicei în ultimele luni de sarcină.

Totuşi, dacă aveţi palpitaţii, anunţaţi-vă medicul, mai ales dacă sunt însoţite de durere de piept sau de senzaţie de lipsă de aer.

Aparatul respirator

Stimulată de progesteron, capacitatea dvs. pulmonară continuă să crească în această lună. Aceste transformări ale sistemului respirator permit sângelui să transporte mai mult oxigen şi dioxid de carbon. Drept urmare, respiraţi în continuare ceva mai repede şi aveţi senzaţie de lipsă de aer.

Aparatul digestiv

Progesteronul continuă să încetinească tranzitul digestiv şi în această lună, iar uterul care se expansionează îngrămădeşte şi presează intestinele din ce în ce mai mult. Astfel, veţi suferi în continuare de arsuri la stomac sau de constipaţie, sau de amândouă.

Sânii

Glandele care produc lapte din interiorul sânilor continuă să crească şi în această perioadă, pregătindu-se pentru alăptare. Puteţi observa că glandele mici, ca nişte coşuri, de la nivelul pielii din jurul areolelor mamare sunt acum mai proeminente. Şi ele se pregătesc pentru alăptat. Când va fi cazul, aceste glande vor secreta o substanţă uleioasă pentru a umidifica şi înmuia pielea din jurul mameloanelor şi areolele mamare. Astfel vor împiedica crăparea şi apariţia micilor ragade ale mameloanelor din timpul alăptării.

VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 26 DE SARCINĂ

[fbcomments]