Săptămâna 27 de sarcină

În săptămâna 27 de sarcină, fătul arată ca o versiune a sa la naştere mai slabă, mai mică şi mai roşie. Plămânii, ficatul şi sistemul imun încă nu sunt complet mature. Dacă s-ar naşte în această săptămână, copilul ar avea 85% şanse de supravieţuire.

saptamana-27-de-sarcina

În această săptămână copilul poate începe să vă recunoască vocea, precum şi pe cea a partenerului. Însă îi este cam greu să audă foarte clar, având în vedere că urechile îi sunt acoperite de vernix, înveliş gros, grăsos, care împiedică zgârierea şi descuamarea pielii. De asemenea, copilului îi este cam greu să audă prin lichidul amniotic din uter – este ca şi cum aţi încerca să auziţi sub apă. La 27 săptămâni, lungimea fătului este de 3-4 ori mai mare ca la 12 săptămâni.

Starea mamei în săptămâna 27 de sarcină

Ne apropiem vertiginos de cel de-al treilea trimestru de sarcină, destul de supărător pentru gravidă. Aşa că nu îţi rămâne decât să te bucuri de timpul care ţi-a mai rămas întrucât încă mai beneficiezi de energia de la începutul trimestrului doi, cu toate că ai deja mult mai multe kilograme în plus.

Oasele, muşchii şi articulaţiile

Ligamentele care vă susţin oasele pelvisului continuă să devină mai elastice în această lună. La sfârşitul sarcinii, bazinul se va expansiona mai uşor în timpul naşterii pentru ca fătul să poată trece prin el. Acum însă, lipsa susţinerii ligamentelor normale va creşte riscul de apariţie a durerilor de spate.

Articulaţiile pelvisului sunt şi ele dureroase, datorită flexibiltății exagerate. Durerea este la nivelul anterior şi pe mijlocul pelvisului, sau de o parte şi de alta a coloanei vertebrale.

Dacă până acum nu aţi avut dureri de spate, în această lună pot apărea. Durerea de spate afectează 50% dintre gravide şi în mod obişnuit apare între luna a 5-a şi a 7-a de sarcină.

Coloana dvs. lombară continuă să se curbeze înspre posterior pentru a compensa translocarea centrului de greutate sub influenţa greutăţii copilului. Dacă această deplasare a centrului de greutate nu ar avea loc, aţi putea cădea în faţă. Această modificare a posturii va solicita suplimentar muşchii şi ligamentele şi vă poate cauza dureri de spate.

Crampele musculare de la nivelul picioarelor s-ar putea să fie destul de supărătoare într-o astfel de perioadă.

Cu toate acestea, te vei putea proteja în faţa acestor senzaţii de disconfort. Folosindu-te cât mai mult de perne, chiar înconjurându-te de acestea, te vor putea ajuta să te simţi din ce în ce mai bine. Menţine-ţi o poziţie cât mai confortabilă şi corectă la nivelul spatelui pentru a te putea relaxa cât mai bine. Consumul de lichide în cantităţi cât mai mari, dar şi o plimbare zilnică alături de partenerul tău te vor ajuta să îţi menţii tonusul muscular de care ai nevoie şi să mai elimini din toate aceste neplăceri.

Dacă totuşi aceste dureri persistă încearcă un masaj făcut seara înainte de culcare de către partenerul tău întrucât te-ar putea relaxa mult mai uşor, diminuând aceste stări destul de supărătoare.

Vaginul

Puteţi observa în continuare secreţia vaginală crescută, o reacţie adversă a hormonilor de sarcină asupra celulelor epiteliului vaginal. Dacă secreţia este subţire şi albă, inodoră sau slab mirositoare, nu trebuie să vă faceţi griji. Dacă este gălbuie sau verzuie, puternic mirositoare sau însoţită de roşeaţă sau iritaţii ale vulvei, consultaţi medicul. Puteţi avea o infecţie vaginală, favorizată şi ea de hormonii de sarcină. Însă nu trebuie să vă alarmaţi. Infecţiile vaginale sunt frecvente în sarcină şi pot fi tratate eficient.

Câştigul ponderal

Şi în această perioadă veţi continua să luaţi în greutate cam 450 g pe săptămână, în total 1800 g. Dacă vă îngrijorează câştigul ponderal, ţineţi minte următoarele: majoritatea acestor kilograme nu sunt reprezentate de ţesut gras. Kilogramele provin din greutatea copilului, placentei, lichidului amniotic şi a lichidului care se acumulează în organismul dvs.

VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 28 DE SARCINĂ

[fbcomments]