Săptămâna 28 de sarcină

În săptămâna 28 de sarcină, ochii copilului, care au fost complet închişi în ultimele luni pentru a permite dezvoltarea retinei, probabil încep să se închidă şi să se deschidă. Dacă i-aţi putea arunca o privire copilului, aţi putea să vedeţi ce culoare de ochi are. Însă aceasta poate să nu fie varianta finală. Culoarea ochilor copilului se poate schimba în primele 6 luni de viaţă, mai ales dacă la naştere sunt albaştri sau gri-albăstrui.

saptamana-28-de-sarcina

Creierul copilului continuă să se dezvolte şi să se expansioneze rapid în această săptămână. În plus, sub pielea copilului continuă să se acumuleze straturi de grăsime.

Acum fătul se trezeşte şi doarme după un orar regulat. Însă programul lui nu este ca cel al unui adult şi nici măcar ca orarul unui nou-născut. La această dimensiune, fătul doarme doar 20-30 de minute o dată. Probabil puteţi observa mişcările copilului mai ales atunci când staţi întinsă sau staţi jos.

La sfârșitul lunii a 7-a, în săptămâna 28 de sarcină, copilul are o lungime de 25 de cm din creştetul capului până la călcâie, şi o greutate de aproximativ 900 g.

Starea emoţională a mamei în săptămâna 28 de sarcină

Această lună marchează sfârşitul celui de-al doilea trimestru de sarcină. Ultimele 3 luni înainte de naşterea copilului sunt mai palpitante, dar şi mai stresante. Veţi fi mai ocupată cu ultimele cumpărături, amenajarea camerei copilului, frecventarea cursurilor prenatale şi cu vizitele mai frecvente la medic. În plus, ultimele 3 luni de sarcină, vor impune cerinţe suplimentare asupra organismului dvs.

Trebuie să faceţi un efort că să vă puteţi bucura de această lună de sarcină – înainte de a începe nebunia şi disconfortul ultimei luni. Faceţi-vă timp să vă amintiţi lunile anterioare de sarcină şi să vă notaţi gândurile într-un jurnal. Ascultaţi muzică liniştită sau vorbiţi cu copilul dvs., făceţi-vă fotografii ca să le puteţi arăta mai târziu copilului, pentru a vedea cum arătaţi când el sau ea era „în construcţie”. Bucuraţi-vă de sarcină. Aceste senzaţii vor dispărea în scurt timp.

Vizita la medic

În timpul vizitei de luna aceasta, medicul poate urmări creşterea fătului prin măsurarea dimensiunilor uterului. Înălţimea fundului uterin din această lună – distanţa de la fundul uterului (porţiunea superioară) la osul pubic – se va situa între 25 şi 28 de centimentri, aproximativ egală cu vârstă sarcinii în săptămâni. La consultaţia din această lună, medicul va putea să vă spună cum este poziţionat fătul în uter – cu capul în jos sau cu picioarele sau pelvisul în jos. Fetii care sunt cu picioarele sau pelvisul în jos sunt aşa-numita prezentaţie pelvină.

Majoritatea acestor copii trebuie să se nască prin cezariană. Totuşi, copilul mai are încă mult timp pentru a-şi schimba poziţia, şi probabil că o va face. Aşa încât nu vă faceţi griji dacă în această lună copilul este în prezentaţie pelvină.

În plus faţă de verificarea dimensiunilor copilului, a poziţiei şi a frecvenţei cardiace, medicul vă poate monitoriza din nou starea dvs. de sănătate. Vă poate măsura greutatea, tensiunea arterială şi vă poate întreba ce semne şi simptome aţi mai avut.

De asemenea, va dori să faceţi un test de toleranţă la glucoză pentru a putea diagnostica un eventual diabet gestational, o formă temporară de diabet care apare la unele femei care au suferit de această boală înaintea sarcinii. În plus, dacă aveţi Rh negativ, probabil va trebui să testaţi prezenţa eventualilor anticorpi anti-Rh în această lună. De asemenea, acum vi se poate face prima administrare a imunoglobulinelor anti-Rh. Vi se poate face un test pentru depistarea anemiei.

Determinarea anticorpilor anti-Rh

Factorul Rh este un tip de proteină care se găseşte pe suprafaţa eritrocitelor la majoritatea oamenilor. Peste 85% din oameni au acest factor; aceştia se numesc Rh-pozitivi. Cei care nu au această proteină Rh pe suprafaţa eritrocitelor sunt Rh-negativi.

Dacă nu sunteţi însărcinată, statusul dvs. Rh nu are niciun efect asupra sănătăţii dvs., iar dacă sunteţi Rh-pozitivă nu aveţi nicio problemă nici în timpul sarcinii. Dar dacă dvs. sunteţi Rh-negativă, iar copilul este Rh-pozitiv – acest lucru se poate întâmpla dacă partenerul dvs este Rh-pozitiv – poate apărea o problemă numită incompatibilitate în sistemul Rh.

Dacă la testele efectuate la începutul sarcinii s-a constat că sunteţi Rh-negativă, acum vi se va face un test pentru determinarea anticorpilor anti-Rh. Dacă rezultatele acestui test arată că nu produceţi anticorpi anti-Rh, medicul vă va face o injecţie intramusculară cu imunoglobine anti-Rh, doar ca măsură de precauţie. Imunoglobinele anti-Rh vor înveli orice eritrocite Rh-pozitive care se pot afla în fluxul dvs. sangvin, împiedicând recunoaşterea lor ca antigene străine de către sistemul dvs. imun. Dacă nu vor recunoaşte antigenele Rh, sistemul dvs. imun nu va forma anticorpi. Consideraţi această administrare de imunoglobine ca o măsură de luptă pentru prevenirea anticorpilor anti-Rh.

Cum se transformă fătul în săptămâna 28 de sarcină?

În această perioadă copilul seamănă din ce în ce mai bine cu un bebeluș nou-născut, acumulând tot mai multă grăsime sub piele. Tot în această săptămână, fătul poate diferenția lumina de întuneric, este trezit de zgomotele puternice și reacționează la aromele puternice din mâncare. De asemenea, el poate sesiza vocea mamei, astfel încât, acesta este momentul prielnic în care graviduța poate începe să-i povestească micuțului din burtă și să-i cânte. Totodată, în această săptămână, fătul își poate forma un ritm de somn comun cu al tău. În săptămâna 28 poți surprinde mișcări ritmice în momentul în care fătul sughite. În ceea ce privește dezvoltarea lui, micuțul ajunge la 38 de centimetri și cântărește aproximativ un kilogram. Creierul se dezvoltă și își specializează funcțiile, apariția și dezvoltarea circumvoluțiunilor având loc de acum încolo. În plus, tonusul muscular se îmbunătățește treptat, plămânii sunt capabili de respirație, iar sprâncenele și genele copilului pot fi vizibile. Copiii sănătoși care se nasc în această săptămână au 90% șanse să supraviețuiască fără a-i fi afectate sănătatea neurologică sau fizică, iar șansele cresc cu fiecare săptămână de sarcină câștigată.

Ce se întâmplă cu corpul tău în săptămâna 28 de sarcină?

Cu fiecare săptămână care trece, uterul continuă să crească, partea lui superioară, putând fi acum palpată la peste 7 cm deasupra ombilicului. Înălțimea fundului uterului este definită ca distanța de la simfiza pubiană până la vârful uterului, măsurată în centimetri. Frecvent, după primele 12 săptămâni de sarcină, valoarea înălțimii fundului uterului este egală cu numărul de săptămâni de sarcină. De exemplu, în săptămâna 28 de sarcină, medicul se așteaptă ca înălțimea fundului uterului să fie aproape 28 de centimetri. Totuși, nu este anormal ca valoarea măsurată să fie mai mare sau mai mică decât cea așteptată.

Analize pe care medicul obstretician ți le va recomanda în această săptămână

Pe măsură ce te apropii de perioada nașterii, consultațiile medicale vor fi programate din două în două săptămâni. Așadar, și în această săptămână îți vor fi recomandate analize precum tensiunea sângelui, ritmul cardiac, greutatea și măsurătorile burticii, analiza de urină și ecografia. Prin intermediul ecografiei medicul va măsura înălțimea bebelușului și modul în care se dezvoltă. Testele de sânge din acest trimestru sunt necesare pentru a determina dacă suferi de anemie. Din cauza creșterii cantității de sânge din organismul tău, concentrația de hemoglobină din sânge scade și riști să suferi de anemie. Tratamentul constă în prescrierea suplimentelor de fier.

Tot în această săptămână, medicul îți poate recomanda să faci și testul de toleranță la glucoză.

Testul de toleranță la glucoză este un test care permite diagnosticarea sigură a diabetului gestațional. Testul de toleranță la glucoză se efectuează dimineața iar în timpul lui nu este permis să se mănânce, să se bea, să se fumeze sau să se mestece gumă. Gravida va bea o soluție de glucoză siropoasă pe stomacul gol. Se recoltează probe de sânge și înaintea administrării soluției cu glucoză. Se recomandă ca în ultimele 72 de ore pacientă să aibă dieta sa normală, obișnuită. Ultima masă trebuie să fie cu cel puțin 8 ore înaintea efectuării testului de toleranță la glucoză. Sunt permise doar cantități mici de apă. Apoi se va trece la măsurarea glicemiei la 60, la 120 și 180 de minute de la administrarea glucozei. Limitele valorilor normale ale testului de toleranță la glucoză poate să difere de la un laborator la altul . De regulă, o valoare a glicemiei mai mică de 130-140 miligrame pe decilitru sau 7.2 – 7.8 milimoli pe litru, este, de obicei, considerată normală pentru un test de toleranță la glucoză.

De asemenea, în această săptămână, poți face și un control stomatologic. De ce în această săptămână? Deoarece, este considerată ca fiind ultima din trimestrul al doilea, trimestru considerat ușor și relaxant pentru mamă. Astfel, examenul stomatologic și detartrajul sunt recomandate în sarcină. Nivelele crescute de hormoni determină tumefierea, sângerarea și reținerea alimentelor la nivelul gingiilor, ceea ce va accentua inflamația acestora. Controalele preventive stomatologice în sarcină sunt esențiale pentru evitarea infecțiilor la nivelul gingiilor, care ar putea determina nașterea prematură. În plus, specialiștii recomandă să-ți periezi dinții de două ori pe zi și să folosești zilnic ața dentară.

De asemenea, în funcție de starea de sănătate, medicul poate cere periodic teste pentru depistarea HIV, sifilis, gonoreea sau chlamydia. Având în vedere greutatea crescută, s-ar putea să ai probleme cu hemoroizii, venele varicoase și crampe musculare. Oricare dintre aceste simptome îți produce neplăceri majore, cere sfatul medicului pentru găsirea unor soluții.  Un alt inconvenient este faptul că uterul apasă pe diafragmă, făcând ca respirația să fie scurtă și gâfâitoare. Când observi că pufăi și gâfâi când respiri, fă o pauză, așează-te și relaxează-te. În această perioadă, unele gravide au raportat senzația neplăcută de a mișca într-una picioarele, atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții. Afecțiunea se numește Sindromul picioarelor neobosite. Nu se știe exact ce anume determină apariția acestei boli, destul de comune în rândul gravidelor. Celelalte simptome te vor însoți și ele: incontinența urinară, constipație, arsuri, mâncărimi și usturimi ale pielii. Sânii cresc și încep să producă colostru, ba chiar este posibil să te confrunți cu scurgere de lichid din sâni, însă nu trebuie să te îngrijorezi.

Ce trebuie să faci în această săptămână?

Deși mai ai câteva săptămână bune până la momentul nașterii, această săptămână poate fi una pregătitoare. Este momentul în care viitoarea mamă ar trebui să se gândească serios la naștere, la cum se va derula și și la locul în care va naște.

Astfel, e bine să-ți faci încă din această săptămână un plan de naștere. Planul de naștere este un aspect foarte important pe care trebuie să-l ai în vedere în timpul sarcinii. El te poate ajuta să-ți clarifici anumite lucruri și te poate scăpa de unele neplăceri în momentul în care ești gata să-l aduci pe lume pe copil. Atenție, planul de naștere poate suferi modificări, în funcție de deciziile medicului și de cum evolează lucrurile.

Contactează banca de celule stem. Acum este momentul prielnic în care, dacă te-ai hotărât să recoltezi celule stem, să iei legătura cu o bancă de celule stem. Vorbește cu un consultant, pune întrebări și găsește toate răspunsurile pe care ți le dorești. Tot atunci, poți încheia un contract și poți primi kitul de recoltare acasă. Kitul va sta în permanență lângă bagajul de maternitate și-l vei lua cu tine în momentul în care mergi al spital să naști.

Exprimă-ți opțiunea pentru tipul de naștere. Planul trebuie să conțină opțiunea scrisă a ta pentru tipul de naștere pe care ți-l dorești. Această opțiune o poți lua în calcul abia după ce ai vorbit cu medicul. Astfel, poți opta pentru nașterea naturală, cezariană sau nașterea prin apă sau hipnoză. Trebuie să mai specifici și faptul că, în cazul în care intervin probleme, specialiștii pot decide să opteze pentru un alt tip de naștere.

Stabilește cine te va însoți în sala de nașteri. Exprimă-ți această opțiune. E foarte important pentru psihicul tău să știi că cineva drag este lângă tine și te susține. Poate fi vorba de partenerul de viață, de mamă, de prietenă sau de soră.

Caută un medic pediatru pentru copil. După naștere îți va fi ceva mai dificil să cauți, în condițiile în care nu vei putea ieși foarte mult pe afară. În plus, neonatologii îți vor recomanda ca în maximum o săptămâna de la data în care ai ajuns cu micuțul acasă, acesta să fie examinat de un medic pediatru. Va trebui să-l i ape bebeluș în evidență, pentru ca mai apoi, în următoarele luni, să poate să-I facă și vaccinurile necesare.

Pregătește actele. În vâltoarea pregătirii pentru naștere, multe gravide uită complet de acte. Nu uita să-ți pregătești cartea de identitate și dosarul cu toate analizele effectuate în perioada sarcinii. De asemenea, ai nevoie de la locul de muncă de o adeverință de salariat, în care se precizează plata CAS și contul în care s-a făcut. În cazul în care nu lucrezi, soțul e cel care trebuie să facă această dovadă.

Continuă să faci mișcare. Mișcarea este importantă atât pentru tine, cât și pentru făt. Plimbările lungi sau chiar exercițiile de yoga ori pilates, te ajută să îți pregătești corpul pentru marele eveniment. Mișcarea pune sângele în circulație, iar plămânii vor fi mai bine aerisiți. În plus, aerul curat și mișcarea te ajută să dormi mai bine noaptea și să capeți o stare de relaxare.

Mergi la ședințe de masaj. Masajul specific stării de graviditate te ajută să treci mai ușor peste perioada sarcinii, dar este benefic și pentru pregătirea pentru travaliu. Un masaj efectuat corect ameliorează durerile de spate cauzate de greutate, și relaxează gravida. De asemenea, nenumărate studii au arătat că masajul efectuat în timpul sarcinii previne depresia postpartum. Specialiștii susțin că cu cât mușchii femeii sunt mai pregătiți, din timpul sarcinii pentru a fi flexibili și pentru a susține greutatea, cu atât crește probabilitatea ca femeia să aibă dureri mai puține în timpul travaliului.

Consumă alimente potrivite perioadei în care te afli. Pentru a face față travaliului, ai nevoie de substanțe nutritive care să tea jute să reziști. Pentru asta, în meniul tău trebuie să-și facă loc fructele și legumele, dar și carnea slabă și peștele. De asemenea, ai nevoie și de energie, motiv pentru care trebuie să le consume pe cele bogate în fibre și minerale.

De asemenea, nu uita să te hidratezi, mai ales în această săptămână, în care organismul începe să ia în greutate. În timpul travaliului, ai nevoie de mai multă hidratare. De aceea, consumă până în ultima zi, celebrii 2 litri de apă. Dacă, nu poți, apelează și la sucuri proaspete și supe.

VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 29 DE SARCINĂ

[fbcomments]