Cântărind 1300 grame şi măsurând 27 centimetri de la cap până la călcâie, în săptămâna 29 de sarcină bebeluşul seamănă tot mai mult cu aspectul unui bebeluş nou-născut. Din cauza bebeluşului în creştere, e posibil să simţiţi în interiorul uterului o activitate mai intensă. Acum mişcările copilului sunt mai frecvente şi mai viguroase. Unele lovituri ale copilului vă pot chiar tăia respiraţia.
Stratul de grăsime de sub piele este acum deja vizibil, pielea acestuia nemaifiind la fel de zbârcită ca mai înainte, ea căpătând un aspect mai viguros, fin şi strălucitor. Datorită acestui lucru, venele sanguine de la nivelul pielii nu vor mai fi la fel de vizibile.
Capul bebeluşului se va mări destul de mult întrucât creierul acestuia se află încă în procesul de dezvoltare şi de mărire. Cel mic va putea să îşi mişte capul, mâinile şi picioarele, exersând mişcări mult mai bruşte decât de obicei şi mai bine resimţite de către tânăra mămică. Aşadar, dacă vei constata mişcări de o mai mare amploare nu trebuie să te sperii. Este un lucru absolut normal întrucât bebeluşul tău deja a luat foarte mult în greutate, fiind mult mai capabil să emită astfel de semne destul de puternice.
Nevoile acestuia devin tot mai mari, fiind nevoie de calciu, fier, magneziu, zinc pentru creşterea şi dezvoltarea sa.
Starea mamei în săptămâna 29 de sarcină
În această săptămână, uterul continuă să crească înspre baza cutiei toracice, dând naştere unui nou set de transformări fizice şi de semne şi simptome. Aproape toate semnele şi simptomele ultimelor 2 luni de sarcină se datorează măririi uterului. În plus, veţi începe din nou să vă simţiţi obosită cam toată ziua.
Inima şi sistemul circulator
Inima şi sistemul dvs. circulator continuă să lucreze „ore suplimentare” pentru a transporta la copil oxigenul şi substanţele nutritive. Pentru a face faţă cerinţelor sarcinii, corpul dvs. produce mai mult sânge decât normal, iar inima continuă să îl pompeze mai repede. La începutul lunii a 8-a, inima poate să vă bată cu 20% mai repede decât înaintea sarcinii.
Din păcate modificările sistemului dvs. circulator, care susţine dezvoltarea copilului, vă produce dvs. unele semne şi simptome neplăcute. Pe măsură ce venele se destind pentru a face faţă volumului sangvin crescut şi copilul vă comprimă unele vene din pelvis, puteţi observa că venele de la nivelul gambelor şi gleznelor încep să se umfle şi devin vizibile ca nişte cordoane albăstrui sau roşiatice sub piele.
Nu sunteţi singura care aveţi aceste probleme; cam 20% din femeile gravide fac varice. Acestea apar datorită slăbirii valvelor din interiorul venelor care transportă sângele la inimă; se manifestă mai ales în ultimele luni de sarcină, când venele picioarelor s-au dilatat şi uterul a crescut foarte mult, exercitând o presiune crescută asupra lor.
Pot să vă apară steluţe vasculare. Aceste mici pete roşii cu mici liniuţe care se ramifică din centru, ca picioarele unui păianjen, sunt o altă consecinţă a circulaţiei mai actove a sângelui. Ele apar la nivelul feţei, gâtului, toracelui superior sau braţelor, şi vor dispărea la câteva săptămâni după naştere.
Dacă sunteţi ghinionistă, vă pot apărea hemoroizi. Aceştia sunt nişte vene varicoase în rect, determinate de creşterea volumului sangvin şi de creşterea presiunii exercitate de uter asupra venelor din pelvis, care aduc înapoi la inimă sângele din membrele inferioare şi din organele pelvine. Constipaţia creşte riscul de apariţie a hemoroizilor. Unele femei dezvoltă hemoroizi pentru prima dată în timpul sarcinii. La altele, care au mai avut hemoroizi şi înainte, sarcina îi măreşte şi îi va face mai supărători.
Puteţi observa şi apariţia edemelor la nivelul pleoapelor şi feţei, mai ales dimineaţa. Şi aceasta este rezultatul circulaţiei sangvine crescute. Aproape 50% din femeile gravide au aceste probleme în ultimele 3 luni de sarcină.
VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 30 DE SARCINĂ
[fbcomments]