Săptămâna 30 de sarcină

În săptămâna 30 de sarcină, copilul continuă să ia în greutate şi să adauge straturi suplimentare de grăsime. De acum până în săptămâna 37 de sarcină, copilul va lua în greutate cam 225 g pe săptămână.

saptamana-30-de-sarcina

În săptămâna 30 de sarcină copilul poate exersa mişcările respiratorii prin mişcări repetate într-o succesiune regulată a diafragmului. Aceste mişcări pot chiar să îl facă să sughiţe pe copilul dvs. Pe măsură ce copilul face aceste mişcări din ce în ce mai puternice, puteţi observa mici zvâcniri ale uterului, ca nişte spasme. În săptămâna 30 de sarcină, copilul are o greutate de 1300 g şi o lungime de 27 de cm de la cap la călcâie.

Starea mamei în săptămâna 30 de sarcină

Aparatul respirator

Diafragma – muşchiul mare, plat, care separă toracele de abdomen – continuă să fie împinsă în sus de uterul care se măreşte. Până la naştere, diafragma a urcat spre torace cu 4 cm faţă de poziţia ei. Acest lucru vă poate cauza unele probleme – însă nu are nici un efect asupra copilului. Capacităţile pulmonare vi se pot modifica, însă datorită efectului progesteronului asupra centrului respirator din creier, acum respiraţi mai adânc. La fiecare respiraţie, inspiraţi mai mult aer în plămâni decât înainte.

Sânii

Sânii continuă să vă crească şi în luna a 8-a. Deşi uneori vi se pare că duceţi o greutate suplimentară în sâni, de fapt nu este aşa. Pe parcursul sarcinii, mărirea sânilor reprezintă 450-1400 g din câştigul dvs. ponderal. Doar o mică parte din această greutate provine din ţesut gras. Majoritatea greutăţii suplimentare de la nivelul sânilor provine din glandele mărite de volum care produc lapte şi circulaţia crescută de sânge.

De la începutul sarcinii, glanda hipofiză a sintetizat prolactină, unul din hormonii care pregătesc şi stimulează producţia de lapte din glandele mamare.

Pe parcursul următoarelor câteva săptămâni, această modificare poate să determine apariţia colostrului. Colostrul este un lichid care conţine proteine şi care va hrăni copilul în primele zile de viaţă. Dacă până acum nu aţi avut colostru, în această lună poate începe producţia.

Uterul

Continuă să se mărească, determinând multe dintre neajunsurile despre care am vorbit mai sus. Puteţi avea varice ale membrelor inferioare, hemoroizi, senzaţia de lipsă de aer, arsuri la stomac şi constipaţie, poate toate deodată în aceeaşi săptămână.

Uterul va continua să facă exerciţii pentru travaliu şi naştere producând false contracţii (contracţii Braxton-Hicks). Ţineţi minte, falsele contracţiile de travaliu sunt un fenomen sporadic. Adevăratele contracţii de travaliu urmează un anumit model. Ele sunt mai lungi, mai puternice şi mai grupate. Dacă aveţi contracţii care vă îngrijorează, contactaţi medicul, mai ales dacă sunt dureroase sau peste 5 pe oră. Contracţiile dureroase, regulate, pot fi un semn de travaliu prematur (înainte de săptămâna 37).

Vaginul

Dacă aveţi sângerare prin vagin în orice moment în cursul lunii a 8-a, contactaţi medicul. Sângerarea poate fi un semn de placentă previa, o problemă de implantare a placentei, care poate acoperi parţial sau complet porţiunea internă a colului uterin şi care se desprinde pe măsură ce uterul creşte în dimensiuni. Această problemă, ce apare în 1 din 200 de sarcini, este o urgenţă medicală.

VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 31 DE SARCINĂ

[fbcomments]