Săptămâna 31 de sarcină

Aparatul genital al copilului continuă să se dezvolte în săptămâna 31 de sarcină. Dacă este de sex masculin, testiculele îi vor coborî din poziţia lor iniţială, din vecinătatea rinichilor, vor trece prin regiunea inghinală în drum, spre scrot. Dacă aveţi o fetiţă, clitorisul ei este destul de proeminent acum. Totuşi labiile sunt încă mici şi nu îl acoperă.

saptamana-31-de-sarcina

Sub piele continuă să se acumuleze un strat de grăsime destul de consistent care îl va ajuta la menţinerea unei temperaturi ridicate şi după naştere. De asemenea, din punct de vedere estetic, pielea acestuia va arăta mult mai bine, fiind mai întinsă, fină şi catifelată, apropiindu-se de aspectul unui bebeluş nou-născut.

Acum plămânii copilului sunt mai bine dezvoltaţi, dar încă nu sunt complet maturi. Când copilul se naşte în săptămâna 31, va trebui să rămână cel puţin 6 săptămâni într-o unitate de terapie intensivă neonatală şi va avea nevoie de ajutorul unui ventilator pentru a respira. Totuşi, întrucât creierul copilului este mai matur acum decât în urmă cu câteva săptămâni, va avea risc mai mic de sângerare intracraniană.

Starea mamei în săptămâna 31 de sarcină

Aparatul urinar

Având în vedere presiunea crescută exercitată de uterul mărit de volum asupra vezicii urinare, puteţi începe să pierdeţi urină în această perioadă, mai ales când râdeti, tuşiţi sau strănutaţi. Aceasta este una din cele mai neplăcute reacţii adverse din sarcină, însă nu va dura la nesfârşit. Va dispărea după naşterea copilului.

Continuaţi să aveţi şi acum risc crescut de infecţie urinară, o consecinţă a încetinirii fluxului de urină determinată de uterul dvs. expansionat şi de relaxarea ureterelor, conductele care transporta urină de la rinichi la vezica urinară. Dacă urinaţi mai frecvent decât normal, aveţi usturimi la urinat, febră, dureri abdominale sau durere de spate, contactaţi-vă medicul. Acestea sunt semne ale unei infecţii urinare care nu trebuie ignorată. Infecţiile urinare pot determina probleme renale şi travaliu prematur.

Oasele, muşchii şi articulaţiile

Nivelul hormonal crescut de estrogen şi progesteron continuă să înmoaie şi să facă mai laxe ţesuturile conjunctive din organismul dvs., aceasta este o pregătire necesară pentru sarcină, însă ea poate determina dureri ale articulaţiei şoldului, probabil doar pe o singură parte. Durerea de spate determinată de creşterea uterului se poate adăuga acestui disconfort. Uterul mărit poate presa cei doi nervi sciatici, care merg de la nivelul coloanei lombare, în jos pe picioare. Acest lucru vă poate da dureri, înţepături sau amorţeală la nivelul feselor, şoldurilor şi coapselor – o suferinţă numită sciatică. Dacă fătul îşi schimbă poziţia în apropierea naşterii, durerea din sciatică se va ameliora.

Părul

Puteţi observa că în această lună părul dvs. pare mai bogat şi mai strălucitor. Acest lucru se datorează modificărilor induse de sarcină în ciclul de creştere a părului. De obicei, creşterea părului se face cu 1 cm pe lună de la 2 la 8 ani. Apoi se instalează o perioadă de pauză, se opreşte creşterea sa şi apoi cade. În timpul sarcinii, părul tinde să rămână mai mult în perioada de pauză. Având în vedere că în fiecare zi vă cade mai puţin par, în timpul sarcinii aveţi mai mult păr.

Dacă vi s-a întâmplat acest lucru, bucuraţi-vă cât durează. După naştere perioada de pauză se va scurta şi veţi pierde mai mult păr în fiecare zi. Câteva luni, părul poate să fie mai subţire. Apoi părul va reveni la normal, de obicei între 6 luni şi 1 an.

Câştigul ponderal

În luna a 8-a veţi lua în greutate aproximativ 450 g pe săptămână, în total 1800 g. Spre sfârşitul acestei luni, aţi putea observa apariţia unei senzaţii de arsură, amorţeală sau înţepături la nivelul mâinilor. Acestea sunt simptome ale sindromului de canal carpian, care apare ca urmare a câştigului ponderal şi a edemelor din sarcină, şi afectează 25% dn femeile gravide. Din cauza kilogramelor suplimentare şi a apei pe care o reţineţi în corp, nervii care trec prin canalul carpian, situat la nivelul articulaţiei pumnului, vor fi comprimaţi, determinând simptomele menţionate anterior. Efectele sindromului de canal carpian pot fi neplăcute, însă ele probabil vor dispărea după naşterea copilului.

VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 32 DE SARCINĂ

[fbcomments]