Săptămâna 33 de sarcină

În săptămâna 33 de sarcină, copilul continuă să ia în greutate cu o viteză destul de mare, cam 250 g pe săptămână. De fapt, următoarele 4 săptămâni vor fi o perioadă de creştere rapidă. Pe măsură ce sarcina se apropie de termene, copilul va lua în greutate mai mult. Acum pupilele lui sunt suficient de bine dezvoltate pentru a se contracta, dilata şi detecta lumina. Plămânii copilului sunt mult mai bine dezvoltaţi, dându-i şanse mai bune de supravieţuire dacă se naşte în această săptămână. Copiii născuţi acum au nevoie de îngrijiri suplimentare, dar aproape toţi vor fi sănătoşi.

saptamana-33-de-sarcina

Pielea ridată până mai ieri, va căpăta o transformare spectaculoasă, întrucât bebeluşul acumulează pe zi ce trece tot mai mult adaos în grăsime sub aceasta, devenind mai întinsă, netedă şi catifelată, venele care îi străbăteau întregul corp nemaifiind la fel de vizibile.

Sistemul osos se întăreşte din ce în ce mai mult. Cu toate acestea, oasele capului bebeluşului vor rămâne încă moi, pentru a-l ajuta pe acesta să parcurgă mai uşor canalul naşterii, mulţi copii suferind o formă conică în momentul naşterii la nivelul capului. De regulă aceste oase ale craniului vor fi pe complet întărite abia în adolescenţa copilului, acestea permiţând creierului să se dezvolte.

Starea mamei în săptămâna 33 de sarcină

În săptămâna 33 de sarcină corpul dvs. munceşte din greu pentru a se pregăti pentru travaliu şi naştere. Copilul este mare acum şi poate să vă tulbure somnul. Muşchii vă pot durea din cauza greutăţii pe care trebuie să o transporte. Toate acestea la un loc vă pot face să vă simţiţi obosită cam toată ziua. Dacă vă simţiţi epuizată, faceţi o pauză. Odihniţi-vă cu picioarele aşezate mai sus. Oboseala este modul în care corpul vă anunţă că trebuie s-o luaţi mai uşor.

Aparatul respirator

Diafragma, împinsă în sus de uterul mărit de volum, continuă să ocupe o parte din spaţiul rezervat în mod normal plămânilor, modificând felul în care respiraţi. Drept urmare, vă simţiţi ca şi cum nu aveţi suficient aer. Dacă în această lună fătul coboară mai jos în uter şi în pelvis, cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, această senzaţie de lipsă de aer se ameliorează. Dispărând o parte din presiunea exercitată asupra diafragmei, veţi putea respira mai uşor.

Sânii

Glandele care produc laptele de la nivelul sânilor continuă să crească şi în această lună, mărindu-i în ansamblu. Micile glande sebacee care lubrifiază pielea din jurul mameloanelor şi a areolelor mamare se pot acum observa mai uşor.

Uterul

În această lună, fătul îşi modifică poziţia din uter, pregătindu-şi ieşirea. Dacă fătul este în poziţie corectă, ca majoritatea copiilor, atunci are capul în jos, cu braţele şi picioarele flectate şi strânse la piept.

În această lună puteţi simţi cum copilul coboară, fixându-se mai jos în bazin, pregătindu-se pentru naştere. Acest proces este cunoscut sub numele de „uşurare”, deşi acest termen poate fi înşelător. Deşi abdomenul superior se poate uşura, acest lucru este compensat de presiunea crescută exercitată asupraa pelvisului, soldurilor şi vezicii urinare.

La unele gravide, mai ales la cele aflate la prima sarcină, „uşurarea” poate să apară cu câteva săptămâni înaintea naşterii. Altele suferă acest proces doar cu o zi înaintea începerii travaliului. Este greu de prezis când va coborî copilul dvs. în pelvis sau dacă veţi observa când apare acest lucru.

Aparatul digestiv

Dacă fătul coboară în această lună, puteţi observa o ameliorare a problemelor dvs. gastro-intestinale ca arsurile la stomac sau constipaţia. Pofta de mâncare vă poate creşte, întrucât copilul nu mai presează atât de mult stomacul şi intestinele. Dacă aţi suferit de arsuri la stomac, acum ele pot deveni mai puţin frecvente şi mai puţin severe.

VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 34 DE SARCINĂ

[fbcomments]