Săptămâna 34 de sarcină

Învelişul alb, grăsos care protejează pielea copilului dvs. (vernix) se îngroaşă în săptămâna 34 de sarcină. La naştere, puteţi vedea resturi de vernix mai ales la nivelul axilelor, în spatele urechilor şi pe regiunea inghinală. În acelaşi timp, stratul de păr subţire care a crescut până acum pe suprafaţa copilului (lanugo) a dispărut acum aproape complet. În săptămâna 34 de sarcină, copilul cântăreşte aproximativ 2300 g şi are o lungime de 43 cm de la creştet la călcâiei.

saptamana-34-de-sarcina

Plămânii şi creierul bebeluşului se maturizează pe zice ce trece, acesta putând rezista în cazul unei naşteri premature. Aşadar, nu-ţi face griji! De acum înainte poţi fi sigură că îţi vei putea ţine bebeluşul în braţe, chiar dacă se va naşte înainte de termen întrucât din aceste momente, organele interne ale acestuia vor putea rezista în faţa unei astfel de naşteri.

Starea mamei în săptămâna 34 de sarcină

Oboseala destul de supărătoare din primul trimestru de sarcină pare că îşi va face iarăşi cunoscută apariţia în această perioadă, etapă pe care o vei putea depăşi cu greu.

Problemele din primul trimestru legate de o stare permanentă de oboseală vor reapărea în această săptămână, însoţindu-te de această dată până la sfârşitul sarcinii. Cu toate acestea, încearcă să te odihneşti cât mai mult cu putinţă întrucât atât tu, cât şi bebeluşul veţi avea nevoie de energie suficient de multă în momentul naşterii.

Aparatul urinar

Probabil că şi în această perioadă continuaţi să aveţi pierderi de urină, mai ales când râdeţi, tuşiţi sau strănutaţi. Această problemă apare datorită presiunii exercitate de fătul care creşte asupra vezicii dvs. urinare. Vestea proastă este că dacă fătul coboară în această lună, problemele dvs. urinare se vor intensifica probabil. Pe măsură ce fătul se mişcă mai jos în pelvis, veţi simţi mai multă presiune asupra vezicii urinare. Este de ajuns să vă spunem că veţi deveni mai familiară cu baia. În ultimele săptămâni de sarcină, vă puteţi trezi de câteva ori în cursul nopţii pentru a urina. Această problemă va dispărea după naştere.

Oasele, muşchii şi articulaţiile

Ţesuturile conjunctive din organism continuă să se înmoaie şi să devină mai laxe pentru a se pregăti pentru travaliu şi naştere. Acest lucru se poate observa mai ales la nivelul bazinului. V-aţi putea simţi ca şi cum picioarele vi se detaşează de restul corpului – dar să ştiţi că lucrurile nu sunt chiar aşa!

Nu renunţaţi la programul de exerciţii fizice, însă faceţi efort fizic cu grijă. Datorită înmuierii şi laxităţii crescute, este uşor să suferiţi o leziune musculară sau articulară.

Veţi continua să aveţi dureri la nivelul şoldurilor pe o parte sau durere lombară determinată de mărirea uterului. Puteţi avea şi dureri de sciatică – înţepături sau senzaţie de amorţeală la nivelul feselor, şoldurilor sau coapselor, determinate de comprimarea celor doi nervi sciatici de uterul mărit de volum. Dacă fătul coboară în această lună, durerile se mai ameliorează.

Vaginul

Colul uterin poate începe să se dilate în această lună. Când începe dilatarea colului, puteţi simţi o durere ascuţită, ca un junghi, la nivelul vaginului acest lucru nu înseamnă că aţi intrat în travaliu. Cauza acestei dureri nu este bine cunoscută, însă ea nu reprezintă o ameninţare pentru copil.

Colul uterin poate începe să se dilate cu câteva săptămâni, ore sau zile înainte de a începe travaliul. Fiecare femeie este diferită. Durerea vaginală spre sfrsitul sarcinii nu trebuie să vă alarmeze, dar anunţaţi doctorul dacă vă produce neplăceri mari. O precauţie: nu confundaţi durerea vaginală cu durerea abdominală. Dacă durerea de la nivelul abdomenului inferior se însoţeşte de febră, frisoane, diaree sau sângerare, anunţaţi medicul.

Ţineţi minte că aproape sigur veţi avea unele contracţii în această săptămână. Este posibil ca acestea să nu vă deranjeze şi puteţi ca nici măcar să nu le observaţi. Dacă simţiţi crampe concomitente cu o mişcare a uterului ca şi cum acesta s-ar rotunji şi s-ar întări, fiţi atentă la numărul şi succesiunea contracţiilor. Contracţiile „de exerciţiu” sunt neprevăzute şi chiar dacă sunt frecvente, ele nu urmează o succesiune regulată. Contracţiile adevăratului travaliu sunt frecvente – la 5 minute distanţă una de alta – şi se repetă la intervale regulate.

VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 35 DE SARCINĂ

[fbcomments]