Săptămâna 36 de sarcină

Până în săptămâna 36 de sarcină, fătul a crescut suficient ca să umple pielea care altădată îi era prea largă, pierzându-şi aspectul zbârcit. Dacă aţi putea să aruncaţi o privire copilului în săptămâna 36 de sarcină, aţi putea vedea un copil grăsuţ, cu o faţă micuţă dar rotundă, ca rezultat al depozitelor de grăsime proaspăt apărute şi al muşchilor bine dezvoltaţi şi gata de acţiune, pregătiţi pentru supt.

saptamana-36-de-sarcina

În săptămâna 36 de sarcină, copilul dvs. are o greutate în jur de 2700 g şi aproximativ 47 cm.

Starea emoţională a mamei în săptămâna 36 de sarcină

Probabil că în această săptămână vă veţi gândi mult la travaliu şi la cum va decurge naşterea. Este de înţeles tensiunea crescută care se acumulează acum, la fel ca şi temerile pe care le-aţi putea avea legate de sănătatea copilului.

De asemenea puteţi petrece mai mult timp gândindu-vă la durerea din timpul travaliului. Cât de rău va fi de fapt? Cât de mult timp va dura? Cum voi face faţă? Aceste întrebări pot fi persistente mai ales dacă acesta este primul copil.

Este normal să aveţi emoţii legate de travaliu şi naştere. La urma urmei, nimeni nu poate şti exact cum va decurge travaliul. Însă trebuie să ştiţi că femeile nasc de când lumea. Este un fenomen natural. Acum puteţi face unele lucruri care vă pot ajuta pentru travaliu.

Autoeducaţi-vă! Dacă ştiţi ce se va întâmpla cu corpul dvs. în timpul naşterii veţi avea mai puţine temeri şi emoţii când acest eveniment va avea loc. Dacă sunteţi mai puţin încordată, durerea va fi şi ea mai mică. Orele de educaţie prenatală sunt o ocazie excelenţă în care puteţi întâlni alte viitoare mămici şi să aflaţi mai multe despre transformările care au loc în organismul dvs. în timpul naşterii.

Vorbiţi cu femei care au trecut cu bine prin travaliu şi naştere. Aflaţi ce tehnici le-au ajutat în timpul travaliului.

Familiarizaţi-vă cu diferitele modalităţi de combatere a durerii pe care le aveţi la dispoziţie în timpul travaliului. Încercaţi să nu vă faceţi idei fixe despre ce veţi folosi atunci şi ce nu veţi folosi. Până la momentul respectiv nu veţi şti ce nevoi veţi avea.

Vizita la medic

Probabil veţi merge la medic de 2 ori în această lună, mai des decât vizitele lunare de până acum. La fel ca la vizitele anterioare, medicul vă va măsura greutatea şi tensiunea arterială, precum şi activitatea şi mişcările fătului. El va măsura probabil dimensiunile uterului şi vă va întreba despre orice neplăceri pe care le-aţi avut. Uterul va avea o dimensiune de 33-34 cm în prima jumătate a acestei luni – aproximativ egală cu vârsta sarcinii în săptămâni. Ulterior, înălţimea fundului uterin nu se va mai corela atât de precis cu numărul de săptămâni al sarcinii.

Medicul va testa prezenţa streptococului de grup B (SGB), care trăieşte în mod normal în organismul dvs. şi este inofensiv. O cultură obţinută din interiorul vaginului va fi testată pentru prezenţa bacteriei. Deşi SGB nu vă afectează pe dvs., femeile care sunt colonizate cu această bacterie o pot transmite copilului în timpul travaliului şi naşterii. Dacă este depistat SGB, vă vor fi administrate antibiotice la începutul travaliului.

În cursul consultaţiei din această lună, medicul va verifica poziţia fătului. Până în săptămâna 33 de sarcină, copilul s-a mişcat de obicei până a ajuns în poziția în care se va naşte, fie cu capul, fie cu bazinul sau cu picioarele în jos. Dacă aţi mai născut, totuşi, există posibilitatea ca el să-şi schimbe poziția în ultimele săptămâni înainte de naştere.

Pentru a determina poziţia copilului în interiorul uterului, medicul poate stabili care parte a corpului copilului este situată cel mai jos în pelvis, gata să se nască. Această parte a corpului se numeşte prezentatie. La majoritatea cazurilor, este capul copilului. Pentru a determina prezentatia, la majoritatea consultaţiilor, medicul va încerca să palpeze părţile corpului prin peretele abdominal. Pe măsură ce se apropie termenul, medicul va dori să efectueze un tuşeu vaginal dacă există dubii privind poziţia copilului. În timpul examenului vaginal, medicul palpează colul uterin în interiorul vaginului, pentru a stabili care parte a fătului este deasupra deschiderii colului. Dacă medicul încă mai are dubii privind poziţia fătului, se poate face o ecografie pentru determinarea prezentaţiei.

Dacă fătul este poziţionat cu capul în jos (prezentaţie craniană) atunci este în regulă. Dacă este poziţionat cu pelvisul sau cu picioarele în jos, puteţi avea unele probleme. Această prezentaţie se numeşte prezentaţie pelvină şi este principala cauza de naştere prin cezariană.

Dacă fătul este în prezentaţie pelvină şi nu a coborât încă prea mult în pelvis, medicul poate să vă recomande să încercaţi să întoarceţi copilul în poziţia normală în câteva săptămâni. Această procedură se numeşte versiunea externă. Medicul aplică o presiune pe abdomenul dvs. şi încearcă să mişte copilul în poziţia normală, cu capul în jos. Se administrează nişte medicamente pentru a relaxa uterul şi pentru a combate durerea. Versiunea externă se încearcă în general cu 2-4 săptămâni înainte de termen.

Transformările prin care trece bebe

În această săptămână, bebelușul va continua să ia în greutate cam câte 2,8 grame pe zi, însă creșterea va fi ceva mai lentă ca și până acum. Tot acum, pielea micuțului va deveni ușor, ușor rozalie, iar țesutul adipos va fi din ce în ce mai consistent, rotunjind segmentele corpului, urmând ca la naștere să fie responsabil cu reglarea temperaturii. De asemenea, puful care-i acoperea corpul dispare total în această săptămână, iar sistemul nervos se maturizează din ce în ce mai mult. În plus, fătul dezvoltă tot mai multe reflexe, având mișcări tot mai coordonate și mai variate. Tot în această săptămână, organele de simț se perfecționează. Cu toate că uterul este o cavitate lipsită de lumină, , la naștere, copilul are organul vizual la fel de dezvoltat ca și un adult. El este capabil să închidă și să deschidă ochii, în funcție de cum este expus cu fața la umbră sau lumină. Acest lucru înseamnă că celulele vizuale din retină, sunt stimulate la fel ca cele ale unui adult, aflat în întuneric. Cu toate acestea, după naștere, are nevoie de o perioadă de timp ca să înceapă să fixeze unele obiecte și să-și manifeste emoția la anumite stimulări ale mamei. După cum spuneam, din această săptămână, se poate întâmpla ca bebelușul să vină deja pe lume. El încă este considerat prematur, însă șansele de supraviețuire sunt de 95%.

Tot în această săptămână, medicul care urmărește sarcina ar putea să recomande câteva teste de evaluare a stării bebelușului, în plus față de cele clasice. Acestea se recomandă mai ales în cazul gravidelor care au diabet gestațional sau probleme cu tensiunea arterială, dar și în cazul diminuării sau accelerării subite a mișcărilor fetale. Astfel, medicul îți va putea cere să calculezi mișcările bebelușului, pe o perioadă de timp dată sau, cel mai probabil îl va supraveghea cu ajutorul unui monitor. Acesta se numește test de reactivitate fetală.

Schimbările prin care va trece corpul tău

Începând cu această săptămână, corpul tău trece printr-o mulțime de transformări. Burta continuă să crească, ceva mai mult decât până acum, iar unele femei pot experimenta senzația de picioare umflate. De asemenea, se acutizează durerea de spate, sau apare în cazul în care nu a existat până atunci și timpul începe să treacă foarte încet pentru viitoarea mamă. Totodată, vei începe să simți o presiune crescută în abdomenul inferior și vei observa cum capul copilului coboară gradual. Această coborâre a copilului în zona pelvină se numește angajare și apare cu aproximativ două până la patru săptămâni înainte de naștere în cazul gravidelor aflate la prima naștere. Prin coborârea copilului se reduce presiunea pe care uterul o exercită asupra diafragmului, și astfel respirația devine mai ușoară, iar stomacul este mai puțin comprimat și digestia devine parcă mai ușoară. Pe de altă parte însă, apar și câteva aspecte mai puțin plăcute pentru gravidă precum dureri, uneori și crampe, în zona pelvină și perineală, mobilitate mai redusă și uneori senzație de pierdere a echilibrului. De asemenea, unele gravide experimentează și senzația de urinare mai deasă, din cauză că uterul presează mai mult pe vezica urinară. Acum ar fi perioada perfectă în care ai putea începe să faci exerciții kegel. De asemenea, medicii recomandă viitoarelor mame să meargă ori de câte ori e nevoie la toaletă și să nu se abțină.

Tot în această săptămână încep să se intensifice contracțiile Braxton Hicks, semn că organismul se pregătește intens pentru travaliu.

Ce analize ar putea medicul să-ți recomande?

În funcție de evoluția sarcinii și de starea ta generală, medicul îți poate recomanda câteva teste și analize suplimentare. Însă, în marea majoritate a cazurilor, consultațiile constau în efectuarea unei ecografii pentru monitorizarea dezvoltării copilului, analize de sânge și urină și măsurarea tensiunii arteriale. În această perioadă ai putea fi tentată să iei medicamente pentru diaree sau pentru constipație, dar și pentru insomnii. Nu te lăsa ispitită, orice medicament luat fără recomandarea medicului poate afecta bebelușul. Așadar, nu lua niciun medicament. Toate aceste probleme vor dispărea sau se vor regla prin alimentație.

Adoptă un mod de viață echilibrat și sănătos

Începând cu această săptămână, multe mame renunță la a mai merge la serviciu și decid să petreacă mai mult timp în casă, odihnindu-se. Ceea ce este un lucru excelent, mai ales că organismul se va resimți din ce în ce mai mult. Alimentația este foarte importantă și în această perioadă, mai ales că unele gravide vor experimenta diferite stări de disconfort, cum ar fi constipația sau diaree. De aceea, ar fi indicat să ai, în continuare o alimentație echilibrată, care să conțină toate grupele de alimente. De asemenea, ar fi bine să consumi cât mai multe lichide, fructe și legume. Pe cât posibil evită mâncărurile sărate, deoarece din săptămâna 36 picioarele se pot umfla și organismul poate reține mai multă apă, iar sarea accentuează această stare. Totodată, în această perioadă pot apărea arsuri la stomac care se ameliorează prin renunțarea la alimentele sărate, condimentate și prin prăjeli.

Pe lângă chestiunile legate de sănătate și alimentație, specialiștii mai recomandă gravidelor ca, începând cu această săptămână să pună la punct și chestiunile organizatorice. Sunt lucruri care țin de pregătirea mentală dar și fizică a nașterii.

Pegătește-ți bagajul pentru maternitate. E cel mai comun sfat pe care viitoarele mame îl primesc de la medici și de la cunoscuți. Însă odată ce ai intrat în săptămâna 36 de sarcină, bagajul cu cele necesare trebuie să fie la îndemână. Ai nevoie de cel puțin două cămăși de noapte, special pentru alăptare, de papuci de casă, de piaptăn, periuță de dinți, un gel de duș, de lenjerie intimă specială pentru perioada de lăuzie, de o pompă de sân, de șervețele umede, de scutece pentru bebeluș, de haine de schimb pentru cel mic și de o cremă pentru iritații. Și nu uita nici kitul de celule stem. El trebuie să stea lângă bagaj.

Rezolvă situația de la locul de muncă. Dacă ești salariată, o să ai nevoie de diverse documente pe care să le duci la departamentul de resurse umane. E vorba de adeverințele de la medicul de familie, mai apoi, la internarea în spital vei avea nevoie de o adeverință de la locul de muncă care să ateste faptul că ești angajată și multe altele. Ar fi bine să te interesezi din timp de aceste aspecte, pentru a nu fii nevoită să faci mai multe drumuri. De asemenea, tatăl dacă a făcut acele cursuri Lamaze, trebuie să prezinte la locul de muncă foaia care atestă faptul că a participat și în baza căreia va beneficia de 10 zile de concediu, imediat după nașterea copilului.

Fă-ți un plan de naștere. Într-un carnețel, notează-ți toate aspectele legate de cum anume ți-ai dori să decurgă nașterea. Întocmește planul împreună cu medicul ginecolog care te va asista la naștere și care-ți poate spune dacă dorințele tale se pot pune sau nu în practică. Vorbim aici de spitalul la care vei naște, doctorii care te vor asista, dar și dacă soțul are voie să participle la marele eveniment.

Alege metoda prin care să ameliorezi durerile cauzate de travaliu. În cazul în care, pe parcursul sarcinii ai urmat cursuri de kinetoterapie prenatală sau ședințe de masaj, poți încerca în timpul travaliului să aplici una din metodele învățate. De asemenea, te poți sfătui cu moașa dacă metodele propuse de tine vor funcționa, sau dacă trebuie să alegeți altele.

Împrietenește-te cu pozițiile cele mai eficiente de naștere. Vorbește cu medicul ginecolog și cu moașa, în cazul în care naști natural, despre pozițiile pe care le poți adopta în timpul travaliului. Exersează aceste poziții acasă, astfel încât, în momentul nașterii să știi exact ce ai de făcut.

Semnează contractul cu banca de celule stem. De asemenea, nu uita de contractual de celule stem. Dacă nu l-ai semnat, ar fi cazul să o faci. Ai nevoie de kitul respective chiar în timpul sarcinii, așa că, ai grijă să te hotărăști înainte de a intra pe ultima sută de metri.

Relaxează-te la un salon de înfrumusețare. Cel mai relaxant lucru pe care-l poți face pentru tine, personal, e să te răsfeți la un centru de înfrumusețare.te poți coafa, îți poți face manichiura și pedichiura, te poți epila și te poți bucura de ultimele clipe de răsfăț, fără stresul de a fugi acasă la copil.

Vizitează maternitatea și discută cu personalul. Aproape toți specialiștii le recomandă gravidelor să viziteze spitalul în care o să nască, înainte cu câteva zile de a se interna. E bine pentru psihicul tău să faci cunoștință cu locul în care urmează șă-ți aduci pe lume copilul, dar și să discuți cu personalul care te va asista la naștere.

Vorbește cu un medic de familie care are și competențe de pediatrie. E un aspect pe care mulți părinți îl ignoră, însă la câteva zile după ce te externezi din spital cu copilul, medicul neonatolog recomandă să fie văzut și luat în evidență de către un medic de familie pediatru. Iar dacă tu nu ai vorbit și nu te-ai interesat din timp de acest lucru, va fi aproape imposibil ca în două trei zile să găsești unul care să corespundă nevoilor tale.

Pregătește-ți un dosar cu actele de care ai nevoie la spital. În vâltoarea pregătirii pentru naștere, multe gravide uită complet de acte. Nu uita să-ți pregătești cartea de identitate și dosarul cu toate analizele effectuate în perioada sarcinii. De asemenea, ai nevoie de la locul de muncă de o adeverință de salariat, în care se precizează plata CAS și contul în care s-a făcut. În cazul în care nu lucrezi, soțul e cel care trebuie să facă această dovadă.

Pregătește-i pe cei apropiați pentru întâmpinarea noului membru. Nu în ultimul rând, explică-le celor apropiați ce au de făcut, înainte cat u și micuțul să ajungeți acasă. Spune-le deschis, fără resentimente dacă îți dorești sau nu să te viziteze la maternitate și dacă și pe cine îți dorești în jurul tău în primele zile după ieșirea din spital.

VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 37 DE SARCINĂ

[fbcomments]