Săptămâna 37 de sarcină

La sfârșitul săptămânii 37 de sarcină copilul poate fi considerat la termen. El sau ea încă nu a terminat cu creşterea, dar viteza de creştere s-a încetinit la aproximativ 15 g pe zi. Pe măsură ce acumulează grăsime, corpul copilului dvs. devine treptat mai rotund. Sexul pare să joace un rol important în determinarea greutăţii la naştere. Dacă aveţi băiat, acesta va cântări mai mult decât o fetiţă care se naşte după aceeaşi perioadă de gestaţie. Copilul cântăreşte aproximativ 2800 de grame şi măsoară cam 49 cm.

saptamana-37-de-sarcina

Starea mamei

Înainte de sarcină uterul cântărea doar 50 g şi putea susţine o greutate sub 15 g. La termen, greutatea uterului este de 20 de ori mai mare, aproximativ 1000 g, şi uterul este în tensiune pentru a susţine copilul, placenta şi aproximativ ¼ din cantitatea de lichid amniotic. La sfârşitul acestei perioade de creştere şi transformări, veţi trece prin experienţa travaliului şi a naşterii, dând viaţă unei fiinţe umane – copilul dvs. unic.

Aparatul respirator

Puteţi încă să aveţi senzaţia de lipsă de aer. Când copilul coboară mai jos în plevis înainte de începerea travaliului, fenomen care apare mai frecvent la femeile aflate la prima sarcină, puteţi simţi mai puţină presiune asupra diafragmei. Drept urmare veţi putea respira mai adânc şi mai uşor în ultimele săptămâni de sarcină.

Aparatul digestiv

Tubul digestiv lucrează şi în această săptămâna mai lent, sub influenţa hormonilor. Drept urmare, suferiţi şi acum de arsuri la stomac şi constipaţie. Când copilul coboară în această lună, situaţia se poate ameliora. O dată cu scăderea presiunii exercitate asupra stomacului, procesul de digestie se poate îmbunătăţi.

Sânii

Stimulaţi de estrogen şi progesteron, sânii vor ajunge la mărimea finală în această lună. Pe măsură ce se apropie naşterea, de la nivelul mamemloanelor poate începe să curgă colostru – primul lapte de culoare gălbuie produs.

Pe măsură ce sânii au crescut pe parcursul sarcinii, mameloanele probabil s-au înfundat în sâni. Nu vă îngrijoraţi dacă le aveţi ombilicate şi doriţi să alăptaţi.

Uterul

În această perioadă uterul va ajunge la mărimea finală. Când ajungeţi la termen, el se va întinde de la nivelul pelvisului la baza cutiei toracice. Când copilul nu a coborât deja în pelvis, acest lucru se poate întâmpla în luna aceasta. Dacă sunteţi la primul copil, coborârea poate începe cu săptămâni înainte de începerea travaliului. Dacă aţi mai născut, coborârea va avea loc mai aproape de debutul travaliului.

Aparatul urinar

În această lună, veţi simţi probabil nevoia de a urina mai des, deoarece copilul coboară în plevis şi presează pe vezica urinară. Puteţi avea probleme cu somnul datorită mersului des la baie în timpul nopţii. Probabil veţi avea în continuare incontinenţă urinară, mai ales când râdeti, tuşiţi sau strănutaţi. Încercaţi să rezizstati. Sarcina dvs. se apropie de final.

Oasele, muşchii şi articulaţiile

Hormonul numit relaxina produs de placentă, continuă să relaxeze şi să înmoaie ligamentele care susţin articulaţiile dintre cel 3 oase ale pelvisului. Acest lucru va permite pelvisului să se lărgească mai mult în timpul naşterii – suficient să sperăm că va lăsa să treacă prin el capul copilului. Acum, probabil că din cauza relaxinei vă simţiţi greoaie şi neîndemânatică. Când copilul coboară cu câteva săptămâni înainte de începerea travaliului, fenomen mai frecvent în cazul femeilor aflate la primul copil, veţi simţi o presiune sau unele dureri la nivelul articulaţiilor pelvisului.

VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 38 DE SARCINĂ

[fbcomments]