Săptămâna 38 de sarcină

În ultimele săptămâni, dezvoltarea copilului a presupus mai mult ameliorarea funcţiei organelor decât constituirea lor. Pe zi ce trece, creierul şi sistemul nervos al copilului lucrează din ce în ce mai bine, însă procesul de dezvoltare a acestor structuri continuă şi mai târziu, în copilărie şi chiar în adolescenţă. De aceea, expunerea la droguri sau alcool poate prejudicia sever copilul, fără să îi modifice aspectul exterior. În această perioadă, creierul copilului s-a pregătit pentru îndeplinirea unor funcţii complicate ca respiraţia, digestia, menţinerea activităţii inimii şi mâncatul.

saptamana-38-de-sarcina

În săptămâna 38 de sarcină, copilul cântăreşte aproximativ 3100 g şi are o lungime de aproxmativ 50 cm, de la călcâie la creştet.

Starea mamei în săptămâna 38 de sarcină

Aşteptarea sfârşitului sarcinii

Probabil că aţi obosit până acum să fiţi însărcinată. Probabil că aveţi probleme cu somnul pentru că nu puteţi găsi o poziţie confortabilă. Imediat ce aţi reuşit să aţipiţi, vezica vă poate trezi din somn la câteva ore. Timpul pare să treacă foarte lent.

Pentru a face faţă plictiselii şi disconfortului, încercaţi să vă găsiţi o ocupaţie. Alegeţi-vă un hobby, citiţi o carte, petreceţi timp cu prietenii şi familia. Ţineţi-vă mintea ocupată, pentru ca zilele să treacă mai repede şi să vă treziți că a venit ziua mult-aşteptată. În plus, cine ştie când veţi mai avea la dispoziţie timp liber doar pentru dvs.

Vaginul

La un moment dat în cursul ultimelor săptămâni, colul va începe să se deschidă (se dilată). Poate începe fie cu câteva săptămâni înainte de travaliu, fi cu câteva ore. În final, deschiderea colului uterin va creşte de la 0 la 10 cm în diametru, pentru a putea face loc capului copilului. Când colul uterin începe să se dilate, puteţi simţi o durere ascuţită ca un junghi în interiorul vaginului. Puteţi de asemenea simţi o presiune, dureri sau junghiuri la nivelul perineului – zona dintre vagin şi anus – atunci când capul copilului apasă pe planşeul pelvin.

Când colul începe să se dilate şi să se relaxeze, puteţi pierde dopul de mucus care va bloca ostiumul cervical în timpul sarcinii, pentru a împiedica intrarea bacteriilor în uter. Nu există o corelaţie între pierderea dopului de mucus şi debutul travaliului. Acest fenomen poate avea loc la distanţă de până la 2 săptămâni față de debutul travaliului sau chiar înainte de începerea travaliului. Atunci când are loc, probabil veţi observa apariția unei secreţii vaginale groase sau a unui mucus limpede, roz sau cu urme de sânge. Nu vă alarmaţi. Unele femei nici nu îşi dau seama când pierd dopul de mucus.

La aproximativ 10% din femeile gravide, sacul cu lichid amniotic se sparge şi lichidul amniotic începe să curgă, brusc sau lent. Dacă vi s-a întâmplat acest lucru, urmaţi instrucţiunile medicului. Acesta va dori probabil să vă evalueze pe dvs. şi pe copil imediat după ce se rup membranele (se rupe apa). Între timp, nu faceţi manevre care ar putea introduce bacterii în vagin. Acestea includ tampoane sau contact sexual.

Dacă lichidul pe care îl pierdeţi prin vagin nu este limpede şi incolor, anunţaţi medicul. Lichidul vaginal verzui sau urât mirositor ar putea fi, de exemplu, un semn de infecţie urinară sau ar putea semnala faptul că bebeluşul a pierdut fecale în lichidul amniotic.

Tegumentele

În această lună puteţi prezenta următoarele modificări ale pielii:

  • Varice ale membrelor inferioare, mai ales pe gambe şi glezne.
  • Steluţe vasculare, mai ales pe faţă, gât, torace sau braţe.
  • Uscăciune şi mâncărimi ale pielii pe tot corpul.
  • Vergeturi pe sâni, abdomen, braţe, fese sau coapse.

Multe dintre aceste modificări se vor diminua sau vor dispărea complet după naştere, deşi pot rămâne unele semne ale vergeturilor.

Câştigul ponderal

În ultima lună copilul creşte mai lent. Ca urmare, puteţi observa că şi câştigul dvs. ponderal se va face mai lent sau se poate chiar opri. Este frecventă chiar o scădere în greutate de aproximativ 450 g la sfârşitul sarcinii. Până la naştere aţi luat în greutate 12-17 kg. Iată cum se distribuie greutatea aceasta suplimentară:

  • Fătul: 3000 g – 4000 g
  • Placenta: 675 g
  • Lichidul amniotic: 900 g
  • Sânii: 450 -1350 g
  • Uterul: 900 g
  • Depozitele adipoase şi dezvoltarea musculară: 2700 – 3660 g
  • Volumul de sânge crescut: 1400 – 1800 g
  • Retenţie de apă: 900 – 1400 g

VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 39 DE SARCINĂ

[fbcomments]