Săptămâna 39 de sarcină

Până în săptămâna 39 de sarcină, copilul a pierdut mare parte din vernix şi din lanugo, care până atnci acopereau pielea, deşi la naştere mai puteţi observa nişte urme.

saptamana-39-de-sarcina

Copilul are suficiente straturi de ţesut adipos sub piele pentru menţinerea temperaturii corpului, cu puţin ajutor şi din partea dvs. Aceste straturi de grăsime îi conferă copilului la naştere aspectul dolofan, binecunoscut al nou-născuţilor sănătoşi.

Deşi între timp s-a dezvoltat şi restul corpului, capul continuă să rămână cea mai voluminoasă parte a corpului, de aceea cel mai bine este atunci când copiii se nasc cu capul întâi.

În plus, placenta continuă în această săptămână să furnizeze anticorpi copilului – substanţe proteice care ajută la protecţia împotriva bacteriilor şi virusurilor. În cursul primelor 6 luni de viaţă, aceşti anticorpi vor ajuta sistemul imunitar al copilului în lupta cu infecţia. După naştere, copilul va primi anticorpi prin laptele matern. La sfârşitul săptămânii 39 de sarcină, copilul cântăreşte 3100 – 3500 g, însă din acest moment încep să apară diferenţe dramatice între copii. Este normal ca un copil de 39 de săptămâni să cântărească 2700 – 4000 g.

Starea emoţională a mamei în săptămâna 39 de sarcină

Este clar demonstrat: dacă în timpul travaliului sunteţi speriată şi anxioasă, va fi mai greu. Stresul pune în mişcare un întreg lanţ de reacţii în organism care pot interfera cu travaliul. Acest proces se numeşte cercul vicios frică – stres – durere. Relaxarea reprezintă eliberarea minţii şi corpului de tensiune printr-un efort conştient. Este o abilitate care se învaţă şi care trebuie să fie exersată regulat pentru a fi eficientă.

În timpul travaliului pot fi folosite câteva tehnici de relaxare. Unele dintre opţiuni sunt: relaxarea musculară progresivă, atingerile, masajul şi tehnicile imaginative.

Relaxarea musculară progresivă. Începând cu capul sau cu picioarele, relaxaţi pe rând fiecare grupă musculară, avansând spre cealaltă extremitate a corpului.

Atingerile. Începând de la tâmple, partenerul dvs. va apăsa uşor câteva secunde, apoi avansează spre baza craniului, spre umeri, spre braţe, mâini, gambe şi tălpi. Când partenerul va atinge fiecare dintre aceste părţi ale corpului, relaxaţi grupa musculară din acea zonă.

Masajul. Partenerul vă masează spatele şi umerii, cu mişcări largi pe braţe şi picioare şi cu mici mişcări circulare pe frunte şi pe tâmple. Aceste mişcări vă pot ajuta să vă relaxaţi muşchii, se determină eliberarea de endorfine din creier, care vă va face să vă simţiţi bine. Experimentaţi diferite tehnici pentru a găsi pe cea care vi se potriveşte cel mai bine.

Tehnici imaginative. Imaginaţi-vă că vă aflaţi într-un mediu care vă dă un sentiment de calm şi relaxare – acel loc special din mintea dvs. unde puteţi călători oricând. Concentraţi-vă asupra detaliilor, precum mirosurile, culorile şi atingerile pielii. Pentru crearea acestei atmosfere speciale, ascultaţi muzica preferată sau zgomote din natură.

Meditaţia. Concentraţi-vă asupra unui singur punct, un obiect din cameră, o imagine mentală sau un cuvânt pe care să îl repetaţi. Când simţiţi că vă distrage ceva atenţia, concentraţi-vă din nou atenţia asupra acestui punct unic.

Tehnici de respiraţie. Inspiraţi pe nas, imaginându-vă fluxul de aer proaspăt, rece care vă invadează plămânii. Expiraţi lent pe gură, imaginându-vă cum odată cu aerul iese întreaga tensiune acumulată în corp. Exersaţi respiraţii mai lente sau mai frecvente decât normal. Puteţi folosi ambele tehnici, sau alte tehnici de respiraţie, în timpul travalului.

Exersaţi frecvent aceste tehnici în această lună. Cu cât exersaţi mai mult, cu atât mai eficiente vor fi când aveţi nevoie de ele. Când exersaţi, asiguraţi-vă că mediul este calm şi liniştit, şi vă simţiţi confortabil. Dacă doriţi vă puteţi sprijini pe perne sau puteţi asculta muzică liniştită.

VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 40 DE SARCINĂ

[fbcomments]