Simțiți că veți aduce pe lume un copil? Semnele apariției unei sarcini tocmai și-au făcut apariția? Doriți să le comunicați tuturor apropiaților bucuria dumneavoastră?
Cu toate că aceste simptome și-au făcut deja apariția în săptămâna patru de sarcină, este bine să mai așteptați până în momentul în care veți avea o confirmare cât mai exactă din partea medicului și până ce veți ști că totul va decurge corespunzător, neîntâmpinând nici o problemă.
Dacă curiozitatea vă macină deja și nu mai puteți să așteptați, vă puteți îndrepta către cea mai apropiată farmacie pentru achiziționarea unui test de sarcină.
În săptămâna a patra de sarcină, testul de sarcină vă va putea indica cu exactitate dacă ați rămas sau nu însărcinată. Dacă, rezultatul iese negativ, iar dumneavoastră deja experimentați câteva simptome legate de apariția unei sarcini este indicat a se repeta testul după 3-4 zile calendaristice. Este posibil ca și testul să se mai înșele, chiar dacă are o probabilitate de 99%. Dacă continuă să apară un rezultat negativ, fiind evidențiată o singură linie, cea de control sau dacă deja a apărut menstruația, nu intrați în panică, mai există și luna viitoare. Cu toate acestea, dacă ați epuizat mai mult de un an calendaristic și nu ați reușit să rămâneți însărcinată, este bine să utilizați un test de fertilitate pentru depistarea perioadei fertile. În acest mod, vă veți da seama dacă este necesar să urmați un tratament medical în acest sens.
Cum funcționează testul de sarcină?
Testul de sarcină poate fi făcut atât prin simpla analiză a probei de urină, cât și prin recoltarea unor probe de sânge. Testul făcut acasă are în vedere analiza valorilor hormonilor gonadotropina corionică umană (HCG).
Mai înainte de a efectua testul de sarcină acasă, asigurați-vă că au trecut minim șapte zile de la ovulație. În acest mod, valorile HCG vor fi destul de crescute, putând a fi depistate cu multă ușurință.
La achiziționarea testului de sarcină va trebui să aveți grijă ca acesta să se afle în perioada de valabilitate și să respectați cu mare atenție recomandările de utilizare de pe prospect. De obicei, fiecare test de sarcină are propriul sau îndrumar. Cu alte cuvinte, dacă unele teste de sarcină au în vedere depistarea HCG din jetul de urină, altele au în vedere doar simpla introducere a acestuia într-o anumită cantitate de urină, respectându-se un anumit interval de timp.
Fiind vorba de prima parte a perioadei de sarcină, se recomandă efectuarea testului de sarcină în prima parte a zilei, concentrația acestui hormon fiind mult mai ridicată în urina de dimineață.
Testul de sânge presupune recoltarea unei probe de sânge, fiind mult mai exact și putând depista mult mai devreme valoarea HCG. Cu toate acestea, nu multe sunt femeile care încearcă o astfel de analiză, fiind mult mai la îndemână cel realizat acasă.
Dacă rezultatul testului este unul pozitiv, vizita la medic este următorul pas de urmat în următoarea perioadă.
Starea gravidei în săptămâna patru de sarcină
Chiar de la începutul sarcinii corpul tău suferă transformări fizice semnificative.
În primele săptămâni de sarcină organismul începe să producă mai mult sânge pentru a transport oxigenul și substanțele nutritive la copil. Această creștere este maximă în primele săptămâni, când sarcina va solicita foarte mult circulația. Spre sfârșitul sarcinii, volumul tău sangvin va fi crescut cu circa 30-50%. Creșterea aportului de lichide în această perioadă a sarcinii vă poate ajuta corpul să se adapteze la aceste transformări.
Pentru a face față acestui flux sangvin crescut, inima începe să bata cu mai multă putere și mai repede. Pulsul îți poate crește cu până la 15 bătăi pe minut. Aceste schimbări importante ale corpului îți pot cauza deja simptomele sarcinii. De exemplu, te poți simți atât de obosită încât să mergi la culcare imediat după masa de seară. Sau ți se va face somn după masa de prânz. Încearcă să te odihnești atunci când te simți obosită.
Una din primele transformări fizice din sarcina este legată de sâni, care te pot durea, furnica sau poți simți o tensiune, îți pot părea mai plini și mai grei. Ai putea crede că sânii și mameloanele au început deja să crească. Ar putea fi adevărat, chiar în săptămâna patru de sarcină, cu toate că este o fază timpurie a sarcinii.
Stimulați de producția crescuta de estrogen și progesteron, sânii vor crește pe parcursul sarcinii, pe măsură ce în interiorul lor se dezvoltă glandele care produc lapte. Poți observa, de asemenea, că zona maronie sau roșu-maronie din jurul mameloanelor (areola) începe să crească și să se închidă la culoare. Acest lucru este rezultatul unei circulații a sângelui mai activă și a creșterii celulelor pigmentare. Această schimbare a corpului poate rămâne definitivă.
În săptămână a 4-a de sarcină, uterul începe și el să se modifice. Mucoasa care îl căptușește se îngroașă si vasele de sânge din interior încep să se mărească, pentru a hrăni bebelușul, care se dezvoltă.
Colul uterin (cervixul), orificiul uterin inferior prin care va ieși copilul, începe să se înmoaie și să își schimbe culoarea. În timpul primei consultații, medicul ar putea să caute aceste transformări, ca o confirmare a sarcinii.
Schimbările de dispoziție
Adaptările la sarcină și pregătirile pentru noile responsabilități te pot face să te simți veselă o zi și tristă a doua zi. Stările tale emoționale pot trece de la veselie extremă la epuizare, de la încântare la depresie. Dispoziția ta se poate schimba considerabil pe parcursul aceleiași zile.
Unele dintre aceste variații ale dispoziției pot rezulta din stresul fizic pe care copilul, care se dezvoltă, îl exercită asupra corpului tău. Unele pot fi rezultatul oboselii, pur și simplu. Schimbările de dispoziție pot fi determinate de eliberarea anumitor hormoni și de transformările metabolice.
Pentru a face față necesităților pe care le impune copilul, pe parcursul sarcinii se produc mai multe tipuri de hormoni în cantități diferite. Deși mecanismele sunt insuficient înțelese, medicii cred că aceste modificări hormonale contribuie la variațiile de dispoziție din timpul sarcinii. Schimbările bruște ale nivelului sangvin al progesteronului, estrogenilor și al altor hormoni joacă probabil un rol în schimbările bruște ale dispoziției. Efectele hormonilor produși de tiroidă și suprarenale se află și ele în atența oamenilor de știință.
Dispoziția ta este influențată foarte mult și de grija și atenția pe care o primiți din partea partenerului și familiei. Probabil că acum ai mai multă nevoie ca niciodată de înțelegere, susținere și încurajare, pe măsură ce înaintezi în sarcina și îți dezvolți identitatea de mamă.
Dieta mamei în a patra săptămână de sarcină
Regimul alimentar trebuie luat în serios și de această dată, fiind urmat cu maximă precizie și atenție. Veți renunța la obiceiuri precum fumatul, consumul de alcool, cafea, droguri, nu veți mai lua medicamente decât la îndrumarea medicului care vă supraveghează sarcina. Un regim alimentar bazat pe multe fructe, legume, în special cele verzi, lactate va aduce organismului dumneavoastră un aport important de minerale, proteine, fier, calciu, acid folic, dar și alte vitamine necesare unei dezvoltări embrionare corespunzătoare.
VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 5 DE SARCINĂ
[fbcomments]