Săptămâna 40 de sarcină

Termenul este probabil în săptămâna 40 de sarcină, însă este foarte probabil să se întâmple fără nici un incident. Medicii şi oamenii de ştiinţă estimează că numai 5% din femei nasc exact la data calculată. Este la fel de normal să naşteţi cu o săptămână mai devreme sau cu o săptămână mai târziu de data calculată. Încercaţi să aveţi răbdare, deşi poate fi destul de greu după tot ce aţi făcut până acum.

saptamana-40-de-sarcina

Odată ce travaliu începe, copilul va trebui să sufere multe transformări pentru a se pregăti pentru naştere, inclusiv o creştere a nivelului unor hormoni. Acest lucru ajută la menţinerea tensiunii arteriale şi a nivelului de glicemie după naştere. De asemenea, ar putea fi şi o modalitate prin care se comunică uterului că a sosit momentul.

În timpul travaliului, copilul este pregătit pentru întreruperi scurte ale fluxului sangvin spre palcentă la fiecare contracţie. Copilul poate face faţă acestor întreruperi dacă ele nu sunt prea frecvente şi nu durează prea mult. Modificările pe care le suferă copilul la naştere sunt cu adevărat uimitoare. Toate transformările anterioare sunt prologul acestui eveniment minunat şi glorios. În săptămâna 40, fătul cântăreşte în medie 3100 – 3600 g şi are o lungime de aproximativ 50 cm. Poate avea o greutate şi o lungime mai mari sau mai mici decât aceste valori medii, dar este totuşi normal şi sănătos.

Starea mamei în săptămâna 40 de sarcină

Vizitele la medic

În timpul examenului ginecologic din ultima lună, medicul poate să vă verifice colul uterin, pentru a vedea cât de mult a început să se înmoaie, precum şi dacă s-a deschis (dilatat) sau dacă s-a subţiat (şters). Dacă aceste fenomene au început deja, medicul se va referi la acestea în cifre şi în procente. De exemplu, aţi putea avea o dilataţie de 3 cm şi o ştergere de 30%. Când sunteţi gata de expulzie, colul va avea o dilataţie de 10 cm şi o ştergere de 100%.

Nu vă bazaţi prea mult pe aceste cifre. Acest tip de examen nu spune prea mult, posibila excepţie se referă la viteza de progresie a travaliului. Puteţi avea o dilatație de 3 cm de câteva săptămâni sau puteţi intra în travaliu fără nici o dilatație sau ştergere prealabilă. De fapt, dacă nu aveţi indicaţie pentru inducerea travaliului medicul poate preferă să nu facă deloc acest examen ginecologic.

A sosit momentul să merg la spital?

Decizia în legătură cu momentul în care trebuie să mergeţi la spital poate fi înşelătoare. Probabil că aţi citit că trebuie să aşteptaţi până când contracţiile se succed la interval de 3-5 minute timp de cel puţin o oră. Vreo prietenă ar putea să vă spună că trebuie să mergeţi la spital atunci când nu mai puteţi merge sau vorbi din cauza contracţiilor. Altcineva v-ar putea spune că trebuie să aşteptaţi până când durerea urcă de jos din pelvis în partea din faţă a abdomenului spre ombilic. Partenerul dvs. poate să ignore aceste sfaturi şi pur şi simplu să mergeţi la spital.

Nu există de fapt niciun răspuns corect la întrebarea dacă este timpul să mergeţi la spital. De fapt, instrucţiunile despre momentul în care trebuie să mergeţi la spital variază de la medic la medic. Pentru a vă descurca printre aceste informaţii confuze, uşuraţi-vă situaţia. Urmaţi ad literam indicaţiile medicului dvs. Aceste indicaţii au fost individualizate pentru dvs. şi sarcina dvs. – nu pentru altcineva.

O indicaţie suplimentară: dacă travaliul pare să progreseze într-un ritm foarte rapid, cu contracţii frecvente, mai bine mergeţi la spital mai devreme decât prea târziu. De asemenea, dacă aţi avut în antecedente travaliu precipitat, sau mama sau sora dvs. au avut, aveţi mari şanse de a avea travaliu cu progresie rapidă.

Posibile complicaţii din ultima lună de sarcină

Sângerare vaginală

Dacă aveţi sângerare cu sânge roşu, în orice moment al acestei luni, sunaţi imediat medicul. Ar putea fi un semn de „abruptio placentae”, o problema severă, când placenta se separă de peretele uterului. Aceasta este o urgenţă medicală. Nu confundaţi acest tip de sângerare cu sângerarea uşoară care poate apărea după examenul ginecologic. Acest tip de sângerare uşoară este normală şi nu trebuie să va îngrijoreze.

Durere abdominală persistentă, severă

Dacă aveţi durere abdominală constantă, severă, sunaţi imediat medicul. Deşi rară, această durere poate fi un semn de „abruptio placentae”. Dacă se însoţeşte de febră şi secreţie vaginală, probabil aveţi o infecţie.

Scăderea activităţii fetale

Este normal ca mişcările fătului să scadă puţin în intensitate în ultimele câteva zile înainte de naştere. Este ca şi cum copilul dvs. se odihneşte, economisind energia pentru marele eveniment. În general, însă numărul de mişcări nu ar trebui să scadă prea mult. Scăderea frecvenţei mişcărilor ar putea fi un semn că este ceva în neregulă.

Pentru a verifica mişcările copilului, întindeţi-vă pe partea stângă şi număraţi cât de des simţiţi copilul mişcându-se. Dacă observaţi mai puţin de 10 mişcări în 2 ore sau dacă mişcările copilului vă îngrijorează în alt fel, sunaţi medicul.

[fbcomments]