Săptămâna 12 de sarcină

Măsurând 5,5 – 5,8 centimetri și având o greutate de aproximativ 15 grame, funcțiile vitale ale bebelușului par să funcționeze asemenea unui adult. În săptămâna 12 de sarcină pulsul bebelușului este posibil să fie puțin mai crescut decât de obicei.

saptamana-12-de-sarcina

De acum înainte, bebelușul pare să capete aspectul unui copil normal întrucât nasul, gura sunt foarte bine evidențiate. De asemenea, ochii se vor apropia, ei apărând inițial în lateralele capului, cât mai depărtați. Urechile par să semene și ele cu forma celor ale unui nou-născut, poziționându-se în lateralul capului. Intestinele vor intra în abdomen, părăsind cordonul ombilical.

Rinichii sunt cei care ne vor surprinde în săptămâna 12 de sarcină deoarece este prima dată când aceștia vor secreta urină. La nivelul creierului vor fi dezvoltate sinapsele, necesare în completarea întregului sistem nervos central.

Reflexele par în săptămâna a douăsprezecea de sarcină să fie încercate de către cel mic. Acesta se va obișnui să își strângă pumnul, să îl deschidă, să clipească, să își îndoaie degetele, să facă gesturi ce vor imita suptul, lucruri de care încă nu te vei putea bucura întrucât nu le vei putea simți.

Cu toate acestea, ecografic vei putea surprinde toate aceste etape. Bebelușul îți va putea zâmbi, se va putea încrunta sau vei avea senzația că își va face cu mâna. De fapt, pentru el este o adevărată experiență și curiozitate. Bătăile inimii vor putea fi auzite tot cu ajutorul unui ecograf, a stetoscopului sau cu ajutorul Doppler, răsunând destul de galopant în burtica mămicii.

În săptămâna a 12-a fața copilului capătă contur, pe măsură ce bărbia și nasul devin mai netede. Tot acum apar și unghiile. Viteza cu care bate inima copilului poate accelera puțin.

Starea mamei în săptămâna 12 de sarcină

A 3-a lună de sarcină este ultima lună a primul trimestru. Unele disconforturi și neplăceri ale sarcinii, precum grețurile matinale și urinatul frecvent, te pot chinui în aceasta lună. Însa ele se apropie de sfârșit. La unele femei, reacțiile acestea neplăcute se reduc considerabil în trimestrul al 2-lea.

Hormonii

Producția de hormoni continuă să crească în această lună, însă apare o permutare. La sfârșitul săptămânii a 12-a de sarcină, placenta și fătul ajung să producă mai mult estrogen și progesteron ca ovarele. Producția crescută de hormoni va continuă să-ți cauzeze simptome neplăcute ca greața și vărsăturile, dureri la nivelul sânilor, dureri de cap, amețeli, urinat frecvent, insomnii și vise mai vii.

Partea bună a acestei producții de hormoni este că intensificarea circulației sangvine și producția crescută de gonadotrofină corionică umană conlucrează la crearea celei mai frumoase „străluciri” pe care sarcina v-o conferă. Volumul sangvin crescut aduce mai mult sânge în vase, creând acea textură îmbujorată și sănătoasă a pielii. De asemenea, HCG și progesteronul cresc cantitatea de sebum secretată de glandele sebacee ale feței, făcând ca pielea să arate mai netedă și mai strălucitoare, contribuind așadar la „strălucirea” sarcinii.

Un posibil efect neplăcut: dacă înainte de a rămâne însărcinată sufereai de episoade de acnee în timpul ciclului menstrual, acest sebum suplimentar îți poate accentua tendința de acnee.

În această perioadă ți se vor recomanda o serie de analize ce trebuie efectuate în vederea depistării eventualelor malformații fetale congenitale. Ecografia de morfologie fetală și dublul test sunt recomandările cele mai importante ce trebuie realizate într-un interval strict recomandat de către medic.

VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 13 DE SARCINĂ

[fbcomments]