Săptămâna 9 de sarcină

În săptămâna 9 de sarcină copilul capătă o formă umană, distinctă, pierzându-și asemănarea cu un mormoloc pe care o avea la început. Coada embrionului se micșorează și ulterior dispare, și fața se rotunjește.

saptamana-9-de-sarcina

Comparativ cu restul corpului, capul copilului este destul de mare și el stă cu bărbia în piept. La mâini și la picioare continuă să se formeze degetele, și coatele devin mai pronunțate. Se formează mameloanele și foliculii piloși. S-au format pancreasul, ductele biliare, vezica biliară și anusul, iar intestinele cresc în lungime. Organele genitale interne, precum ovarele și testiculele, încep să se dezvolte în săptămâna 9 de sarcină, dar organele genitale externe (masculin sau feminine) nu pot fi încă observate.

În această săptămână copilul poate începe să se miște, însă nu îi vei putea simți mișcările decât peste câteva săptămâni. În săptămâna a 9-a, la 7 săptămâni de la concepție, copilul are cam 2,5 cm lungime și o greutate de aproximativ 3,5 g.

Starea mamei în săptămâna 9 de sarcină

Grețurile, stările de vomă și de oboseală par să nu mai dispară și să devină un calvar pentru dumneavoastră. Nu vă veți putea acomoda cu ele și din cauza acestui fapt nici apetitul dumneavoastră culinar nu va fi destul de mare, fiindu-vă de multe ori frică să mai mâncați ceva. Cu toate acestea, trebuie să faceți un efort nu numai pentru dumneavoastră, ci și pentru viața ce se dezvoltă înlăuntrul dumneavoastră care are nevoie de tot mai multe elemente nutritive pe zi ce trece.

Senzația de balonare va fi un adagiu în plus senzației de disconfort, datorându-se nivelului crescut de progesteron secretat de organism care ajută la relaxarea intestinală, fapt ce va determina apariția unei astfel de stări pentru gravidă.

Vi se va părea ca v-ați îngrășat, având talia foarte bine pronunțată. De aceea, vechea garderobă pare să fie de domeniul trecutului, demarând achiziția alteia.

Mușchii, articulațiile și oasele gravidei

Poți simți furnicături, crampe sau tracțiuni ușoare la nivelul abdomenului inferior. Ligamentele care susțin uterul se întind pentru a-l susține pe măsură ce crește. La începutul celui de al 2-lea trimestru, este normal să ai o durere ascuțită pe o latură sau alta a abdomenului, provocată de o mișcare bruscă. Aceasta durere apare ca rezultat al întinderii ligamentului rotund care ancorează uterul la peretele abdominal. Această durere nu este nocivă, doar supărătoare.

Câștigul ponderal

Adunând greutatea fătului, a placentei, a lichidului amniotic, a volumului sangvin crescut produs de organismul tău, lichidele acumulate în țesuturile tale și uterul și sânii măriți, obții un câștig ponderal de 900 g până la sfârșitul lunii a 3-a. Dacă înainte de sarcină aveai o greutate normală, vei câștiga probabil 11,3 -15,5 kg. Cel mai mare câștig în greutate apare în a 2-a jumătate a sarcinii și după săptămâna 33 sau 34, când vei câștiga probabil 450 g pe săptămână.

VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 10 DE SARCINĂ

[fbcomments]