Săptămâna 8 de sarcină

În săptămâna opt de sarcină încep să se formeze degetele de la mâini și de la picioare ale copilului, deși ele au încă niște membrane între ele. Micuțele brațe și picioare se alungesc și se definesc mai bine. Sunt vizibile mâinile și laba piciorului. În formă de lopățele. Pumnii, coatele și gleznele sunt perfect vizibile. Copilul poate chiar să îndoaie coatele și pumnii.

saptamana-8-de-sarcina

Încep să se formeze și pleoapele copilului. Până când acestea se formează, ochii copilului vor părea deschiși. În plus, începe să ia o formă recognoscibilă urechile, buza superioară și vârful nasului.

Aparatul digestiv al copilului continuă să crească, mai ales intestinele. Funcționarea inimii și circulația sunt acum mai bine dezvoltate. Inima copilului bate cu o viteză dublă față de cea a adultului (150 de bătăi pe minut). În săptămâna a 8-a de sarcină copilul are puțin peste 1 cm.

Starea mamei în săptămâna 8 de sarcină

Deși e o etapă încă destul de grea, mama trebuie să facă față tuturor modificărilor ce se petrec atât în interiorul, cât și în exteriorul organismului ei. Vorbim de interior atunci când ne referim la aportul destul de mare de hormoni care va da o stare de disconfort generală pentru mamă, predominând grețurile și vărsăturile matinale. Volumul crescut de sânge și de lichid din corp o vor determina pe aceasta să meargă mai des la toaletă. Uterul ia în volum suficient de mult, ajungând de câteva ori mai mare decât înainte de sarcină. În faza finală, acesta va ajunge de 1.000 de ori mai mare decât la începutul acestei curse a sarcinii.

Pe plan exterior, mama va resimți o anumită greutate abdominală. De asemenea, chiar dacă nu este destul de vizibil, va mai lua în greutate câteva sute de grame, sânii fiind principalele organe ce se vor mări ca volum, fiind de acum înainte necesară mărirea numărului la sutien, dar și folosirea unui sutien cu o mai bună susținere decât înainte. Talia se îngroașă în așa fel încât veți constata că, încet-încet, nu veți mai încăpea în vechea garderobă.

Problemele legate de somn, generate de disconfortul datorat perioadei de acomodare, duc către o stare de oboseală epuizantă pentru mamă. De aceea, în toată această perioadă este recomandat un program zilnic de somn de minimum 10 ore.

Regimul alimentar echilibrat bazat pe multe fructe, legume și lactate va trebui completat conform recomandărilor medicale cu un surplus de vitamine și minerale pentru a i se asigura bebelușului suplimentele nutritive de care are nevoie în propria sa dezvoltare.

Inima și sistemul circulator ale gravidei

Organismul tău continuă să producă mai mult sânge pentru transportul oxigenului și nutrienților la copil. Producția crescută de sânge va continua pe tot parcursul sarcinii. Va fi crescută mai ales în luna a 2-a și în următoarea, când sarcina va solicita foarte mult circulația.

În ciuda acestui efort, vasele de sânge se dilată mai repede și circulația nu are totuși volumul de sânge suficient. Pentru a se adapta la aceste schimbări, inima ta continuă să pompeze mai repede și mai eficient. Aceste modificări ale sistemului circulator pot determina oboseală, amețeli și dureri de cap.

Uimitor! La 8 săptămâni de sarcină, a ajuns în sala de operație! Vezi ce a pățit această femeie din neglijența medicilor!

VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 9 DE SARCINĂ

[fbcomments]