Săptămâna 7 de sarcină

În săptămâna șapte de sarcină devine vizibil cordonul ombilical, legătura vitală între copil și placentă, la nivelul la care copilul este implantat în uter. Cordonul ombilical conține 2 artere și o venă mare. Nutrienții și sângele bogat în oxigen trec din placentă la copil prin vena unică și apoi se întorc la placentă prin cele două artere. Această excursie completă a sângelui durează aproximativ 30 de secunde.

saptamana-7-de-sarcina

În plus, creierul copilului continuă să devină mai complex. S-au format cavitățile și conductele de legătură necesare circulației lichidului cefalorahidian. Craniul aflat în creștere este încă transparent. Dacă ați putea să îl priviți cu ajutorul unei lupe, ați putea vedea suprafața netedă a creierului copilului, care e în proces de dezvoltare.

Fața copilului se definește mai bine în săptămâna a șaptea. O perforație pentru gură, mici nări, adâncituri pentru urechi și colorarea irisului devin acum vizibile. Acum se formează cristalinul. Porțiunile din mijloc ale urechilor conectează urechea internă la lumea exterioară.

Brațele, mâinile și picioarele copilului prind formă, deși degetele de la mâini și de la picioare vor începe să se formeze abia o săptămâna mai târziu.

Mugurele apărut în urmă cu o săptămână din care a luat naștere brațul s-a dezvoltat deja în 2 porțiuni, una pentru umăr și alta pentru mână, care arată ca o mică lopățică.

În săptămâna a 7-a, copilul are o lungime de 8 mm.

Starea mamei în săptămâna 7 de sarcină

Stările de greață matinale, dar și vărsăturile destul de frecvente arată faptul că există un nivel tot mai mare de hormoni în organismul dumneavoastră, lucru benefic întrucât ajută la o mai mare siguranță a unei dezvoltări armonioase a sarcinii. Cu toate acestea, pofta de mâncare pare să fie redusă pentru că aceste stări, mai sus menționate, par să vă deranjeze destul de mult. Totuși, s-a demonstrat științific că femeile care experimentează astfel de stări se vor simți mai bine după săptămâna 14 de sarcină. Exista și gravide care nu experimentează nici un astfel de simptom.

Uterul

Dacă ești la prima sarcină, uterul era înaintea sarcinii de mărimea unei portocale. Acum începe să se mărească. Până la naștere, dimensiunea lui va fi de 1.000 de ori mai mare față de început.

Pentru a adăposti copilul care crește, uterul crește de la zona aflată în interiorul pelvisului până sub coaste. În lunile 2 și 3, uterul încape încă din pelvis. Cu toate acestea, dimensiunea lui mai mare te poate face să simți nevoia să urinezi mai des. Poți pierde urină în timp ce strănuți, tușești sau râzi. În timpul primelor luni de sarcină, vezica urinară se află chiar în fața uterului și puțin sub el. Pe măsură ce uterul crește, vezica urinară va fi presată.

Pe parcursul acestor săptămâni, placenta continuă să crească și să se fixeze mai ferm de uter. Uneori acest lucru determină mici sângerări, care sunt normale. Dacă însă acestea apar, spune-i medicului.

Colul uterin

Colul uterin capătă o nuanță albăstruie și continuă să se înmoaie. Pe parcursul sarcinii, colul va deveni din ce în ce mai moale. Astfel se pregătește subțierea lui (ștergerea) și deschiderea (dilatația), etape necesare în timpul nașterii.

Până în a 7-a săptămâna de sarcină dopul de mucus, aflat în interiorul colului uterin, este complet format. Această formațiune blochează canalul cervical în cursul sarcinii, pentru a împiedica accesul germenilor microbieni în uter. Dopul se înmoaie și se dizolvă mai târziu în cursul sarcinii, mai precis când colul începe să se subțieze și să se deschidă pentru a pregăti travaliul.

Temeri și îngrijorări

În timpul celei de a doua luni de sarcină, încântarea pe care ai simțit-o când ai aflat că ești însărcinată poate fi umbrită de frică. Dacă ai făcut ceva care ar putea afecta copilul – înainte să afli că ești însărcinată? Ce efect va avea asupra copilului pastila pe care ai luat-o pentru durerea de cap? Sau paharul acela de vin de la cină? Sau gripa pe care ai avut-o?

Este important să realizeze că nu poți controla tot ceea ce ți se întâmplă în cursul sarcinii. Dar este la fel de important să alegi modul de viață care îți dă cea mai bună șansă de a avea o sarcină sănătoasă. Dacă îți faci griji din acest punct de vedere, vorbește cu medicul tău. Acest lucru te-ar putea liniști.

Ai putea fi îngrijorată și din alte motive. Cum vei face față durerii travaliului și nașterii? Vei fi o mamă bună? Discută despre aceste temeri cu partenerul tău. Dacă le ții ascunse, aceste griji vor crea tensiuni în relația voastră.

VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 8 DE SARCINĂ

[fbcomments]