Embrionul crește rapid în timpul săptămânii a 6-a de sarcină. Se triplează ca mărime. El sau ea începe să capete trăsăturile de bază ale ale feței. Încep să se dezvolte veziculele optice, din care mai târziu se vor forma ochii. Încep să se formeze un fel de fante care vor da naștere ulterior urechii interne. O deschizătură pentru gură se formează prin întoarcerea spre interior a țesutului din porțiunile superioare și laterale ale feței. Sub gură, acolo unde se va dezvoltă gâtul, sunt mici pliuri care vor deveni gâtul și maxilarul inferior al copilului.
Până în săptămâna a 6-a de sarcină, tubul neural aflat de-a lungul spatelui copilului s-a închis complet. Creierul crește rapid pentru a umple cutia craniană, abia formată, aflată în creștere. Creierul va dezvolta regiuni distincte. Unii nervi cranieni sunt vizibili.
În partea interioară a toracelui inima pompează sângele rudimentar prin principalele vase și bate cu un ritm regulat. De asemenea, se formează rudimentele sistemelor digestiv și respirator. În plus, apar 40 mici blocuri de țesut de-a lungul liniei mediane a copilului. Acestea vor forma țesut conjunctiv, coastele și mușchii spatelui și porțiunile laterale ale copilului. Sunt vizibili acum mici muguri din care vor crește brațele și picioarele copilului. Până în săptămâna a 6-a de sarcină, la 4 săptămâni după concepție, copilul are o lungime de 1 cm.
Starea mamei în săptămâna 6 de sarcină
Producția de hormoni continuă să crească în luna a 2-a, putând determina unele semne și simptome neplăcute. Poți avea grețuri și vărsături, senzație de tensiune în sâni, dureri de cap, amețeală, urinări frecvente, insomnie și vise foarte vii. Greața și vărsăturile pot fi cele mai semnificative transformări aduse de hormoni.
Oamenii de știință nu sunt siguri de ce modificările hormonale determină greața și vărsăturile. Transformările sistemului gastro-intestinal ca răspuns la niveluri crescute de hormoni joacă aproape sigur un rol.
Progesteronul încetinește ritmul în care mâncarea trece prin tubul digestiv. De aceea, stomacul se golește ceva mai lent, ceea ce îți poate produce greață și vărsături. Estrogenul ar putea avea un efect direct pe zona din creier care declanșează greața.
Greața și vărsăturile afectează aproape 70% dintre femeile însărcinate. Aceste probleme neplăcute apar între săptămâna a 4-a și a 8-a de sarcină. De obicei, dispar până în săptămâna a 14-a. Chiar dacă poartă numele de grețuri matinale, ele pot apărea în orice parte a zilei.
Stările emoționale
Tot în cea de-a șasea săptămână, mama va trece prin schimbări temperamentale, stările de frustrare, plâns, supărare alternând cu cele de vioiciune și veselie. Așadar, vei plânge fără motiv și vei râde parcă la comandă. Nu trebuie să te sperii. Totul se datorează unei acumulări destul de mari de hormoni în organismul dumneavoastră, acesta neștiind cum trebuie să facă față unei asemenea situații. Cu toate acestea, suportul familial vă va putea ajuta să treceți peste acest pas important din viața dumneavoastră. Încercați să faceți exerciții fizice ușoare, să vă plimbați, să comunicați cu prietenii întrucât numai așa veți putea să depășiți aceste momente destul de dificile.
Regimul alimentar trebuie urmat cu mare rigurozitate conform recomandărilor medicale. Dacă aveți mici sângerări, lucru observat pe chilot sau pe hârtia igienică în momentul urinării, nu trebuie să vă speriați. Poate fi un lucru normal în această perioadă deoarece este vorba de o sarcină la început de drum. Cu toate acestea comunicați astfel de lucruri medicului dumneavoastră întrucât ar putea fi semnele unui avort spontan. Orice mic detaliu comunicat medicului vă va putea feri de eventuale complicații.
VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 7 DE SARCINĂ
[fbcomments]