Săptămâna 3 de sarcină

În momentul fertilizării, corpul luteal – o mică formațiune care înconjoară viitorul copil – începe să crească și să producă mici cantități de progesteron. Acesta ajută la susținerea sarcinii. Progesteronul împiedică apariția contracțiilor uterine. De asemenea, el favorizează creșterea vaselor sangvine din peretele uterin, esențiale pentru hrănirea copilului.

saptamana-3-de-sarcina

La aproximativ 4 zile după fertilizare, bebelușul se află în stadiul de blastocist. În această perioadă, săptămâna trei de sarcină, placenta începe să producă un hormon numit gonadotrofină corionică umană (HCG). Acest hormon poate fi detectat inițial în sânge și apoi, la scurt timp, și în urină. Testele de sarcină din farmacii pot detecta HCG într-o mostră din urina ta la circa 6-12 zile după fertilizare.

Până la momentul în care blastocistul și-a încheiat călătoria prin trompele uterine și s-a implantat în mucoasa uterină – la aproximativ o săptămână de la fertilizare – endometrul s-a îngroșat suficient de mult pentru a-l susține.

Atunci când blastocistul se implantează, poți observa apariția unei mici sângerări sau a unei secreții vaginale gălbui – „spotting”. Ai putea confunda aceasta secreție cu debutul unui ciclu menstrual normal. Acest „spotting” ar putea de fapt să constituie primul semn de sarcină. El provine din mica sângerare care apare atunci când blastocistul se implantează în mucoasa uterină.

Tot în jurul momentului implantării, excrescențele în formă de degete, care vor deveni placentă, încep să producă mari cantități de estrogen și progesteron. Acești hormoni vor determina creșterea și unele transformări ale uterului, endometrului, colului uterin, vaginului și sânilor.

Starea femeii în săptămâna trei de sarcină

La acest moment ești însărcinată, deși e încă prea devreme să-ți fi întârziat ciclul sau să ai vreun simptom de sarcină. În aceste prime zile după fertilizare, avortul spontan este frecvent, chiar înainte ca tu să-ți fi dat seama că ești însărcinată. Oamenii de știință estimează că 3 din 4 sarcini pierdute se datorează implantării defectuoase. În primele 7-10 zile după concepție, infecțiile sau expunerea la factorii de mediu nocivi, cum ar fi drogurile, țigările, alcoolul, medicamentele sau substanțele chimice pot interfera cu implantarea produsului de concepție în uter. În acest stadiu al sarcinii aceste tipuri de expunere pot determina pierderea sarcinii, nu însă și malformații. Cel mai frecvent însă, pierderea sarcinii se datorează unor defecte în procesul de dezvoltare, care nu pot fi controlate de nimeni.

De ce nu poți face testul de sarcina imediat, în săptămâna trei de sarcină?

Testul de sarcină poate fi realizat oricând, dar rezultatele sale nu îți pot aduce cel mai bun rezultat încă din prima zi de la conceperea bebelușului. Așa că, nu va trebui să te încrezi în minuni. Oricât de performante ar fi acestea, hormonul gonadotropina corionică umană (HCG) secretat de organism în timpul sarcinii nu va avea valorile într-atât de mari încât să poată fi detectat atât de ușor. De regulă, acest hormon este sintetizat de organism în momentul implantării oului în uter, adică la numai șase zile de la concepere.

Cum funcționează un test de sarcină?

Testul de sarcină poate fi efectuat având la bază fie analiza unei probe de sânge, fie analiza unei probe de urină. Testul de sarcină clasic, pe care îl putem achiziționa din farmacii, determină valoarea gonadotropinei corionice umane din analiza unei probe de urină. De obicei, pentru ca rezultatele să fie cât se poate de reale, se recomandă ca testul de sarcină să fie făcut dimineața, din prima urină.

Testul de sarcină, având la baza analiza probei de sânge îți poate aduce mai rapid vestea că ai rămas însărcinată. Acest lucru este posibil întrucât se poate depista cu exactitate cantitatea hormonului gonadotropina corionică umană, din analiza probei de sânge.

Ai grijă la acidul folic!

Nu trata indiferent alimentația ta de viitoare mămică. Putând fi regăsit în majoritatea fructelor și legumelor verzi, precum broccoli, fasole verde, mazăre, acidul folic este foarte important pentru sănătatea bebelușului tău, încă din mediul intrauterin. În timpul dezvoltării sale, puiul de om are nevoie de o serie întreagă de nutrienți pentru a crește mare și a veni pe lume perfect sănătos. Tocmai de aceea, consumă ceea ce îți recomandă medicul specialist și nu uita de importanța acidului folic, prevenind cele mai grave afecțiuni. Putem enumera spina bifidă ori anencefalia, atât măduva spinării, cât și creierul fiind afectate.

Respectă indicațiile medicului!

Indicațiile medicului sunt esențiale în prima parte a sarcinii. Tocmai de aceea, ori de câte ori mergi la control, încearcă să atingi toate curiozitățile tale, sarcina fiind o mare necunoscută. În timpul vizitei medicale poți afla o serie întreagă de lucruri referitoare la îngrijirea în timpul sarcinii, alimentație, sănătate.

Mișcarea nu îți va face rău, mai mult ca sigur! Poți continua cu exercițiile fizice și poți face în continuare mișcare în săptămâna trei de sarcină.

VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SĂPTĂMÂNA 4 DE SARCINĂ

[fbcomments]