2 moduri prin care poți avea grijă de corpul tău în timpul sarcinii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Sarcina are un efect profund și de durată asupra corpului fiecărei femei, iar disconfortul fizic poate fi mai intens sau mai moderat, în funcție de trimestrul de sarcină în care vă aflați. Pe parcursul celor nouă luni, mușchii viitoarei mămici se întind, în special cei din zona abdomenului și podelei pelviene. La rândul lor, ligamentele se înmoaie, iar articulațiile au de suferit.

Pentru a avea grijă de corpul dumneavoastră în timpul sarcinii, dar și pentru a vă bucura de o recuperare rapidă după naștere, puteți efectua câteva exerciții simple care vă vor ajuta să consolidați mușchii cei mai exploatați în timpul sarcinii și nașterii.

În următoarele rânduri, vă explicăm cum puteți să ameliorați disconfortul fizic specific perioadei de sarcină și după naștere:

  1. Exerciții abdominale și pentru podeaua pelviană. Este esențial să faceți exerciții de întărire a podelei pelviene și a mușchilor abdominali în timpul sarcinii. La fel de important este să continuați să practicați aceste exerciții și după naștere. Dacă veți naște natural, trebuie să așteptați doar 2 zile pentru a începe să fiți activă, iar dacă veți naște prin cezariană, cel mai bine este să așteptați 5 zile. Când spunem podea pelviană, ne referim la acel grup de mușchi care sprijină pelvisul, care ajută la controlul vezicii urinare și al intestinului, fiind deosebit de important pentru funcția sexuală. Sarcina face ca podeaua pelviană să devină mai slabă. Pentru a preveni probleme severe acum și în viitor, cum ar fi incontinența urinară, încercați să practicați cu regularitate exerciții pentru podeaua pelviană. De asemenea, este foarte indicat să faceți exerciții abdominale și de întărire a podelei pelviene după naștere, pentru a vă recâștiga forța, puterea și forma de dinaintea sarcinii. Dacă simțiți durere, încetați să efectuați exercițiile și contactați un kinetoterapeut. Aici aflați mai multe informații cum kinetoterapia vă poate fi de ajutor în timpul sarcinii și după venirea pe lume a bebelușului.
  2. Aveți grijă de spate. Multe femei se confruntă cu dureri de spate în timpul sarcinii. Activitățile pe care le faceți și cât de sigur efectuați toate aceste activități pot avea un efect semnificativ asupra nivelului de disconfort. S-ar putea spune că pelvisul preferă simetria în timpul celor 9 luni de sarcină. Din acest motiv, încercați să vă distribuiți uniform toată greutatea pe ambele picioare, stați cu spatele drept și cu pieptul în față. Încercați să evitați să urcați sau să coborâți multe scări sau dealuri. Când stați jos, încercați să stați cu fundul cât mai lipit de spătarul scaunului, iar dacă simțiți nevoia, ridicați-vă picioarele pe un scaun mai mic și folosiți perne pentru suport lombar. În ceea ce privește somnul, dormiți pe o parte, cu perne sub burtă și între genunchi. De asemenea, evitați să ridicați greutăți în timpul sarcinii, iar după naștere, evitați să țineți bebelușul pe o parte. Aici veți afla cum fiziokinetoterapia poate ameliora durerile de spate în timpul sarcinii și după naștere.

În cele din urmă, este foarte bine să adoptați unele obiceiuri sănătoase chiar din momentul în care ați aflat că sunteți însărcinată. Aceste obiceiuri vă vor ajuta să evitați problemele nedorite și să ameliorați disconfortul fizic. Cel mai important este să faceți exerciții fizice pentru a susține rezistența corpului. Dacă nu practicați sport înainte de sarcină, încercați să vă plimbați la pas în fiecare zi. Apoi, pentru a asigura sănătatea vezicii urinare, consumați multe lichide și urinați numai atunci când simțiți că vezica este plină. Iar pentru a evita constipația, consumați alimente bogate în fibre, fructe și legume.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *