3 lucruri pe care trebuie să le știi despre menstruația ta

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Stresul și agitația vieții moderne nu ocolește pe nimeni, nici măcar pe copii și pe tineri, iar femeile reprezintă poate cea mai afectată și vulnerabilă categorie de persoane. De exemplu, prea puține femei știu cu precizie când a avut loc ultima lor menstruație sau câte zile a durat, iar fetele care se află la prima lor menstruație sunt cu atât mai confuze, dată fiind multitudinea de informații care circulă pretutindeni.

Indiferent de situația în care vă aflați, v-ar fi de ajutor să începeți să acordați atenție perioadei de menstruație, pentru a vă cunoaște corpul mai bine și pentru a înțelege ce este normal și ce nu este tocmai normal. Iată, în rândurile de mai jos, 3 lucruri pe care ar trebui să le știți despre perioada de menstruație:

  1. Durata menstruației. Ceasul ciclului menstrual începe să ticăie din prima zi a menstruației și până în prima zi a următoarei perioade de menstruție. Totuși, acest lucru poate să difere de la o femeie la alta. Fluxul menstrual se poate încadra între 21 și până la 35 de zile și poate dura 2 până la 7 zile. În primii ani de menstruație, unele femei pot experimenta perioade lungi de menstruație, ceea ce nu este un motiv de îngrijorare. Totuși, ciclurile menstruale tind să se scurteze și să devină regulate pe măsură ce înaintați în vârstă. Pe de altă parte, unele femei pot avea ciclu menstrual regulat, în timp ce alte femei pot avea ciclu menstrual neregulat, care are loc mai frecvent decât la fiecare 21 de zile sau care durează mai mult de 8 zile. Menstruația timpurie, absentă sau tardivă este considerată a fi neregulată. Există factori care pot determina modificarea ciclurilor menstruale, cum ar fi utilizarea unor metode contraceptive, anticoncepționale sau dispozitive intrauterine.
  2. Menstruația neregulată. În cele mai multe cazuri, menstruația neregulată are legătură cu anovulația, ceea ce înseamnă că ovulația nu a avut loc în timpul ciclului menstrual, problemă care poate fi cauzată de dezechilibre hormonale destul de severe. Unele metode de contracepție, precum pilulele anticoncepționale pot perturba hormonii. Unele femei care își administrează medicamente contraceptive pot experimenta menstruații mai scurte, mai puțin abundente sau pot avea luni în care nu au menstruație. Dacă utilizați oricare metodă de contracepție, este important să vă prezentați cu regularitate la medicul ginecolog.
  3. Factori care afectează menstruația. Stresul, dietele restrictive, exercițiile fizice de mare impact și anumite afecțiuni sunt principalii factori care pot perturba menstruația. Anxietatea pe termen scurt sau stresul cronic cu privire la o anumită problemă pot provoca ravagii în organism, mai ales la adresa hormonilor, ceea ce poate conduce la ciclu neregulat sau menstruație absentă. Deoarece ciclul menstrual gravitează în jurul hormonilor, exercițiile fizice puternice și alimentația necorespunzătoare pot preveni apariția menstruației. Astfel de probleme sunt destul de comune în rândul femeilor care practică sport de anduranță. La rândul lor, tulburările tiroidiene pot provoca perioade neregulate. În acest caz, nivelurile de sânge ale hormonului tiroidian sunt prea mici sau prea mari, ceea ce afectează ovulația. Alte afecțiuni de sănătate care ar putea provoca un ciclu neregulat includ diabetul, fibroamele și endometrioza.

O menstruație neregulată poate fi un indiciu că suferiți de o afecțiune care necesită îngrijiri medicale, în special dacă vă confruntați cu acestă problemă în mod constant. Sindromul ovarului polichistic este o afecțiune foarte probabilă în cazul celor mai multe femei care experimentează menstruații neregulate. Menstruația neregulată poate face dificilă instalarea unei sarcini, deoarece ovulația este perturbată. Totuși, asta nu înseamnă că nu puteți rămâne însărcinată, ci înseamnă că trebuie să planificați sarcina și să aveți mai multă grijă de propria sănătate. Medicul personal poate efectua anumite teste și vă poate prescrie medicamente pentru fertilitate și pentru îmbunătățirea ovulației.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *