3 modalități prin care vă puteți pregăti copilul pentru clasa I

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Se poate vorbi despre nenumărate activități prin care vă puteți pregăti copilul pentru mersul la școală. Clasa I reprezintă un nou început, iar copilul se transformă de la o zi la alta într-un adevărat școlar, responsabil și pregătit pentru noi provocări.

Dacă sunteți de părere că cel mic e încă dezorientat, cu capul în nori, neîndemnatic și întâmpină probleme de concentrare, puteți opta pentru mai multe strategii prin care să vă modelați copilul și să îl pregătiți pentru sarcinile pe care va trebui să le efectueze odată ajuns pe băncile școlii. În cele ce urmează, vă prezentăm mai mulți pași care formează o veritabilă rutină, prin care copilul va fi mai mult decât pregătit pentru a face față cerințelor școlii:

  1. Amenajați camera copilului în așa fel încât să includă o zonă de studiu. Acea zonă de studiu poate include o mică bibliotecă cu cărți de citit și colorat, culegeri cu probleme și alte cărți și accesorii de care va avea nevoie la clasa I. Bineînțeles, zona de studiu trebuie să includă piese de mobiler confortabile și practice, precum cele de aici, dar poate chiar și o tablă de scris, un abac și alte instrumente care vor facilita învățarea. Dispozitivele electronice, precum televizor, laptop, calculator sau tabletă nu ar trebui să se găsească în camera copilului. Regulile pe care le stabiliți acum în legătură cu utilizarea dispozitivelor electronice vor modela comportamentul și rutina de zi cu zi a copilului pe termen lung.
  2. Limitați timpul petrecut în fața ecranelor și încurajați copilul să se joace. În prezent, în viața celor mici există prea mult timp petrecut în fața ecranelor, fie jucând tot felul de jocuri, fie uitându-se la desene sau filme. Totuși, mult mai indicat este ca cei mici să se joace cu jucării precum cele de aici, care pot contribui la îmbunătățirea abilităților motorii fine și grosiere și care pot stimula dezvoltarea cognitivă. Conform specialiștilor, cel mai bine ar fi ca timpul petrecut în fața ecranelor să se limiteze la o oră pe zi. Copiii au nevoie de timp pentru a se juca afară alături de alți copii sau individual cu jucării cât mai variate și trebuie să vorbească, să fie creativi și să își folosească imaginația. Aceste tipuri de activități stimulează creierul și îl pregătește pentru dobândirea altor noțiuni care se vor preda în școală. Nu vă petreceți diminețile uitându-vă la televizor și asigurați-vă că televizorul, computerul, consolele de jocuri și alte dispozitive electronice sunt folosite într-o parte comună a casei și că cel mic nu se ascunde în camera sa pentru a se uita la televizor sau pentru a sta la calculator.
  3. Stabiliți momente regulate pentru a petrece timp alături de întreaga familie pentru a îmbunătăți astfel abilitățile sociale ale copilului. Timpul petrecut în jurul mesei, plimbările în parc, dialogurile cu ceilalți membri ai familiei sunt modalități esențiale prin care puteți construi relații puternice între toți membrii familiei și prin care puteți îmbunătăți abilitățile lingvistice ale copilului, inclusiv îmbogățirea vocabularului, construirea frazelor și înțelegerea sensului cuvintelor. Copiii trebuie să aibă acces la cărți pentru vârsta lor și foarte bine ar fi să își vadă părinții citind, astfel încât cititul să facă parte din viața lor.

În cele din urmă, încurajați-vă copilul să efectueze câteva sarcini domestice pentru beneficiul întregii familii. Odată ajunși pe băncile școlii, copiii trebuie să se ajute unul pe celălalt, vor forma grupuri, vor pregăti împreună proiecte și pe tot parcursul anului școlar vor primi tot felul de sarcini și roluri specifice. Acasă, ar putea șterge praful, ar putea uda florile sau ar putea să verifice cutia poștală. Astfel de sarcini simple îi vor ajuta pe copii să își dea seama că lumea nu se rotește doar în jurul lor și că trebuie să se gândească orice ar face la binele familiei și al comunității. 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *