5 sfaturi pentru o viață sexuală sănătoasă în timpul sarcinii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Dacă ai o sarcină normală atunci sexul reprezintă o parte naturală a acestui proces, deoarece penetrarea și mișcările asociate cu activitățile sexuale nu vor afecta bebelușul, acesta fiind protejat atât de abdomen cât și de mușchiul uterului.

 

                                                             Sursa foto: Shutterstock.com

Este important totuși să discuți cu medicul specialist înainte de a începe această activitate, deoarece există și situații când sexul nu este recomandat, cum ar fi cele asociate cu un istoric de sarcini pierdute, sângerări sau secreții vaginale, poziție anormală a placentei etc.

Dacă medicul v-a permis să faceți sex atunci trebuie să vă asigurați că viața voastră sexuală este una sănătoasă și sigură și că este cât se poate de redus riscul de infectare sau de apariție a unor anumite complicații.

5 sfaturi pentru sex în timpul sarcinii

De la buna comunicare cu partenerul la poziții specifice și alte produse dedicate vieții intime, următoarea listă ar putea să vă ofere o viață sexuală sănătoasă în timpul sarcinii:

Comunicarea bună cu partenerul despre acest subiect

Deoarece este normal ca dorința sexuală să se schimbe de-a lungul sarcinii, acest lucru nu ar trebui să reprezinte o îngrijorare.

Este important totuși să discuți cu partenerul tău despre acest subiect pentru a nu te simți anxioasă când vine vorba de sex.

Dacă prezinți anumite dureri, nu te simți atrăgătoare sau pur și simplu nu ai această dorință, atunci vorbește cu partenerul tău și încercați alte metode de apropiere intimă în această perioadă.

Protecția este obligatorie

Deoarece femeile însărcinate cresc un copil în corpul lor, sistemul imunitar al acestora este mai slăbit, ceea ce le face astfel mai susceptibile la infecții.

Din acest motiv, este recomandat ca toate femeile gravide să efectueze analize și screening-uri regulate pentru diferite boli cu transmitere sexuală, cum ar fi infecții ale tractului urinar sau hepatită.

Tot din acest motiv este recomandată și folosirea prezervativelor și a altor forme de protecție, pentru a nu crește riscul de infectare în timpul sexului.

Alege pozițiile cele mai confortabile

Odată cu dezvoltarea bebelușului, numeroase poziții sexuale pot deveni inconfortabile, poziția misionarului de exemplu, nefiind recomandată după primul trimestru.

În diferitele perioade ale sarcinii este indicat să explorați mai multe poziții și să discutați despre potențialele neplăceri care pot apărea.

De cele mai multe ori, pozițiile preferate în timpul sarcinii includ: femeia deasupra sau penetrarea din spate, fie în poziție întinsă într-o parte (spooning) fie în genunchi și mâini (doggystyle).

Utilizarea corectă a jucăriilor sexuale

Asemănător sexului în sine, folosirea jucăriilor sexuale trebuie discutată prima oara cu medicul specialist, acesta fiind cel mai probabil de acord, dacă sarcina este una normală și nu există anumiți factori de risc.

Cu toate că bebelușul este protejat de mușchii uterului și lichidul amniotic, nu trebuie ca mișcările să fie prea agresive sau adânci, pentru a evita astfel potențiala apariție a sângerii sau a disconfortului.

Mai mult decât atât, trebuie să te asiguri că jucăriile sunt curățate corespunzător, pentru a preveni orice posibilă infectare.

Recunoaște momentul în care trebuie să vă opriți

Dacă prezinți sângerări vaginale, secreții, dureri, crampe sau orice alte abateri de la normal oprește orice activitate sexuală și contactează medicul specialist.

Discută cu partenerul tău și informează-l despre disconfortul și schimbările prezentate și respectați mai departe recomandările primite de la medic.

Sexul în timpul sarcinii nu trebuie să reprezinte o activitate îngrijorătoare atât timp cât doctorul specialist nu îl interzice, iar sarcina este una normală. Dacă sunt respectate recomandările medicului și există o comunicare perfectă atunci veți avea cel mai probabil o viață sexuală sănătoasă în timpul sarcinii.

Cu toate acestea, nu ignora niciun semnal de alarmă sau abatere de la normal și anunță imediat cadrele medicale specializate în acest domeniu pentru orice problemă apărută.

În cazul în care doriți să folosiți și alte produse concepute special pentru viața sexuală, cum ar fi pastile sau suplimente, trebuie menționat ca multe dintre ele conțin compuși naturali și că nu există suficiente dovezi științifice care să confirme efectele benefice ale acestora.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *