6 curiozități despre mâncarea din China

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/%E9%BA%BB%E8%BE%A3-picant-legume-ciuperci-alimente-951834/

Bucătăria chinezească a ajuns să fie cunoscută în întreaga lume, atât datorită diversității foarte mari de preparate specifice, dar și faptului că gastronomia este ridicată de chinezi la rang de artă. Fiind vorba de țara cu cea mai numeroasă populație din lume și un teritoriu foarte întins, felurile variază de la o regiune la alta, la fel și obiceiurile legate de servirea mesei.

Se estimează că există peste 60.000 de preparate diferite în gastronomia chineză – un record absolut la nivel mondial, greu de egalat de orice altă țară din lume. Pe cât este de bogată și variată, bucătăria chinezească are și o serie de particularități pe care cei care nu au legătură cu această cultură le pot considera ciudate, iar în cele ce urmează îți prezentăm câteva dintre ele.

Supa se servește la sfârșitul mesei

Dacă cei mai mulți dintre noi suntem obișnuiți să servim la masă o supă sau o ciorbă, urmată de felul principal și desert, chinezii respectă un protocol total diferit. Având la dispoziție o gamă atât de variată de preparate, chinezii servesc la masă mai multe feluri principale. De obicei, nu lipsește supa, doar că aceștia o servesc la sfârșitul mesei, nu la început – așa cum se obișnuiește la noi.

Furculița și cuțitul sunt considerate arme barbare

Pe cât de ciudat și dificil ni se pare nouă să mâncăm cu bețișoarele specifice culturilor asiatice, pe atât de respingător li separeu chinezilor obiceiul de a folosi la masă cuțitul și furculița. Ei vad aceste instrumente mai degrabă ca pe niște arme primitive, iar a mânca la masa lor folosindu-te de ele este privit ca un act de barbarie. Este acceptată doar lingura, care se folosește la supă, în timp ce restul preparatelor se servesc cu bețișoarele. Din acest motiv, înainte de a prepara mâncarea, bucătarii taie ingredientele în bucăți potrivite, existând și convingerea că astfel se savurează mult mai bine fiecare fel.

Răvașul chinezesc – o găselniță americană

Celebrele „fortune cookies” pe care le poți găsi aproape în orice restaurant cu specific chinezesc, nu au, de fapt, nicio legătură cu tradiția și cultura chineză. Este vorba de acele mici prăjituri care conțin răvașe cu diferite mesaje, pe care mulți le atribuie tradiției chinezești. De fapt, este vorba de o găselniță a proprietarilor de restaurante chinezești din Statele Unite, care a prins foarte bine la public. În realitate, doar în Japonia putem găsi ceva similar, în timp ce în China nici nu se pune foarte mare accent pe desert.

Orezul e nelipsit de la micul dejun

Fiind vorba de bucătărie asiatică, orezul nu putea lipsi din meniul chinezilor, constituind un ingredient de bază chiar de la prima masă a zilei. Micul dejun tradițional este pe bază de orez,  care este servit fiert, dar și sub formă de rulouri din tăiței și sub formă de terci. Meniul este completat cu clătite fierte, iar de băut se consumă ceai chinezesc sau lapte de soia.

Feluri cu denumiri înșelătoare

Traduse din limba chineză, denumirile multor feluri de mâncare chinezești sună foarte ciudat pentru cineva care nu este obișnuit cu gastronomia tradițională, ducându-te cu gândul la cu totul altceva decât ceea ce se găsește în farfurie. Spre exemplu, felul denumit „Furnici în copac” nu este unul pe bază de astfel de insecte ci doar un amestec de paste de soia, carne tocată, varză, morcov, usturoi, ceapă și condimente. La fel, „Flori de piatră” este denumirea dată bucăților de carne de curcan date prin făină și susan.

Zeci de miliarde de bețișoare utilizate anual

Se estimează că în China sunt utilizate anual circa 45 de miliarde de bețișoare, folosite pe post de tacâmuri, iar dacă acestea ar fi încărcate în camioane, șirul de vehicule astfel format ar avea o lungime de aproximativ 50 de kilometri. Făcând o medie, reiese că fiecare locuitor din China folosește lună de lună  3 perechi de bețișoare.

Timișorenii au acum posibilitatea să savureze chiar la ei acasă preparatele tradiționale chinezești pentru că, în Timișoara, poți comanda prin aplicația Food Panda mâncare chinezeasca foarte buna de la Marele Zid Chinezesc.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *