9 moduri în care poți trata și preveni pietrele la rinichi

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pietrele la rinichi sunt formațiuni de sare, minerale și alte substanțe care se găsesc în mod obișnuit în urină. Ele pot fi la fel de mici ca nisipul sau, rareori, la fel de mari ca mingile de golf. Pietrele la rinichi străbat tot canalul care transportă urina de la rinichi la vezică, iar durerile pot fi din cele mai severe. Pe lângă durere, pietrele la rinichi mai pot fi indicate și de prezența sângelui în urină. De îndată ce piatra ajunge la vezică, durerea intensă ar trebui să dispară.

Pe de altă parte, dacă piatra este prea mare și nu poate ajunge în vezică, poate fi necesară o procedură medicală de eliminare a pietrei. În urma procedurii, îngriirea la domiciliu este o parte esențială din tratamentul pietrelor la rinichi. În rândurile următoare, vom detalia ce prespune îngrijirea la domiciliu după procedura medicală de eliminare a pietrelor la rinichi și cum puteți preveni formarea pietrelor.

  1. Beți multe lichide pentru ca urina să aibă o culoare galben deschis sau să fie clară ca apa. Dacă pe lângă pietre la rinichi, mai suferiți și de alte afecțiuni de rinichi, de inimă sau de ficat și trebuie să limitați consumul de lichide, discutați cu medicul personal înainte de a crește cantitatea de lichide consumate.
  2. Igiena intimă trebuie realizată cu atenție de fiecare dată după ce folosiți toaleta. Sunt indicate produsele de igienă cât mai naturale, cu un pH adecvat vârstei și perioadei de viață în care vă aflați. Dușurile vaginale trebuie realizate doar la recomandarea medicului.
  3. Luați medicamente pentru ameliorarea durerilor doar la recomandarea medicului. Dacă medicul v-a recomandat un medicament pe bază de prescripție medicală pentru durere, administrați-l după cum este prescris. Dacă nu luați un medicament pe bază de prescripție medicală, adresați-vă medicului dumneavoastră dacă puteți lua un medicament fără prescripție medicală. Citiți și urmați toate instrucțiunile de pe prospect.
  4. Unele modificări ale dietei pot ajuta la prevenirea pietrelor de rinichi. În funcție de cauza formării pietrelor la rinichi, medicul vă poate recomanda să limitați consumul de cafea, de ceai și de alcool, precum și sucul de grapefruit.
  5. Nu luați mai mult decât doza zilnică recomandată de vitamine C și D.
  6. Evitați antiacidele cum ar fi Gaviscon.
  7. Limitați cantitatea de sare (sodiu) din dieta dumneavoastră.
  8. Urmați o dietă echilibrată care nu este prea bogată în proteine.
  9. Limitați consumul de alimente bogate într-o substanță numită oxalat, care poate provoca pietre la rinichi. Printre aceste alimente se numără legumele verzi, rubarba, tărâțele de grâu, nucile, afinele și fasolea. Totuși, pentru că nucile sunt alimente foarte sănătoase, pot fi consumate fără probleme dacă le țineți la înmuiat în apă simplă cel puțin 2 ore, dacă nu chiar peste noapte. Pe lângă nuci, la fel de bine puteți ține la înmuiat caju, arahide, migdale, sâmburi de caise și semințe, precum semințe de dovleac sau semințe de floarea soarelui, după care le puteți consuma ca atare sau în deserturi, batoane energizante sau preparate mai complexe. Nucile sau semințele ținute la înmuiat nu își schimbă cu nimic gustul și pot fi adăugate în continuare în preparate dulci sau sărate.

Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeți la cea mai apropiată farmacie dacă nu puteți urina, durerea pe care o simțiți devine din ce în ce mai intensă, aveți febră sau frisoane, observați sânge în urină și simțiți durere severă la nivelul coloanei vertebrale sau chiar sub coaste.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *