Amenajarea grădinii – sfaturi și modele de grătare din care poți alege

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Grătarul este un element care nu poate lipsi din amenajarea grădinii. Libertatea pe care ţi-o oferă spaţiul din jurul casei, reprezintă principala motivaţie pentru care oamenii aleg să locuiască la casă sau într-un apartament la parter, cu deschidere către o terasă închisă. Este cunoscut faptul că mâncarea are un gust net superior când este gătită în aer liber, iar atmosfera unui grătar în familie sau împreună cu prietenii este de neegalat.

Iată câteva idei de amenajare a grădinii în care grătarul devine element protagonist.

Ce spaţiu ai la dispoziţie

Grătarele sunt disponibile în toate formele şi dimensiunile, aşadar asigură-te că îl alegi pe cel care se potriveşte cel mai bine nevoilor tale. Dacă optezi pentru un spaţiu de gătit în aer liber, de sine stătător, amenajează-l în apropierea foişorului sau a locului de masă.

Așadar, un model de cuptor realizat din piatră naturală, pentru grădină devine nu doar obiect de gătit, ci şi element de decor pentru integrarea în spaţiul arhitectural al casei. Astfel, forma şi materialele vor fi alese în armonie cu clădirea în care locuieşti, pentru ca grădina să fie o prelungire firească a casei.

În schimb, dacă din raţiuni economice sau de spaţiu alegi un grătar portabil, cu sau fără roţi, poţi alege de fiecare dată un alt loc pentru prepararea mâncării. Şi în acest caz trebuie să alegi dimensiunile corecte pentru numărul mediu de porţii pe care le vei pregăti de cele mai multe ori.

Combustibilul

În funcţie de zona în care locuieşti, de intervalul de timp în care vei folosi grătarul şi de preferinţele culinare ale familiei tale vei putea alege o sursă de alimentare.

Cărbuni

Cărbunii sunt alegerea naturală pentru un grătar românesc. Varianta simplă şi comodă este să cumperi saci cu cărbuni deja ambalaţi şi pregătiţi pentru a fi aprinşi. Pe măsură ce experimentezi, însă, vei vedea că fiecare esenţă de lemn are un stil aparte de a arde, iar unele împrumută chiar o anumită savoare mâncării.

Aşadar, cu timpul vei putea alege lemnul de pus pe grătar în funcţie de timpul disponibil şi de meniu. Principalul dezavantaj al grătarului cu cărbuni este fumul pe care îl emană, care ar putea să producă neplăceri vecinilor.

În ceea ce priveşte reuşita preparatelor, fie că vorbim despre carne sau legume, gustul este aproape de perfecţiune! Din punct de vedere al întreţinerii, trebuie să-ţi asumi că este o treabă destul de murdară şi solicitantă.

Gaz

Grătarele alimentate cu gaze naturale au marele avantaj de a oferi randament foarte rapid, în doar câteva minute. În plus, asemenea unui cuptor sau aragaz, acest tip de grătar este mult mai uşor de controlat din punct de vedere al intensităţii arderii. Temperatura poate fi reglată în funcţie de stilul şi specificul fiecărui preparat în parte, riscul arderii fiind minim, în timp ce întreţinerea implică efort minim de curăţare, fără cenuşă.

Arzătoarele laterale sau superioare te pot ajuta să experimentezi stiluri noi de gătit, cum ar fi flambarea. Sursa de alimentare poate fi comună cu bucătăria din casă sau o butelie, dacă vorbim de o casă de vacanţă într-o zonă neracordată la utilităţi.

Electric

Grătarul electric este o alternativă la maşinile de gătit tradiţionale din bucătărie sau de exterior. Însă, de îndată ce te-ai obişnuit cu comoditatea pregătirii mesei în acest fel, va fi greu să revii la alte modele.

Pentru apartamente sau terase mici sunt varianta ideală, deoarece nu necesită altă instalare decât banala conectare la priză. În plus, randamentul este aproape instant datorită puterii electrice. La final, funcţia auto-curăţare este una dintre cele mai tari şi comode invenţii, când vine vorba de întreţinere.

Indiferent că vorbim despre amenajarea unei curţi de la zero sau de un proiect de renovare, grătarul este un element central. În funcţie de preferinţele culinare şi de numărul de persoane pe care îl va deservi, vei putea alege modelul care ţi se potriveşte.

sursa foto:https://www.piatraonline.ro/gratare-de-gradina

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *