Aspecte importante de știut pentru femeile aflate la începutul vieții sexuale

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Când vine vorba despre debutul vieții sexuale, nimic nu este mai important ca educația și ca protecția. Educația sexuală împreună cu o modalitate adecvată de protecție pot fi considerate cheia relațiilor sănătoase. De la vârste tinere, femeile trebuie să se educe referitor la prevenția unor boli sexuale, la importanța vaccinului împotriva HPV și la importanța testelor ginecologice regulate.

În mod ideal, între pacientă și medicul ginecolog ar trebui să existe o comunicare deschisă și onestă privind sănătatea și relațiile sexuale, astfel încât fiecare pacientă să înțeleagă pe deplin care sunt riscurile și potențialele boli care pot deriva din relații neprotejate. La FeminasMed, pacientele au la dispoziție pachete complete de analize și de experiența îndelungată a medicilor dedicați. Aici veți putea afla una dintre cele mai valoroase informații, care v-ar putea salva viața, și anume necesitatea efectuării cu regularitate a testului Papanicolau.

Care este rolul testului Papanicolau?

Acest test este o parte importantă din prevenirea cancerului de col uterin, deoarece poate depista modificările precoce anormale ale celulelor din colul uterin care ar putea progresa spre cancer dacă sunt lăsate netratate. Primul test ar trebui efectuat la vârsta de 21 de ani, iar dacă este normal, ar trebui repetat la fiecare trei ani până la vârsta de 30 de ani. La vârsta de 30 de ani, ar trebui să efectuați un test combinat, incluzând testul Papanicolau și testul HPV.

Însă aceasta nu este singura informație care vă poate salva viața și vă poate ajuta să vă bucurați de relații sănătoase. În rândurile de mai jos, vă prezentăm alte câteva aspecte privind educația sexuală pe care fiecare femeie tânără ar trebui să le știe la începutul vieții sexuale și chiar cu mult mai devreme.

Ce este vaccinul împotriva HPV?

Vaccinul HPV este singurul vaccin cunoscut care oferă protecție împotriva cancerului, în special a cancerului de col uterin, a vulvei, vaginului, penisului și cancerului orofaringian. HPV poate fi transmis prin activitatea sexuală, așa că cel mai potrivit moment pentru vaccinare este înainte de debutul vieții sexuale. Totuși, majoritatea medicilor recomandă efectuarea vaccinului împotriva HPV la vârste cuprinse între 11 și 12 ani. Dacă nu ați primit acest vaccin la o vârstă fragedă, este indicat să îl obțineți până la vârsta de 26 de ani – chiar dacă ați suferit o infecție HPV, deoarece poate oferi protecție împotriva tulpinilor la care nu ați fost expusă.

Care este cel mai potrivită modalitate de contracepție?

În prezent, sunt nenumărate tipuri de contracepție și e bine de știut că o metodă de contracepție, deși poate fi benefică pentru foarte multe femei, asta nu înseamnă că se potrivește tuturor femeilor. Pentru că există atât de multe tipuri de contracepție care se potrivesc nevoilor individuale, fiecare femeie poate beneficia de o metodă compatibilă cu nevoile sale și cu stilul ei de viață.

Cele mai multe femei optează pentru pilule contraceptive, însă o metodă cu durată mai lungă de acțiune constă într-un dispozitiv contraceptiv hormonal sau non-hormonal plasat în uter. Astfel de dispozitive sunt mai convenabile decât pilulele – pentru că multe femei uită să ia la timp pilula sau uită metoda de administrare, situație în care eficacitatea ei scade – dar totodată, cele mai multe dispozitive disponibile astăzi au un diametru mai mic și o cantitate extrem de scăzută de hormoni, ceea ce le face potrivite chiar și pentru femeile foarte tinere.

Este deosebit de important să discutați cu medicul ginecolog, astfel încât să puteți înțelege avantajele și dezavantajele tuturor metodelor și să alegeți metoda cea mai potrivită pentru nevoile individuale și pentru stilul personal de viață.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *