Cât de importantă este o examinare ortodontică timpurie pentru un copil?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Majoritatea părinților se prezintă cu copilul la medicul dentist, dar omit să facă o vizită și specialistului ortodont. În unele cazuri, medicul dentist este cel care recomandă o examinare efectuată de către un specialist în ortodonție, deoarece stomatologia generală nu este responsabilă cu afecțiunile de natură ortodontică. Dacă medicul dentist nu v-a pomenit nimic de o examinare ortodontică, dar totuși ați observat că cel mic dă semne că ar avea probleme ortodontice, chiar și un clic foarte fin atunci când mestecă, este indicat să vă ascultați intuiția și să vă prezentați în cabinetul unui medic ortodont.

Cât de importantă este o examinare ortodontică timpurie pentru un copilIată 3 motive pentru care ar trebui să prioritizați o vizită cu copilul la specialistul în ortodonție:

Atunci când observați că ceva nu este în regulă. Părinții sunt adesea primii care recunosc că ceva nu este chiar în regulă în ceea ce privește dinții sau chiar obrajii copilului lor. Este posibilă să observați că dinții copilului nu se potrivesc corespunzător sau că micuțul întâmpină dificultăți de mestecat sau de mușcat, de respirație sau alte probleme. Când observați că ceva nu este așa cum ar trebui să fie, ar trebui să programați cât mai curând o vizită la specialistul în ortodonție. Uneori, afecțiunea poate fi mult mai severă în comparație cu simptomele minore prin care se manifestă. În unele cazuri, caninii copiilor sunt afectați, ceea ce împiedică dinții adulți să erupă corespunzător. Specialistul este cel mai în măsură să depisteze problemele, mai ales că poate apela la o radiografie care va indica mult mai mult decât ceea ce se vede la suprafață. Nu trebuie să așteptați ca medicul dentist să vă trimită la specialistul în ortodonție, deoarece nu este necesară o recomandare pentru a programa o întâlnire inițială la cabinetul de ortodonție.

Cu cât vă prezentați mai devreme, cu atât mai bine. Până la vârsta de 7 ani, copilul are deja suficienți dinți permanenți, fiind foarte indicat să vă prezentați la specialistul ortodont pentru examinarea danturii și pentru depistarea oricăror probleme încă din stadiul incipient. Majoritatea ortodontiștilor efectuează raze X pentru a evalua orice motiv de îngrijorare și pentru a depista eventualele probleme care afectează dinții permanenți, cum ar fi dinți lipsă sau dinți care erup în poziții greșite. Unele probleme se pretează tratamentului timpuriu și se poate preveni astfel apariția unor probleme mai grave sau agravarea oricărei probleme existente. De exemplu, specialistul ortodont poate apela la un dispozitiv care extinde maxilarul superior al copilului, creând astfel loc pentru erupția corectă a dinților permanenți. Este foarte bine dacă un astfel de extensor se aplică la o vârstă cât mai mică, atunci când osul este încă flexibil. Această strategie poate scuti copilul să treacă printr-un tratament ortodontic îndelungat mai târziu în viață. De asemenea, ortodonția este utilizată și ca instrument adițional care poate ajuta în cazul unor probleme de somn. Uneori, dinții de lapte pot fi extrași, pentru a face loc dinților adulți să se deplaseze într-o poziție mai bună. Medicul ortodont poate propune mai multe opțiuni de tratament, în funcție de severitatea afecțiunilor cu care se confruntă copilul. Dacă va considera că micuțul va suferi de o afecțiune care poate fi tratată cu Invisalign sau cu un alt model de aparat dentar mai discret, va discuta cu părinții și vor decide împreună când este cel mai bine ca micuțul să înceapă tratamentul.

Nu aveți nevoie de o recomandare din partea medicului dentist. Majoritatea părinților presupun că medicul dentist va face o trimitere către specialistul ortodont atunci când acesta va considera că este momentul potrivit. Este posibil ca medicul dentist să nu sugereze părinților să se prezinte cu cel mic la specialistul ortodont, deoarece nu evaluează mușcătura copilului.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *