Cum îl linişteşti pe bebe în primele luni de viaţă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Dacă ai devenit mămică, te bucuri de o experienţă minunată, în care înveţi să iubeşti, să asculţi şi să oferi bebeluşului toată atenţia ta. Cu toate aceste sentimente la intensitate maximă, te confrunţi şi cu situaţii noi, pentru care nu este întotdeauna uşor să găseşti rezolvare. Fie că este vorba despre permanenta stare de agitaţie a celui mic sau despre reprizele sale de plâns şi trezit în fiecare oră, ai nevoie de soluţii care să îl liniştească. Află care sunt cele mai utile metode prin care îţi poţi linişti bebeluşul în primele luni de viaţă, perioadă plină de experienţe noi atât pentru tine, cât şi pentru cel mic.

7 sfaturi utile pentru a-l linişti pe bebe în primele luni de viaţă

Ştii deja că plânsul şi agitaţia bebeluşului sunt reacţii prin care acesta îşi exprimă dorinţele şi nevoile, încă din primele luni de viaţă. De cele mai multe ori, reprizele de plâns provin din numeroase motive: de la sete, foame sau dureri provocate de colici, până la dorinţa de a simţi afecţiunea şi căldura mamei. Pentru toate aceste situaţii, există numeroase metode prin care îl poţi linişti pe cel mic, ajutându-l să se simtă în siguranţă.

  1. Poartă bebeluşul în wrap! Dacă mămicile care te înconjoară ţi-au povestit despre cât de uşor este să opreşti un bebeluş din plâns doar prin luatul în braţe, nu s-au înşelat. Odată plimbat în braţe de către mamă, bebeluşul se va calma, deoarece simte nevoia de afecţiune şi de simplul contact fizic cu pielea mamei. Dacă trebuie să te ocupi şi de treburile din casă, nu te îngrijora – un wrap pentru bebeluşi te va ajuta să obţii mai multă libertate de mişcare. Wrapul reprezintă o eşarfă elastică care, odată legată de corp, te va ajuta să porţi bebeluşul oriunde mergi, menţinându-i, în acelaşi timp, o poziţie confortabilă, care să nu îi afecteze sistemul osos. Simplu de folosit, wrapul elastic poate susţine o greutate de până la 9-10 kg, în timp ce wrapul ţesut este recomandat pentru copiii cu o greutate de până la 20 de kg. Purtând bebeluşul în wrap, vei putea să te ocupi şi de treburile casnice, fără să neglijezi apropierea de cel mic, de care are atât de multă nevoie în primele luni de viaţă.
  2. Aşează-l în balansoar. Bebeluşul este agitat şi nu poate să adoarmă? O soluţie la îndemână este balansoarul electric, a cărui achiziţionare îţi va face viaţa mult mai uşoară. Poţi cumpăra un balansoar bebe de aici, ce poate fi folosit încă din primele zile de viaţă ale celui mic, fiind recomandat până la vârsta de 9 luni. Un balansoar pentru bebeluşi îi va oferi un spaţiu confortabil şi sigur, cu spătar şi şezut reglabile, care îi permite celui mic să se relaxeze. Pentru a-l linişti pe bebe în primele luni de viaţă, aşează-l în balansoar, care poate fi folosit atât acasă cât şi afară. Prin vibraţiile şi legănarea care îi sunt atât de cunoscute celui mic încă din pântec, se va relaxa şi se va odihni, oferind timp liber părinţilor. Mai mult, majoritatea balansoarelor pentru bebeluşi vin însoţite şi de o bară cu jucării interesante, care îi va atrage atenţia celui mic şi îl va ajuta atât în dezvoltarea fizică, cât şi în cea psihică.
  3. Fă-i o baie caldă. Pentru a preveni crizele de plâns ale bebeluşului, nu uita de importanţa unei băi calde, înainte de culcare. Prin băiţa de seară, cel mic se va relaxa, oferindu-i un cadru propice pentru somn. În funcţie de preferinţe, poţi adăuga în apă sare de Himalaya sau câteva picături de ulei de lavandă, care au rolul de a-l linişti pe bebe în momentele agitate. Verifică întotdeauna temperatura apei, care nu trebuie să fie mai mare de 35 de grade Celsius, cu ajutorului unui termometru special. Astfel, te vei asigura că cel mic se va simţi confortabil, fiind pregătit pentru rutina de seară.
  4. Masează-l! Din aceeaşi rutină de seară nu trebuie să lipsească masajul bebeluşului, în special după băiţa de seară, care îl va relaxa şi îi va stimula musculatura. Totodată, în primele săptămâni de viaţă, cel mic va plânge din cauza colicilor. Pentru a-l ajuta să se liniştească, masează-l pe burtică, folosind uleiuri relaxante, întotdeauna între mese. Cu ajutorul unor mişcări circulare, vei reuşi să îi ameliorezi durerea, oprind crizele de plâns ale bebeluşului.
  5. Alăptează-l! Hrănirea exclusiv la sân a copilului în primele 6 luni de viaţă este vitală, de aceea nu trebuie să îl privezi pe cel mic de mesele zilnice. Unul dintre motivele pentru care bebeluşul este nervos sau agitat ţine de digestia rapidă a laptelui matern, de aceea trebuie să îl alăptezi cât poţi de mult şi nu după un program stabilit. În momentul în care bebeluşul plânge necontenit sau se înroşeşte la faţă, nu vei putea să îl linişteşti decât prin alăptare.
  6. Vorbeşte cu el şi nu uita de muzică! Chiar dacă se află abia în primele luni de viaţă, bebeluşul are nevoie să te audă vorbind, aşa cum obişnuiai să o faci în timp ce se afla încă în pântece. Astfel, sunetul vocii tale îi va fi familiar şi îl va căuta ori de câte ori se va simţi agitat. Totodată, fredonarea unei melodii sau sunetele albe ale aspiratorului sau ale maşinii de spălat îl pot ajuta pe bebe să se relaxeze, deoarece sunt sunete pe care le va recunoaşte. În plus, melodiile relaxante pentru copii au rolul de a-l calma pe cel mic, favorizând apariţia somnului.
  7. Foloseşte jucării adecvate vârstei lui. O altă metodă de a-l ajuta pe cel mic să scape de stările de agitaţie sau disconfort ţin de folosirea unor jucării potrivite vârstei lui. Cărticelele moi, colorate sau jucăriile care produc zgomot vor fi preferatele bebeluşului, care se află în faza de descoperire a mediului înconjurător. Poţi ataşa jucăriile de balansoar, pentru a-i capta celui mic atenţia ori de câte ori va deschide ochii.

Pentru a linişti bebeluşul atunci când plânge sau este agitat, oferă-i toată atenţia ta! Fie că îi faci o baie caldă, că îl aşezi în balansoar sau îl alăptezi, cel mic are nevoie de multă iubire şi de o îngrijire atentă, mai ales în primele luni de viaţă.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/baby-lying-on-pink-bed-1556706/

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *