Cum îți învingi frica de stomatolog – sfaturi utile

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cu siguranță ai spus cel puțin o dată în viață ”îmi e frică de dentist”. Această frică apare chiar din primii ani de viață și culmea, este împrumutată de cei de lângă noi, într-un mod total nejustificat. Îți mai amintești cum a fost prima ta dată în vizită la un cabinet stomatologic? Acea senzație de frică exista încă dinainte să ajungi în cabinet, să iei contact cu un medic și să vezi despre ce este vorba. Și acea frică persistă până ajungem la maturitate și considerăm că o vizită la medicul stomatolog este echivalentă cu un adevărat coșmar (se pare că 12% din adulți chiar suferă de fobie dentară).

Lucrurile nu stau chiar așa în realitate, frica de dentist poate fi învinsă, dacă urmezi câteva sfaturi simple:

  1. Alege un cabinet stomatologic care să îți ofere încredere

În momentul în care vei înlocui senzația de frică cu cea de încredere, vei vedea că vizita la medicul stomatolog nu mai este chiar așa un chin. Ideal ar fi să apelezi la un medic dentist cu experiență pentru că acesta îți poate oferi siguranță și te poate ajuta să te relaxezi. Dacă știi că ești pe mâini bune, vei putea învinge mult mai ușor această frică. Nu ezita să schimbi cabinetul stomatologic dacă simți că nu poți comunica suficient de bine cu medicul tău sau că acesta nu îți înțelege frica sau stările de anxietate. Din momentul în care vei găsi un medic în care ai încredere și un cabinet stomatologic ce îți înspiră o senzație de familiaritate, nu doar că nu îți va mai fi frică de aceste vizite, ci s-ar putea chiar să îți facă plăcere.

  1. Alege prevenția și mergi la un consult periodic pentru a depista din timp orice problemă

Există oameni care au căpătat această fobie de cabinetul stomatologic în urma unor experiențe neplăcute în ceea ce privește tratamentul primit cu un anumit timp în urmă. Alege întotdeauna prevenția, mergi la controale și rezolvă-ți problemele fără durere. Spre exemplu, cariile superficiale se pot trata fără anestezie și fără niciun fel de durere dacă mergem din timp la un control și acestea sunt depistate. Dacă în schimb vom aștepta până când acea carie va provoca durere, șansele ca tratamentul să fie mai neplăcut sunt mai mari.

  1. Informează-te și nu ezita să întrebi medicul orice nelămurire ai avea despre intervențiile stomatologice

Înainte de orice procedură stomatologică, roagă medicul să îți explice care sunt pașii care se vor efectua, cât durează, cum va decurge recuperarea și alte întrebări care ar putea să te frământe. Uneori, această frică vine și din faptul că nu suntem suficienți de informați. Important este să respectăm întocmai planul de tratament mai ales dacă acesta necesită intervenții repetate. Colaborarea cu medicul stomatolog este unul dintre cele mai simple lucruri pe care poți să le faci pentru a elimina acea frică.

  1. Colaborează cu medicul pentru a-ți crește gradul de confort

Există situații în care frica nici măcar nu este corelată cu durerea resimțită, ci de alte elemente, cum ar fi sunetul sau bâzâitul instrumentelor cu care medicul lucrează. Dacă acele sunete reprezintă un factor de disconfort pentru tine, întreabă medicul dacă poți asculta muzică la căști pe durata procedurii, însă cu stabilirea unor reguli clare care țin de buna desfășuare a acesteia. O altă dilemă pe care pacienții o au este legată de anestezie: să fie locală sau generală? Riscurile unei anestezii generale sunt destul de mari și nejustificare în cazul unor intervenții minore, tocmai din acest motiv în majoritatea situațiilor se recomandă anestezia locală. În cazurile extreme, se poate apela la inhalosedare dacă intervenția este mai complicată sau îndelungată.  

Acestea sunt doar câteva lucruri de care ar trebui să ții cont pentru a-ți învinge teama de medicul stomatolog. Cu timpul, vei vedea că această frică a fost nejustificată și vizita la cabinetul stomatolog va deveni o rutină.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *