Jucăriile din lemn pot fi pictate, ceea ce le oferă mai multă personalitate sau chiar o nouă viață. Multe jucării din lemn sunt disponibile fără vopsea tocmai pentru ca micuții să le poată picta. Deoarece copiii duc toate jucăriile și obiectele în gură, siguranța lor este primordială mai ales când vine vorba de pictat. Dacă finisajul jucăriilor din lemn este toxic, copilul va ingera acele substanțe, ceea ce îi poate provoca numeroase afecțiuni de sănătate.
A picta o jucărie din lemn este, într-adevăr, o oportunitate de a oferi jucăriei un aspect mai proaspăt, însă această activitate trebuie să se desfășoare în siguranță pentru a se preveni astfel orice pericol pentru sănătate. Din magazinul euroartonline.ro puteți achiziționa o varietate de jucării din lemn și figurine din lemn care pot fi pictate, iar în rândurile de mai jos veți afla cum poate micuțul să își picteze jucăriile fără să se expună riscurilor:
Ce produse trebuie să evitați?
Cu multe opțiuni disponibile pe piață, este mult mai ușor să faceți alegerile cele mai potrivite știind mai întâi ce anume să evitați. Indiferent de vârsta copilului, este recomandat să respectați toate măsurile de precauție, deoarece atât copiii de 3 ani, cât și copiii de 6 ani sunt înclinați să ducă toate obiectele în gură. Uleiurile reprezintă adesea principala opțiune pentru pictarea obiectelor din lemn. Totuși, evitați uleiurile vegetale, deoarece acestea pot râncezi rapid și se pot strica, ceea ce nu este sănătos pentru un copil. O altă opțiune populară este uleiul de in fiert, însă sunt de evitat jucăriile cu finisaj pe bază de ulei de in fiert și uleiul de in fiert în sine deoarece acest tip de ulei conține substanțe toxice care i-ar putea dăuna copilului. Unele dintre cele mai toxice substanțe sunt compușii organici volatili. Aceștia conțin carboni care sunt utilizați ca uscători și solvenți. Acești compuși se evaporă la presiunea și temperatura atmosferică normale ale unei încăperi. Cea mai mare amenințare o reprezintă intoxicarea prin inhalare. În timp ce unii compuși organici volatili se vor epuiza pe măsură ce finisajul se întărește complet, unele produse vor continua să elibereze acești compuși de-a lungul timpului. Compușii sunt periculoși, deoarece copiii îi pot ingera atunci când duc în gură o jucărie sau îi pot inhala. Cel mai sigur este să alegeți jucării și vopsele fără acești compuși organici volatili.
Ce tipuri de jucării din lemn să alegeți?
Uneori, problema nu este finisajul jucăriei, ci mai degrabă tipul de lemn din care a fost realizată o jucărie. De obicei, cheresteaua și lemnul de paleți care au fost tratate sub presiune conțin substanțe chimice otrăvitoare. Lemnul pentru paleți ar putea fi, de asemenea, fumigat sau expus la alte substanțe chimice toxice. Lemnul compozit cum ar fi placajul și MDF-ul este, de asemenea, toxic din cauza tratamentului la care a fost suspus. Dacă optați pentru jucării din placaj sau MDF, asigurați-vă că au fost finisate corespunzător. În magazinul euroartonline.ro aveți la dispoziție o gamă amplă de jucării din lemn natur sau cu finisaj non-toxic, ceea ce vă oferă siguranța că micuțul nu este expus niciunui risc. Iar dacă doriți să îi încurajați creativitatea, există mai multe opțiuni la care puteți apela. Ceea ce veți dori să căutați sunt vopselele și finisajele de înaltă calitate, care pot intra în contact cu alimentele. Substanțele care pot fi folosite sunt cele de calitate alimentară. Rețineți totuși că nicio vopsea nu este cu adevărat comestibilă. Căutați opțiuni care sunt clasificate drept sigure de utilizat pentru articolele care vin în contact cu alimentele. De exemplu, colorantul alimentar este o opțiune sigură, simplă și accesibilă. Trebuie doar să îl diluați în apă, după care copilul poate folosi amestecul pentru a-și picta jucăriile din lemn. Pentru rezultate mai estetice și de lungă durată, ar trebui să aplicați la final un finisaj sigur și transparent, cum ar fi ceara naturală.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.