Cum să te decizi între aparat dentar metalic și Invisalign – factori de care să ții cont

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Aparatul dentar tradițional și Invisalign reprezintă la momentul de față principalele opțiuni de tratare a mai multor afecțiunilor orale, inclusiv malocluzii, dinți înghesuiți sau, dimpotrivă, spații prea mari între dinți. Există mai multe diferențe între aceste două tipuri de tratamente ortodontice, inclusiv materialele, costul, îngrijirea necesară și durata tratamentului.

Din ce materiale sunt realizate aparatele dentare?

Aparatul dentar tradițional este cel metalic, realizat din oțel inoxidabil de înaltă calitate, montat permanent cu ajutorul unui adeziv special și care include adesea fire și benzi din cauciuc. Este, așadar, un aparat dentar care se montează permanent pe toată durată tratamentului și care poate fi înlăturat doar de către specialistul ortodont. Pe de altă parte, Invisalign este un aparat dentar detașabil, care se înlătură ori de câte ori pacientul ia masa, o simplă gustare sau servește o băutură. Nu este un aparat dentar propriu-zis, ci este format din doi aliniatori fabricați din plastic transparent, de calitate medicală. La aproximativ fiecare 2-3 săptămâni, aliniatorii vor fi înlocuiți cu un alt set nou de aliniatori care vor determina dinții să se deplaseze și mai mult în poziția dorită.

Cum am grijă de sănătatea orală pe parcursul tratamentului ortodontic?

Dacă specialistul ortodont v-a recomandat aparatul dentar metalic, atunci trebuie să dați dovadă de foarte multă disciplină și rigurozitate când vine vorba de igiena orală personală. După fiecare masă, va trebui să efectuați un periaj dentar atent și să folosiți ață dentară. La fel de bine, la recomandarea ortodontului, puteți începe rutina de igienă orală cu folosirea unui duș bucal, urmând apoi să efectuați periajul. Nu se vor consuma alimente lipicioase și nici alimente tari sau fibroase pe toată durata tratamentului și vă veți prezenta cu regularitate la specialistul ortodont pentru activarea aparatului. În schimb, dacă specialistul ortodont v-a recomandat Invisalign pentru tratarea afecțiunilor orale de care suferiți, atunci trebuie să știți că este esențial să purtați aliniatorii cel puțin 20-22 de ore în fiecare zi. Veți înlătura aparatul doar pentru a lua masa și atunci când serviți orice altă băutură în afară de apă. Nu există restricții în privința alimentelor pe care le puteți consuma. După fiecare masă, este necesar să efectuați un periaj dentar atent și să spălați, de asemenea, și aliniatorii înainte de a-i introduce din nou în gură. În mod regulat, este indicat să curățați aliniatorii cu o soluție orală specială sau cu o tabletă pentru curățarea protezelor dizolvată în apă. La aproximativ fiecare 2-3 săptămâni, specialistul ortodont vă va oferi un set nou de aliniatori, complet personalizat.

Cât poate dura un tratament ortodontic?

Cei mai mulți pacienți care au nevoie de un tratament ortodontic pentru îndreptarea zâmbetului se întreabă cât va dura tratamentul și când vor începe să observe primele rezultate. Indiferent că optați pentru aparat dentar metalic sau pentru Invisalign, durata tratamentului depinde de gravitatea afecțiunilor orale cu care ați fost diagnosticat, deși Invisalign tinde să ofere rezultate mai rapide chiar și în cazuri dificile. Tratamentul cu Invisalign poate dura între 6 luni și 2 ani, iar tratamentul cu un aparat dentar metalic se poate extinde până la 3 ani. De asemenea, durata tratamentului depinde și de vârsta pacientului, la copii tratamentele fiind de obicei mai scurte.

Indiferent de metoda pe care o alegeți, foarte important este să mențineți rezultatele obținute. La urma urmei, cine și-ar dori să piardă rezultatele pe care le-a obținut în 2-3 ani? Pentru a împiedica dinții să se deplaseze în poziția inițială, specialistul ortodont va recomanda purtarea unui aparat de contenție. Este vorba despre un dispozitiv personalizat care se va monta peste dinți, încurajând menținerea noii poziții. Similar cu Invisalign, aparatul de contenție este format din aliniatori din plastic 100% compatibili cu dantura pacientului. La început, va trebui să purtați aparatul de contenție în cea mai mare parte a timpului, până când specialistul ortodont vă va permite să îl purtați doar noaptea. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *