De ce ar trebui să încetezi chiar din acest moment să îți ignori dantura?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Foarte multe persoane afirmă fără nicio mustrare de conștiință că se spală pe dinți o singură dată pe zi și că rareori folosesc ața dentară, devenind astfel unii dintre milioanele de adulți care suferă o formă de boală gingivală. Indiferent care vă este rutina actuală de îngrijire a sănătății orale, puteți întotdeauna să o îmbunătățiți.

La urma urmei, dacă nu avem grijă de dinții noștri, aceștia vor cădea într-o zi, iar sănătatea orală este strâns legată de sănătatea noastră generală. Sigur, nu trebuie să omitem nici faptul că sănătatea orală consolidează încrederea în sine.

Boala parodontală – de ce este atât de periculoasă?

În urma efectuării unui sondaj, s-a descoperit că 3,75% dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 20-64 de ani nu mai aveau dinți tocmai pentru că nu au avut grijă de ei și au fost afectați de boli precum gingivita. Până la gingivită, ar trebui să aducem mai întâi în discuție placa, adică acel strat de peliculă bacteriană de pe dinții noștri care se hrănește cu zaharuri reziduale rămase în gură. Placa produce acizi care dizolvă smalțul dinților și provoacă carii. Acestea din urmă cauzează dureri de dinți, sensibilitate crescută și chiar fisuri vizibile pe dinți pe măsură ce cariile se extind.

De asemenea, placa poate provoca gingivita, o formă de boală parodontală care, dacă este lăsată netratată, se poate transforma în parodontită. Cea mai sigură metodă de intervenție este un tratament parodontoză cu laser, care are semnificativ mai puține efecte secundare în comparație cu alte intervenții. Atunci când nu ne prezentăm la dentist și lăsăm placa să se acumuleze pe dinți și pe gingii, aceasta va declanșa un răspuns imun care, la rândul său, poate duce în cele din urmă la distrugerea țesutului gingival sau a gingiei.

Sănătatea orală este strâns legată de sănătatea generală

Datele arată că dacă omitem să folosim ața dentară, sunt șanse mari să pierdeum un an din speranța de viață. Oricât ar suna de dramatic, iată că cercetările recente au constatat că boala parodontală este legată de boli inflamatorii cronice precum diabetul, boli de inimă, osteoporoză, boli respiratorii și chiar cancer.

Un studiu realizat de specialiștii în diabetologie a descoperit că pacienții care suferă de diabet și de boli ale gingiilor au de trei ori mai multe șanse să sufere și de boli de inimă și de rinichi (care, în cele din urmă, le pot fi fatale) în comparație cu persoanele diabetice, dar care nu suferă de boli ale gingiilor.

Deși relația cauză-efect nu este bine stabilită, un studiu a concluzionat că tratarea bolilor parodontale poate scădea starea proinflamatoare. De asemenea, poate ameliora disconfortul oral și poate îmbunătăți felul în care mâncăm.

O gură sănătoasă sporește stima de sine

Din nou, studiile arată că pe lângă greutatea corporală, dinții reprezintă al doilea aspect care ne alimentează nesiguranța de sine. Întotdeauna, cei din jurul nostru vor observa când ceva nu este în regulă cu dantura noastră, fie că este vorba de respirație urât mirositoare, de dinți pătați, strâmbi sau de o durere chinuitoare. În schimb, o bună stare de sănătate orală poate contribui la încrederea în sine în mod semnificativ, deoarece afectează felul în care mâncăm, ne concentrăm, ne relaxăm, vorbim și socializăm.

A avea o gură sănătoasă susține o calitate mai bună a vieții, ceea ce ne sporește stima de sine pe măsură ce muncim pentru a ne atinge obiectivele.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *